Bergenspolitiet får en bot på 100.000 kroner

Politiledelsen tok ikke varslene om åpenbare mangler i etterforskningen fra Robin Schaefer på alvor. Hordalandspolitiet får en foretaksstraff på 100.000 kroner. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er konklusjonen fra Spesialenheten for politisaker.

– Det er en form for kollektiv svikt når det gjelder å ta tak i de alvorlige forholdene, sier Jan Egil Presthus leder i spesialenheten.

Jan Egil Presthus, leder spesialenheten
Jan Egil Presthus, leder spesialenheten

Siden august i fjor har Spesialenheten for politisaker vurdert om politiet gjorde noe straffbart da de henla etterforskningen av Monika Sviglinskajas (8) død i 2011.

Ingen av de fire som var sentrale i etterforskningen av Monika-saken blir bøtelagt.

– Dette retter seg mot politidistriktets behandling av Robin Schaefers rapport fra 2014. Behandlingen av den var samlet sett mangelfull. De alvorlige spørsmålene som ble reist knyttet til etterforskningen og den påtalemessige behandlingen, burde vært behandlet på en annen måte. Slik det ble gjort var det ikke tillitsvekkende og det forelå risiko for at saken ville bli henlagt på uriktig grunnlag, sier Presthus. 

– Lettet at Schaefer blir trodd

Avgjørelsen til spesialenheten er en kraftig oppreisning for etterforsker Robin Schaefer, som gjentatte ganger forsøkte å få ledelsen ved Hordaland politidistrikt til å se på Monika-saken på nytt. 

Selv befinner han seg i utlandet. 

– Robin Schaefer har vært ute etter å få sine overordnede i tale. Han har vært veldig frustrert i lang tid for at han ikke fikk respons fra ledelsen. Dette må fremstå som en oppreisning for han, med den kritikken som er kommet fra Spesialenheten overfor Hordaland politidistrikt, sier Jens Ove Hagen, som er advokat til Robin Schaefer.

Kraftig kritikk av politiet

Både de som etterforsket dødsfallet til Monika og toppledelsen ved Hordaland politidistrikt har måttet tåle kraftig kritikk for sin håndtering av saken.

Særlig to forhold har vært sentrale i kritikken:

  • At saken ble henlagt som intet straffbart forhold, og isteden konkludert med at åtte-åringen hadde tatt sitt eget liv.
  • At Hordaland politidistrikt ved påtaleansvarlig Sidsel Isachsen avviste å gjenoppta saken.

I tillegg har spesialenheten etterforsket om sentrale dokument er fjernet fra saken. Dette påstår varsler Robin Schaefer i boken «Monika-saken. Min historie – fra drapsetterforsker til varsler».

Straffer ikke enkeltpersoner

Nå viser det seg altså at enkeltpersonene ikke får noen straffereaksjon fra Spesialenheten for den manglende etterforskningen og feilene som ble gjort da saken ble behandlet i 2011 og 2012.

– Vi mener at det som skjedd, skyldes feil begått hos flere. Du kan begå feil og foreta uriktige avgjørelser som enkeltperson uten at det uten videre medfører straffeansvar, sier Presthus i spesialenheten. 

Dette er saken

Monika Sviglinskaja ble funnet død den 14. november 2011 av sin egen mor i leiligheten de leide på Sotra utenfor Bergen. Rundt halsen hadde jenta et belte.

Saken ble etterforsket, men politiet henla saken i august 2012 som intet straffbart forhold. De mente åtte-åringen hadde tatt sitt eget liv.

Men da etterforsker Robin Schaefer kom over saken i forbindelse med en annen drapssak han jobbet med i romjulen 2013, stusset han over at flere åpenbare forhold ikke var tilstrekkelig etterforsket.

Allerede nyttårsaften 2013 meldte han til sin leder at en eks-kjæreste til Monikas mor fra Litauen kunne ha noe med saken å gjøre.

Han gjorde gjentatte forsøk på å varsle at saken måtte tas opp igjen, men ble ikke hørt internt. Saken kom helt opp til politimester Geir Gudmundsens bord.

Flengende kritikk fra Riksadvokaten

Etter at bistandsadvokaten til Monika Sviglinskajas´ mor ble kjent med manglene i etterforskningen, anmeldte han politiet i Hordaland for grov uforstand i tjenesten til spesialenheten.

Det er Spesialenheten for politisaker i Midt-Norge og Nord-Norge, som har etterforsket om noe straffbart har skjedd i Monika-saken.

Riksadvokaten har også gransket politiets etterforskning, og kom med flengende kritikk i en rapport som ble langt fram for to uker siden. 

Spesialenheten er faglig underlagt Riksadvokaten, som er klageinstans for avgjørelsen om politiet i Hordaland.

Krever hoderulling

Redaktøren for bladet Politiforum, Ole Martin Mortvedt, mener straffen fra spesialenheten ikke er nok. 

– Det jeg mener, er at politimester Geir Gudmundsen nå må ta sin hatt og gå og ikke komme tilbake til Bergen. Det samme gjelder hans visepolitimester Gunnar Fløystad og politiinspektør Sidsel Isachsen, sier Mortvedt til TV 2.

Se reportasje: