Ganske ukoselig, en smal tarm av et kjøkken
Ganske ukoselig, en smal tarm av et kjøkken


Den lille kjøkkentarmen er typisk for veldig mange norske hus. En gang romslig nok, med kort vei til spisestuen. Servering lar seg lett gjennomføre, men rommet er fullstendig avstengt fra resten av huset. Og det er noe med å stå med ryggen til vinduet når man skal lage mat og vaske opp, det blir ikke særlig hyggelig. Det ønsker vi å se om vi kan gjøre noe med.
Du kanskje har et slikt hus selv? Og har lurt på hvilke muligheter du har for å lage et bedre kjøkken? Skal man åpne opp til stuen? Kan man åpne opp til stuen?
I dette huset er en stor del av etasjen gangareal. Vi diskuterte det lenge. Har man bruk for gangen? Vil det være bedre å inkorporere dette arealet i en åpen kjøkken/stueløsning?
Svaret ble ja.

Gangen før riving av vegg.
Gangen før riving av vegg.
Veggene revet, også til gangen! Du ser på gulvet hvor den har stått.
Veggene revet, også til gangen! Du ser på gulvet hvor den har stått.

Stor plass

Så da går veggen ned, veggen mellom stue, gang og kjøkken. Vi står igjen med et stort areal, klart for nye eventyr. Det er bare pipen som står igjen mellom rommene, den er det fint lite og gjøre med. Den er litt vrien når det gjelder å komme opp med ny planløsning, men Karin finner en måte å integrere den på.

Gylden fototapet!
Gylden fototapet!

Ungt kjøkken

Det er unge mennesker som bor her og stilen skal være ung og urban mener Karin. Et lyst lekkert eikegulv i grånyanse skal dekke hele flaten, veggene skal være hvite og grå, og så skal der ganske distinkte fargeklatter inn her og der. Det hele skal ha et litt industrielt preg, det vil si en god del metall, litt røffe overflater og tøffe arbeidslamper.

Veggene

I stuen er der ymse strukturtapet på veggene fra før. Noe av dette blir helsparklet og noe blir platet. Deretter pålimt slettvegg armeringsduk. Klart for maling og tapetsering. Grunnfargen på de malte veggene er grå, men på kortveggen bak sofa skal vi ha opp en fototapet. Og ikke hvilken som helst heller. Det er et nærbilde av en ganske falmet vegg i gull/ rustfarger. Jeg synes den er fabelaktig fin og gjør rommet spennende og varmt i alt det andre grå. Fint med liv i veggen i stedet for bare en malt slett flate.

Kjøkkenet

Her skal vi ha en lang arbeidsbenk på vindusveggen. Og denne skal fortsette fra der kjøkkenet sluttet før og helt til endeveggen ved spisestuen. Smalere benkeskap ved spiseplass. To høyskap i andre enden skal inneholde kjøleskap og stekovn, samt masse oppbevaring.

Hvite fliser tett i tett på veggen.
Hvite fliser tett i tett på veggen.
Gasstoppen tar ikke mye plass, men har praktisk plassering av blussene.
Gasstoppen tar ikke mye plass, men har praktisk plassering av blussene.

Komfyr skal være gass platetopp, og denne skal plasseres på en øy,- det nye sosiale møtestedet i huset. Denne øyen hjelper med å få pipen til å gli inn i interiøret.
Veggen over benken blir fliset, og Karin vil ha fugene så tette som mulig. Ikke helt jevnt heller, men slik at det blir litt liv i overflaten. Fint. Hvite blanke fliser, nesten som på et proffkjøkken. Men denne litt kalde profesjonelle overflaten får en fin varm kontrast i kjøkkenfrontene. Skapstammene er Ikea, og frontene lager vi selv. De er laget av 21 mm møbelkryssfiner. Frontene blir beiset med interiørbeis og til slutt behandlet med hardvoksolje.

Varmt utrykk med interiørbeis på kjøkkenfrontene.
Varmt utrykk med interiørbeis på kjøkkenfrontene.
Reptil lamper!
Reptil lamper!
Gunnars kreativitet denne uken.
Gunnars kreativitet denne uken.


Det er fint når trestrukturen fra fineren kommer gjennom beisen, det skaper liv og varme.
Håndtakene er rett og slett store bolter som er festet med dertilhørende muttere. Kult.
Benkeflatene er i stål. Både disse og benken med de åpne hyllene under koketoppen har vi fått smeden til å lage. Det går fint å få spesialtilpasset slikt. Det fine med finishen her er at benkeplaten fremstår som ganske tynn, stålet er bukket rundt en relativt tynn plate, det gir en letthet til kjøkkeninteriøret.

Belysning.

Ja,- her går Karin nye veier. Gunnar monterer et rørsystem i tak og øverst på vegg over arbeidsbenken. Ledninger blir trukket gjennom disse rørene, og så kommer lampene. Reptil- lamper. Jeg trodde først det var et merkenavn, men nei, dette er rett og slett slike lamper man bruker i reptilbur, ment for å sette varmelampe i og med beskyttelsesnett foran. Vi setter vanlige pærer i og klemmer dem fast til rørene. Ikke sett slikt før.
Samme system blir montert over spisebordet.
Ja og så har jo Gunnar et lite lampeprosjekt til da, en liten signaturlampe inspirert av Karins rør- ide. Ganske søt. En betongfot med rør inn og rør ut og en hengende pære på toppen.

Møbler

Komfortabel sofa og pallebord med betongplate.
Komfortabel sofa og pallebord med betongplate.

Sofaen lager vi selv denne gangen. Eller det vil si Karin tegner, gutta bygger stammer og møbeltapetserer Anders Kristian stopper og syr. Den består av en rekke firkanter som går inni hverandre, trukket med skikkelig og fint ullstoff. Den er ordentlig god å sitte i.
Bordet foran sofaen er laget av en beiset europall på store hjul, og platen i betong har vi støpt selv.
Vi bygger hyller til veggen ved spisestuen, brunbeiset det også. Spisestuebord, stoler og lenestoler er kjøpt.
Til slutt monterer vi gardinskinne i taket, denne går langs hele den tidligere gangen slik at det kan trekkes for dørene om man ønsker. Så går den også foran vinduene i stuen, og rundt hjørnet til endeveggen. Her er skinnen montert litt lenger inn på taket, det er fordi dette stedet er avsatt for montering av fremtidig tv (vi fikk ikke tid til å sette opp…), og om man ikke vil se på den, så kan gardinen trekkes for. Smart.

Gratulerer med nytt kjøkken!
Gratulerer med nytt kjøkken!

Ferdig

Det var et arbeidskrevende prosjekt dette, slike store forandringer er ganske heftige. Men nå er alle flater, gulv, tak, vegger nye og tilpasset at dette nå er sort stort rom. Kjøkkenet har masse oppbevaring og store arbeidsflater. Rommet vil fungere som en sosial møteplass, og selv om det inneholder en del industrielle elementer så har det og en god dose «koselighet» over seg. Masse artige detaljer. Takk for oss! Det var moro!