– Burde ikke Norge hatt alternative løsninger?

Johan Kaggestad etterlyser en mer fleksibel smøreplan.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se TV 2s eksperter diskutere smørefiaskoen i videovinduet øverst!

Kampen mellom Charlotte Kalla og den norske «blokken» ble ikke kamp i det hele tatt. Det ble svensk utklassing. Vær og føre bidro i sterk grad.

Det var repetisjon av 15 km fristil for menn under 2007-VM i Sapporo. Der begynte det også å snø tungt og vått før den seedete gruppa startet. Hørt om Leanid Karnijenka fra Hviterussland? Ikke så rart at du ikke har. Men han vant sølv i det VM-rennet, bak Lars Berger. Lars var en av de heldige som startet tidlig, rett og slett fordi han primært hadde gått skiskytterrenn før Sapporo, og dermed ikke var kvalifisert for seedet gruppe. Hvilket reddet norsk gull den gangen.

Kalla startet som de norske i seedet gruppe i dag, faktisk bak Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Mellom dem var forholdene like. Likevel havnet hun 2.32 bak. I distanse er det cirka en kilometer bak. Hvilket betyr at de svenske smørerne også utklasset de norske i dag.

Det er lett å være etterpåklok. En «øvelse» med usedvanlig mange deltagere. Men sannsynligheten for snøfall var stor. Burde det da ikke vært preparert en alternativ skipark, og latt jentene gå på forskjellig struktur/smøring? Ut fra årets resultater ville de fem norske greit plassert seg blant de ti beste, da kunne det vært smart å bruke alternative løsninger? Norge har et smørerteam med stor kompetanse, men det ble bom i dag, som det ble flere ganger i Sotsji. Det er nå tilstanden.

Det vil sikkert bli brukt tid for å analysere årsaker til at det ble som det ble. Det kunne vært spennende å høre hvordan valgene ble gjort, hvordan ledelse og involvering fungerte i prosessen. Bommene de to siste sesongene kan like gjerne henføres til det organisatoriske som det faglige. Faget er i fullt mon representert i den voldsomme norske smørertraileren, som arbeidsglød.

To medaljer til USA, som dermed historisk er oppe i fem VM-medaljer i langrenn. Bill Koch var den første med bronse, i Oslo 1982 på 50 km. Han var god til å gå, vant verdenscupen samme år. Sølvmedalje fra OL-76 ble det også. Koch regnes som den som virkelige introduserte skøytingen, selv om det er andre gode kandidater. Som finnen Pauli Siitonen. Jessica Diggins har gull fra Val Di Femme for to år siden i lagsprint, sammen med Kikkan Randall. Men at Caitlin Gregg skulle gå til medalje var sensasjon. I Davos på samme distanse var hun nummer 50.

Smøring er en del av skisporten. Det er en kunstart, ikke alle kunstverk blir bra. Norge har smørere med alle tenkelige kvalifikasjoner. Jeg er trygg på at vi ikke får noe nytt Sotsji i morgen. Men de bommene som er gjort i de siste mesterskapene fører sikkert til grundig evaluering. Ikke bare faglig, men også organisatorisk.

I dag er det bare å «bøye seg i hatten» for Sverige og Charlotte Kalla. Hun var suverent best. Det var som i Østersund før VM. På denne distansen er hun dronningen.