FIASKODAG: Regjerende verdensmester Therese Johaug endte til slutt på 27. plass. Beste norske ble Heidi Weng på 22. plass (!). Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
FIASKODAG: Regjerende verdensmester Therese Johaug endte til slutt på 27. plass. Beste norske ble Heidi Weng på 22. plass (!). Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Norsk fiasko da Kalla sikret svensk gulljubel

– I dag dreit vi oss loddrett ut, sier smøresjefen til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Camp Falun 24-7!

Falun/Bergen (TV 2): Charlotte Kalla innfridde som svensk hjemmefavoritt og tok gullet på tirsdagens 10 kilometer i ski-VM i Falun.

De norske gullfavorittene hadde på sin side en langt tyngre dag i sporet og slet med dårlige ski.

For å si det mildt.

Både Therese Johaug og Marit Bjørgen lå et stykke bak Kalla på første mellomtid. Underveis i rennet bare økte forspranget mer og mer. Ved 5 kilometer var de begge minuttet bak sin svenske konkurrent - langt unna noen som helst medaljesjanser. Inn mot mål ble det bare verre og verre.

Til slutt gikk Johaug inn til 27. plass – 02.14 bak, mens Bjørgen ble nummer 31 – 02.23 bak Kalla.

Heidi Weng ble beste norske jente på 22. plass (!). 

– Det er nesten latterlig

Landslagssjef Egil Kristiansen la seg langflat etter smørefiaskoen.

– Dette er på linje med stafetten i Sotsji. Det var en av mine verste opplevelser som landslagssjef, sier han til TV 2.

– Dette var ikke noe artig. Hva skal en si? Det er nesten latterlig. Vi må bare prøve å glemme dette. Vi ble felt av forholdene og bommet på skiene, sier Kristiansen til NRK.

Smøresjef Knut Nystad innrømmet også totalbom i den norske leiren.

– I dag dreit vi oss loddrett ut, sier han til TV 2.

Artikkelen fortsetter under videoene!

Johaug: – Bare å flire av

De norske jentene kunne ikke gjøre annet enn å forsøke å fullføre rennet så godt det lot seg gjøre.

– Dette er det bare å flire litt av. Jeg vet selv hvilken form jeg er i. Det er ganske drastisk å gå fra 1. plass til 27. plass. Formen er det ingenting å si på, men skiene var dårlige i dag. Noe annet kan jeg ikke si, sier hun til TV 2.

– Det er synd at dette skjer i et VM. Spesielt når jeg vet hvilken form jeg har vært tidligere. Det hadde vært verre om følelsen hadde vært dårlig, men at skiene hadde vært bra, sier Johaug.

Og kommer med følgende lovnad:

– Om to dager er det nytt renn. Da er det stafett og da blir det revansje.

Bjørgen visste heller ikke om hun skulle le eller gråte etter fiaskodagen.

– Det er lenge siden jeg har vært så langt nede på resultatlisten. Du må kanskje bla om tre sider, sier hun til TV 2 og ler.

– Det handlet etterhvert om å bare komme seg til mål. Jeg var med helt i starten der, men jeg fortsatte å tape sekunder. Til slutt så fikk jeg ingen sekundering. Da skjønner man hvordan man ligger han, sier Bjørgen.

Kaggestad: – Ikke lov å bomme flere ganger

Etter den ovennevnte fiaskostafetten i OL i fjor fikk det norske smøreteamet krass kritikk. Blant annet av TV 2s utholdenhetsekspert Johan Kaggestad.

– Jeg ble kritisert av folk i langrennsmiljøet fordi jeg kritiserte smøreteamet i Sotsji. Det er lov å bomme én gang, men ikke flere ganger som de gjorde i Sotsji. Da er det mangel på ferdigheter, og det er mangel på organisering, sier han.

Kaggestad mener det var en tabbe å utstyre de norske jentene med samme ski.

– De jobber som skinn, og det er usedvanlig mange dyktige folk. Men den som tar ledelsen her må analyse sannsynligheten for å lykkes. Risikoen for å velge like ski til alle kontra sannsynligheten med å lykkes med en, to eller tre.

– Den vurderingen må lederen av teamet ta sammen med Egil Kristiansen, som er hovedansvarlig for det som skjer. Det er faktisk under hans ledelse at smøreteamet fungerer, sier Kaggestad.

Og understreker:

– Det var ikke smart at alle hadde samme ski. Det ville vært lurt å satse på forskjellige strukturer.

Se Camp Falun 24-7!

Første VM-gull til Kalla

Kalla hadde langt bedre ski, åpnet forrykende i snøværet på Lugnet og ledet på samtlige mellomtider.

Til slutt var Tärendö-jenta i mål 41 sekunder foran nærmeste konkurrent.

Den konkurrenten var for øvrig oppsiktsvekkende i seg selv. Sølvet fikk nemlig til amerikanske Jessica Diggins, mens lagvenninnen Caitlin Gregg knep bronsemedaljen.

De øvrige navnene på topp-ti var heller ikke løpere som vanligvis figurerer i verdenstoppen: Franske Anouk Faivre Picon, sveitserne Nathalie von Siebenthal og Seraina Boner og japanske Masako Ishida. 

Seieren er for øvrig Kallas første individuelle VM-gull. Den svenske jenta vant 10 kilometeren i OL i 2010.