VANSKELIG VALG: Skilsmissebarn synes ofte det er vanskelig å velge hvor de skal bo når mor og far går fra hverandre. FOTO: Illustrasjon, COLOURBOX
VANSKELIG VALG: Skilsmissebarn synes ofte det er vanskelig å velge hvor de skal bo når mor og far går fra hverandre. FOTO: Illustrasjon, COLOURBOX

Psykolog: Skilsmissebarn velger 50/50 for ikke å såre foreldrene

Når barn med skilte foreldre skal velge hvem de vil bo hos, er ofte foreldrenes følelser det viktigste kriteriet, hevder psykologspesialist Yvonne Severinsen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Barn har ofte vanskelig for å velge hvor de skal bo når foreldrene skiller lag. Ifølge tall fra Statistiske sentralbyrå (SSB) er det om lag 25 prosent som velger en såkalt 50/50-ordning.

– Et samlivsbrudd er krevende, ikke minst for barna. Barn setter gjerne likhetstegn mellom samvær med foreldre og kjærlighet til dem. Derfor godtar de som regel en 50/50-ordning fordi de ikke vil såre noen av dem, sier Yvonne Severinsen, psykologspesialist og leder for Homansbyen familievernkontor i Oslo BUF-etat.

Dette kan føre til at barna kan havne i en situasjon som de oppfatter som stressende og slitsom fordi de ønsker å tekke både mor og far.

Ikke en fasit

Severinsen og hennes kollega Arve Bjellan Grov skrev en kronikk for å oppklare en mulig misforståelse debatten om delt omsorg. De oppfattet at 50/50-fordeling ble framstilt som den enkleste og beste løsningen i enhver situasjon. De har fått tilbakemeldinger fra ungdommer som sier at kronikken deres beskriver godt hvordan de føler det.

– Det er viktig å få frem at det ikke finnes en fasit for hva som er best for barn når foreldrene flytter fra hverandre. Vi sier ikke at vi fraråder en 50/50-løsning, det kan fungere veldig bra for noen, men en slik løsning krever veldig godt samarbeid mellom foreldrene, forklarer hun.

Likeverdig foreldreskap

Leder for Foreningen 2 foreldre, Rune Rækken, mener at man i størst mulig grad bør etterstrebe et likeverdig foreldreskap, som vil si at foreldre skal ha likt ansvar, rettigheter og plikter.

– Jeg mener at man bør sette barn fri fra å velge mellom far og mor når de har mulighet til å beholde begge to. Det er barna som ønsker seg bort fra de skeive fordelingsordningene som er vanligst i dag. 50/50 bør være utgangspunktet, men er foreldrene enige om en annen ordning, så er det vel og bra, sier Rækken.

Han understreker at en 50/50-ordning krever at foreldrene bor i nærheten av hverandre.

– Dette er et helt legitimt krav å stille til foreldre som har barn sammen og som kanskje skal bli besteforeldre sammen om et tiår eller to, sier Rækken.

Ikke annenhver uke for små barn

Både Severinsen og Rækken er enige om at små barn ikke bør bytte bosted annenhver uke, da man mangler forskning på hvordan en slik ordning vil påvirke tilknytningen til foreldre hos små barn.

– Før barna fyller tre år bør man ha hyppige og kortere samvær, men ettersom barnet blir eldre bør det gradvis gå over til likeverdig foreldreskap, mener Rækken.