Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I går møtte rundt 1300 personer opp for å danne en såkalt «fredsring» rundt synagogen i Bergstien i Oslo. Arrangementet vakte oppsikt internasjonalt da norske jøder og muslimer stod sammen mot terror, antisemittisme og islamofobi.

Arrangementet ble av flere karakterisert som historisk, og faren til den danske terrordrepte jøden Dan Uzan sendte følgende hilsen til arrangørene, en gruppe norske muslimske ungdommer:

– Dere har gitt meg håp og en grunn til å fortsette å leve.

I dag skriver Danmarks Radio at en gruppe unge muslimer hele uken har jobbet for å få til et tilsvarende arrangement ved synagogen i Krystalgade i København.

– Jeg synes det er fryktelig at jøder er så redde, og jeg kan godt forstå at de er redde. Jeg er uforstående til at noen skal true dem, sier Niddal El-Jabri, initiativtakeren til den danske fredsringen, til DR.

København-politiet til TV 2: Sikkerhetsmessig årsak

Men dansk politi har inntil videre sagt nei til Niddals ønske om en muslimsk markering ved den danske synagogen. Til TV 2 vil ikke København-politiet gå i detalj om avgjørelsen.

– Vi har valgt å si nei på grunn av en konkret sikkerhetsvurdering av situasjonen vi har her akkurat nå, sier kommunikasjonssjef i København-politiet Mads Jensen til TV 2.

– Det ble arrangert en fredsring ved den norske synagogen i går uten problemer. Hva er det som gjør det farligere i København?

– Det kan jeg ikke si noe om, annet enn at avgjørelsen bygger på en konkret vurdering, sier Jensen.

Vil fortsette å forsøke

Niddal, som selv er troende muslim, skriver på sin facebookside at han har forståelse for politiets vurdering, men at han er skuffet og fortsatt vil forsøke å få til en markering han sier det jødiske trossamfunnet i Krystalgade også ønsket skulle skje.

– Overrabbiner Jair Melchior var veldig glad og vi hadde hans fulle støtte og samtykke. Dessverre er det ikke, av sikkerhetsmessige årsaker, mulig å få tillatelse av politiet, skriver Niddal.

Han har ifølge DR mottatt flere forslag til å arrangere en fredsring et annet sted, men mener det eneste riktige er å gjøre som i Oslo - å markere sin støtte til det danske jødiske samfunnet ved synagogen.

– Å gjøre det i Krystalgade har så mange gode elementer i seg og så utvetydige signaler, at det er det riktige stedet å stå; det vil være det riktige stedet oå formidle det budskapet som skal formidles, sier han til DR.

Københavnpolitiet vil ikke si om det kan være aktuelt å tillate en «fredsring» ved synagogen ved en senere anledning.

– Det vil jeg ikke kommentere, sier kommunikasjonssjefen til TV 2.