Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere hundre mennesker møtte opp ved synagogen i Bergstien i Oslo lørdag kveld, etter at en gruppe norske, unge muslimer hadde tatt initiativ til en freds- og forsoningsmarkering for å vise sin støtte til norske jøder etter terrorangrepene i København forrige helg.

En rekke appellanter understreket hovedbudskapet; at muslimer og jøder, begge minoriteter i Norge, må stå sammen - og at islam ikke er en religion som står for vold og terror.

Rabbiner Michael Melchior som var i Danmark tidligere i uken, hadde med seg en sterk beskjed fra faren til 37 år gamle Dan Uzan, vakten som ble skutt og drept mens han passet på utenfor synagogen:

– De skulle bare feire en jødisk fest, og det kom en morder som ville ramme dem og lage blodbad. Det var en ung jøde som stod utenfor for å passe på dem, og han ble brutalt myrdet lørdag kveld siste uke, fortalte Melchior.

– Jeg dro i hans begravelse og etterpå satt jeg med de ulykkelige foreldrene som hadde mistet det mest kostbare de hadde og skulle begrave sin gutt, sier Melchior.

– Jeg fortalte dem om dette initiativet fra unge muslimer i Oslo. Faren til Dan omfavnet meg og begynte å gråte. Han sa til meg: «Du må si til de unge muslimer i Norge at de har gitt meg håp, de har gitt meg en grunn til å fortsette å leve. Kanskje det var en mening i min sønns liv. Kanskje dette gir grunn til liv i fremtiden.»

– Denne beskjeden går til hele verden, ikke bare til Norge.

Melchior hadde også en egen beskjed til de norske muslimene som står bak arrangmentet:

– Ved å danne en vennering har dere brutt en annen ring. Ved å danne en ring av vennskap, en ring av kjærlighet og solidaritet, har dere brutt en ring av frykt og hat, av mistro og vold, sa Melchior i den sterke talen.

Mener Dan (37) forhindret massakre

Dan Uzan (37) sto vakt utenfor synagogen der en ung jente feiret sin konfirmasjon med 80 gjester til stede. Han og to politifolk drev adgangskontroll foran synagogen, da gjerningsmannen løsnet skudd mot dem.

37-åringen døde kort tid etter at skuddene var falt, og de to politifolkene ble såret.

– Han rakk å bli 37 år før en terrorist fratok ham hans dyrebare liv. Det jødiske samfunn er i sjokk over angrepet, men alles tanker går først og fremst til Dans etterlatte og til de sårede politifolkene og deres pårørende, skriver trossamfunnet i en uttalelse søndag

Les mer og se videoer fra markeringen: