DREPT:
DREPT:

Jusekspert: – Vi er avhengig av varslere

Saken der åtte år gamle Monicas død ikke ble grundig etterforsket har fått Norge til å spørre: Hva er det med politiet? 
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– De tar person, og ikke sak. Det tror jeg går igjen og igjen, like mye i dag, som for 20 år siden, sier tidligere politimann Arvid Eik til TV 2.

BJARNE KVAM:  Førsteamanuensis ved juridisk fakultet, Universitetet i Bergen. Foto: Robert Reinlund/TV 2
BJARNE KVAM:  Førsteamanuensis ved juridisk fakultet, Universitetet i Bergen. Foto: Robert Reinlund/TV 2

Førsteamanuensis i jus, Bjarne Kvam, påpeker at det å lekke taushetsbelagte opplysninger er ekstremt viktig for demokratiet.

Dette er Monika-saken:

 • 14. november 2011: Monika Sviglinskaja (8) blir funnet død i sitt hjem på Sotra utenfor Bergen av sin mor. Hun har et belte rundt halsen. 
 • 15. august 2012: Politiet henlegger saken som intet straffbart forhold og konkluderer med at dødsfallet skyldes selvdrap. Politiinspektør Sidsel Isachsen tar den endelige beslutningen. 
 • Desember 2013: Politietterforsker Robin Schaefer går gjennom saksdokumentene og mener at Monika likevel kan være drept.
 • Januar 2014: Tre ganger forsøker Schaefer å få saken gjenopptatt, uten å bli hørt. Til slutt ber ber politiledelsen ham om å holde seg unna saken.
 • Jan 2014: Etterforskeren varsler i hemmelighet avdødes bistandsadvokat Stig Nilsen, som begjærer saken gjenopptatt.
 • Mai 2014: Politiinspektør Sidsel Isachsen gjenåpner saken.
 • August 2014: Spesialenheten for politisaker skal vurdere om politiet gjorde noe straffbart da de henla etterforskningen av Monika Svikglinskajas død. 
 • 21. oktober 2014: Eks-stefaren (32) til Monika blir pågrepet og siktet for drap. Mannen nekter straffskyld. 
 • 9. februar 2015: Riksadvokaten kommer med kraftig kritikk av etterforskningen av Monika-saken. 
 • 13. februar 2015: Robin Schaefer gir ut dagbok om sine opplevelser i saken, «Monika-saken. Min historie - fra drapsetterforsker til varsler».
 • 25. februar 2015: Spesialenheten for politisaker legger fram sin konklusjon om hvorvidt politiledere skal holdes strafferettslig ansvarlig for forhold i tilknytning til Monika-saken. 
 • Politiet i Hordaland får 100.000 kroner i foretaksbot, og kritikk for ikke å ha gjenåpnet saken etter at Schaefers rapport ble lagt frem. 

– Vi trenger denne informasjonen for å kvalitetssikre systemer. Hadde ikke pressen blitt brukt i Monika-saken, så ville antgeligvis ingenting skjedd, sier han, og legger til:

– Et system klarer ikke å reparere seg selv uten at man har en offentlighet og en pressefrihet knyttet til virksomheten.

– Flere må ha reagert

Varsleren i Monica-saken, politietterforsker Robin Schaefer, har gitt oss en rystende skildring av det indre liv på politihuset i Bergen.

I boken «Monika-saken» forteller Scaefer hvordan han ble motarbeidet og nærmest truet til taushet da han da han oppdaget store feil i etterforskningen av dødsfallet til Monika Sviglinskaja (8).

– Jeg tror det er flere enn bare varsleren som har reagert på politiets arbeid. Det må det ha vært. Men det er bare en som har gjort noe med det, og det er beundringsverdig, sier den pensjonerte politimannen Arvid Eik til TV 2.

Den åtte år gamle jenta ble funnet død med et belte rundt halsen. Ni måneder etter dødsfallet la politiet vekk saken, og konkluderte med at jenta døde av skader hun hadde påført seg selv.

– Finnes ikke kvalitetskontroll

Arvid Eik jobbet i politiet i 30 år og opplevde på nært hold flere av skandalene i Bergens-politiet, som rystet hele Norge.

ARVID EIK: Pensjonert politiførstebetjent. Foto: Robert Reinlund/TV 2
ARVID EIK: Pensjonert politiførstebetjent. Foto: Robert Reinlund/TV 2

– Kvalitetskontrollen på politikammeret finnes ikke, hevder Eik.

På 80-tallet herjet politivoldsakene, hvor folk i rusmiljøet hevdet de ble banket opp av politiet. Politiet i Bergen gikk på et knusende nederlag i Høyesterett.

Den gang sa daværende politimester Rolf B. Wegner at dette var hendelser som lå flere år tilbake i tid, og at situasjonen hos politiet i Bergen var blitt mye bedre. Publikum kunne stole på politiet, hevdet han.

Men det gikk ikke lang tid før politimesteren selv havnet i bråk, den gang med den såkalte Fagereng-saken. Byens rådmann og kona var siktet for forsikringssvindel og falske anmeldelser, og Wegner grep inn for å stanse etterforskningen.

– Uhørt, mente politiets egne folk.

Arvid Eik var blant dem som følte seg presset under et møte på politimesterens kontor. Eik sluttet i politiet etter kampen mot Wegner.

Fagereng-paret fikk senere full oppreisning. Wegner ønsker ikke å kommentere saken.

– Miljøet er for tett

Den tidligere krimjournalisten Bjarne Kvam har tatt doktorgrad i jus og ser både politiet og byen fra Universitetet i Bergen. Han har grublet mye på hvorfor ting går galt i Bergen.

– Dette er en småby hvor alle kjenner hverandre. Dommere, påtalemyndighet og forsvarsadvokater, eller hvem det skulle være, går på besøk til hverandre. Miljøet kan av og til være for tett til at man får gode kontrollmekanismer, sier Kvam.

Han mener kvaliteten av og til er for lav, og at fire forhold kan forklare hvorfor:

* Bergen er ikke byen for folk med ekstraordinært talent som ønsker å gjøre karriere.

* Bergen er for langt unna kompetente kontrollorgan i Oslo; departementene, Høyesterett, Riksadvokaten og så videre.

* Kompetente kontrollorgan tar ikke Bergens problemer alvorlig. Forhold får skli ut over tid.

* Bergen er en «øy av sivilisasjon» i et ødeland der man ikke får korrektiver sammenliknet med andre norske byer.

Monika-saken kan få et rettslig etterspill. Politimester Geir Gumundsen har fratredt sin stilling. Visepolitimester Gunnar Fløystad og flere ansatte i Hordaland politidistrikt har vært avhørt som vitner i saken, bekrefter Spesialenheten for politisaker overfor TV 2. 

Denne uken ble John Reidar Nilsen konstituert politimester. På pulten hans ligger varslerens bok om Monika-saken.

– Jeg har ikke lest boken, sier Nilsen. Han vil ikke uttale seg om detaljer i saken fordi den fortsatt er under etterforskning av Spesialenheten.

Han sier Hordaland politidistrikt vil arbeide for at den uttalte takhøyden i framtiden samsvarer med den reelle takhøyden.

– AVHENGIG AV VARSLERE: Juseksperten mener varslere er nødvendig for demokratiet. Foto: Robert Reinlund/TV 2
– AVHENGIG AV VARSLERE: Juseksperten mener varslere er nødvendig for demokratiet. Foto: Robert Reinlund/TV 2