BETENT KONFLIKT: Lillehammer er fortsatt ikke villige til å trekke oppsigelsen de ga hovedtrener Tor Erik Nilsen i januar, og hele konflikten fremstår kaotisk Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix
BETENT KONFLIKT: Lillehammer er fortsatt ikke villige til å trekke oppsigelsen de ga hovedtrener Tor Erik Nilsen i januar, og hele konflikten fremstår kaotisk Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix

– Håper ingen av mine trenerkolleger må gjennomgå det samme

Etter et ferskt forhandlingsmøte fremstår ikke Lillehammer Ishockeyklubb liker sikker i oppsigelsesaken mot hovedtrener Tor Erik Nilsen, og prøver å unngå rettssak.  

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo (TV 2): 23. januar fikk hovedtrener Tor Erik Nilsen en oppsigelse fra Lillehammer Ishockeyklubb, med begrunnelse i økonomiske utfordringer for klubben. 

Nilsen mente oppsigelsen var uberettighet, og hyret inn kjendisavdvokat Sigurd J. Klomsæt i saken mot sin arbeidsgiver. 

– Det har vært forferdelig tøft
Partene møttes forrige uke i et forhandlingsmøte uten at de kom til enighet.

Etter det TV 2 kjenner til vurderer Nilsens advokat prosessen som absurd, og mente etter møtet at saken var på vei mot retten. 

Men etter forhandlingsmøtet tok saken en ny vending. 

– Min oppfatning er at tonen har fått en litt annen lyd etter møtet vi hadde med advokatene. Det er forsåvidt positivt, men jeg har blitt behandlet på en veldig dårlig måte. Det er har vært forferdelig tøft, og jeg håper ingen av mine trenerkolleger noen gang må gjennomgå det samme, sier Tor Erik Nilsen til TV 2.

Manager for A-laget, Stein Alan Koppervik, forhandler med klubbledelsen for Nilsen. Han mener det nå virker som klubben ser sin egen sak i et litt annet lys. 

– På møtet var avstanden mellom partene stor, for begge parter trodde de hadde en god sak. Men klubben forstod tydeligvis i ettertid at de ikke har en sterk sak, sier han til TV 2.

Ifølge Koppervik tok klubbledelsen initiativ til videre dialog etter forhandlingsmøtet, og prøver nå å unngå at saken havner i retten. 

– Tor ønsker å fullføre kontrakten, og de siste dagene har vi hatt en veldig positiv dialog med nestleder Ketil Møller. Jeg håper vi skal komme til en enighet, og sånn som dialogen har vært i det siste har jeg tro på det. Men vi vet jo ikke hvor stor forankring han har i resten av styret, forklarer han. 

– Fikk aldri noen skriftlig advarsel 
Før den faktiske oppsigelsen kom på bordet 23. januar ble det gjort et fremstøt fra klubbens side for å prøve å avsette hovedtreneren så fort som mulig.

Han skal ha blitt tilbudt et forslag om to måneder full lønn, dersom han valgte å fratre stillingen umiddelbart og frasi seg alle rettigheter i forhold til arbeidsmiljøloven. Samt fratre retten til å tiltre i fremtidige stillinger i klubben. 

Nilsen som har kontrakt ut sesongen 2015/2016 avslo tilbudet umiddelbart.

– Jeg fikk aldri noen skriftlig advarsel, og vi hadde aldri noe evalueringsmøte. Forslaget kom uten forvarsel. Jeg ble veldig sjokkert, og så kom tårene. Det var tøft, for det er jo livsgrunnlaget som blir revet vekk. Jeg mener at jeg ikke har gjort noe galt i denne saken, sier Nilsen. 

Nilsen har vært ansatt som sportsjef i klubben siden 2006, og var hovedtrener fra 2006-2012, før han tok over en ny periode som hovedtrener foran inneværende sesong. 

Økonomisk trøbbel
Det ble tidligere i februar kjent at Lillehammer har et underskudd fra 2014 på 794.000 kroner. Sammen med et mindre underskudd fra 2013 har klubben nå en negativ egenkapital på 950.000 kroner.

Nilsen skal ifølge det TV 2 kjenner til ha en månedslønn på cirka 50.000 kroner før skatt. 

– Jeg har den samme lønnen som de samme folkene tilbød meg da jeg tiltrådte i stillingen. Da sa de at det var økonomisk gunstig for klubben at én person fungerte som både hovedtrener og sportssjef, sier Nilsen. 

Hans forsvar sår sterk tvil om at oppsigelsen er økonomisk begrunnet.

– Det har vært en skitten og uryddig prosess frem til man endelig kom på det nivået at advokatene kom inn i bildet. De har ikke dokumentasjon for å henge hele denne saken på økonomiknaggen. Styret har tidligere uttalt at de visste om økonomien allerede i august, og sier ganske lettvint at de tar selvkritikk uten å ha gjort noe med det før nå. Det har ikke vært noe munnhuggeri, men noe av antipatien ligger nok lengre tilbake enn bare årets sesong, mener Koppervik.

– Vi har en sterk sak
Nestleder i Lillehammer, Ketil Møller, mener likevel at de har en god sak. Han vil ikke innrømme at saken har forandret karakter etter forhandlingsmøtet forrige uke. 

– Fra styrets side er saken det 100 % begrunnet i økonomi, og vi har et stort underskudd vi må forholde oss til. Jeg mener at vi har en sterk sak, og vi har rådført oss med Elden og NHO, som også mener at vi har en sterk sak, sier han til TV 2. 

Nestlederen legger likevel ikke skjul på at de håper å unngå en rettssak. 

– Så lenge vi har forhandlinger er det positivt, men jeg har ikke noe lyst til å mene noe om utfallet. Vi jobber med ulike løsninger for å prøve å komme til enighet før vi havner i retten. Det er ingen tjent på, og minst av alt Lillehammer, sier Møller.

Men for Nilsen og hans forsvar er bare én løsning aktuell. 

– Møller spurte om en løsning kunne være at Tor fikk noen måneder ekstra i trenerstolen, men det er ikke noe alternativ for oss. De må innfri kontrakten, enkelt og greit. Noen annen løsning er ikke aktuelt, og de har ikke kommet med andre forslag overfor oss, svarer Koppervik. 

Nå vil dialogen forsette de nærmeste dagene, og et nytt møte skal finne sted over helgen.

– Vi skulle egentlig møtes i dag, men det blir nok et møte på mandag tipper jeg. Vi håper jo på en snarlig avklaring, men vi veit ikke hvor mye møter det blir frem og tilbake. Jeg regner med at det blir en avklaring før sluttspillet er over. Enten ender saken i retten, eller så får Nilsen fullføre kontrakten. Dialogen de seneste dagene tyder på det siste, sier Koppervik.

Dersom saken skulle havne i retten er Nilsen klar. 

– Den kampen skal jeg ta. Jeg tror ikke de kan gjøre det så mye verre for meg uansett, avslutter han.

I arbeidsmiljøloven står det følgende:

§ 15-7. Vern mot usaklig oppsigelse
(1) Arbeidstaker kan ikke sies opp uten at det er saklig begrunnet i virksomhetens, arbeidsgivers eller arbeidstakers forhold.

(2) Skyldes oppsigelsen driftsinnskrenkning eller rasjonaliseringstiltak, er den ikke saklig begrunnet dersom arbeidsgiver har et annet passende arbeid i virksomheten å tilby arbeidstaker. Ved avgjørelse av om en oppsigelse har saklig grunn i driftsinnskrenkning eller rasjonaliseringstiltak, skal det foretas en avveining mellom virksomhetens behov og de ulemper oppsigelsen påfører den enkelte arbeidstaker.