Bjørgen sikret seg sitt 13. VM-gull totalt: – Fått bedre gener etter å ha passert 30 år

Marit Bjørgen tok gull i «helnorsk» finale.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
20150219.
 Ski-VM 2015 Falun. Fra torsdagens klassiske sprint som er åpningsdistansen i året Ski-VM 2015.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
20150219. Ski-VM 2015 Falun. Fra torsdagens klassiske sprint som er åpningsdistansen i året Ski-VM 2015. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Følg Ski-VM med TV 2 i Camp Falun!

BERGEN/FALUN (TV 2): Marit Bjørgen vant torsdagens VM-sprint i foran Sveriges Stina Nilsson i Falun og sikret seg sitt 13. VM totalt i karrieren.

– I finalen våknet dyret i meg, fastslo Marit Bjørgen overfor TV 2 Sporten etter nok en medalje av det edleste metallet.

Se hvordan Bjørgen sikret seg gullet i videovinduet øverst!

Hun beskriver sin siste gullmedalje i samlingen slik:

– Jeg trodde dette skulle bli vanskelig. Jeg slet med følelsen fra starten av. Kanskje var det nervene, men jeg var ikke helt fornøyd. Men så fikk jeg skiftet ski, og da jeg var i finalen så ante jeg at det var muligheter for medalje, gliste hun.

– Hva er du mest fornøyd med i karrieren?

– Jeg vet ikke hva jeg skal si til det. Alder er bare et tall. Jeg har hatt en fantastisk sprintsesong og var rask fra starten av. Jeg vet ikke hva som har skjedd. Kanskje jeg har fått bedre gener etter at jeg passerte 30, spøkte Bjørgen overfor TV 2 Sporten, før hun ble litt mer alvorlig:

– Jeg tror nok at det er den mentale biten som har spilt mest inn.

– Hatt en fantastisk karriere
– Jeg er bare utrolig glad og lettet. Jeg er i bra form, og har lyktes med målet mitt som var et individuelt VM-gull i Falun. At det kommer på sprinten, og i en alder av 34 år, føles bra, sa Bjørgen i et intervju med NRK etter sprintgullet.

Skidronningen innrømmer at hun er fornøyd med det hun har utrettet i langrennsporet.

– Det har vært en fantastisk karriere, og jeg har tidligere sagt det skal bli veldig vanskelig å kopiere det jeg har gjort i de siste mesterskapene for noen andre, fastslo Bjørgen, som stilte med nye ski etter kvartfinaleheatet.

– Jeg må takke guttene i smørebuen som ga meg helt nye ski etter kvartfinalen. De var nypreppet og kom rett fra fabrikken. Nå har jeg nådd målet mitt i Falun. Jeg tok litt tid med å komme i gang, men dette viser at jeg i form. Har jeg dagen, har gode ski og er i form kan alt skje i fortsettelsen, sa Bjørgen.

TV 2-ekspert tror Bjørgen tar seks gull
Bronsevinner Caspersen Falla spøkte med at hun håper Bjørgen snart legger opp etter VM-sprinten.

– Det er bare å bøye seg i hatten for Marit. Vi får nesten håpe at hun snart blir mett på suksess, det er jo nesten bare å gi opp å slå henne, sa Falla til NRK.

Overfor TV 2 Sporten legger Caspersen Falla ikke skjul på sin beundring av den nybakte gullvinneren.

– Jeg blir bedt mange ganger om å si noe om Bjørgen, men det er vanskelig for det meste er allerede sagt. Hun er en komplett skiløper. I dag skiller det noen meter, men vi er på «hugget» alle sammen i finalen og samler alt vi har av krefter. Derfor er jeg virkelig imponert over det Bjørgen viser, sa hun til TV 2.

TV 2-ekspert Oddbjørn Hjelmeset tror Marit Bjørgen har gode sjanser til å sikre seg seks VM-gull i Falun.

– Nå får hun hvilt litt etter at hun har bevist at formen er inne. Det er skiathlon på lørdag og sprintstafett søndag og så bare fortsetter det. Marit Bjørgen har alle muligheter til å ta seks gull. Er det noen som kan greie det, så tror jeg det er Marit Bjørgen, fastslo Hjelmeset overfor TV 2 Sporten etter Bjørgens 13. VM-gull totalt.

Maktdemonstrasjon
Bjørgen sparte på kreftene i starten av sprintenfinalen, men sikret seg en glimrende posisjon før spurten. 

Justyna Kowalczyk, Maiken Caspersen Falla og Stina Nilsson utfordret Norges skidronning mot slutten.

Men Bjørgen viste igjen sin styrke og sikret Norges første gull i Falun-VM hittil.

Falla Caspersen endte på tredjeplass og sikret dermed Norge bronsemedaljen.  Kowalczyk måtte ta til takke med fjerdeplass.

Skidronningen Marit Bjørgen hadde før sprinten seks OL-gull og 12 VM-gull. 34-åringen jaktet på sin fjerde gullmedalje i sprint.

Nå har hun 13-VM gull totalt og fire VM-gull i sprint. 

Fire av seks med norsk pass i finalen
Hele fire norske sikret seg plass i torsdagens sprintfinale i Falun.

Marit Bjørgen fikk selskap av Maiken Caspersen Falla, Kari Vikhagen Gjeitnes, Ingvild Flugstad Østberg i jakten på VM-medaljene.

Polske Justyna Kowalczyk og Sveriges Stina Nilsson var de to eneste uten norsk pass av de seks på startstreken i sprintfinalen i Falun.

Bjørgen og Kowalczyk til topps i semifinalene
Med fem norske av fem mulige videre til semifinalen, fikk de norske langrennsjentene tøffere motstand i semifinalen. 

Celine Brun-Lie og Ingvild Flugstad Østberg gikk begge i samme semifinaleheat som den polske stjernen og Marit Bjørgens største gullrival, Justyna Kowalczyk.

Kowalczyk sikret seg tidlig teten, og beholdt ledelsen gjennom hele heatet. Bjørgens rival tok seg enkelt til sprintfinalen etter å ha vunnet semifinaleheatet. 

Ingvild Flugstad Østberg ble slått av Sveriges Stina Nilsson i spurten og endte på tredjeplass. Hun gikk imidlertid videre på tid. Celine Brun-Lie røk ut etter å ha blitt nummer fem i semifinaleheatet. 

Marit Bjørgen stilte blant annet i samme heat som Maiken Caspersen Falla og Kari Vikhagen Gjeitnes. Etter en rolig start, satte Bjørgen gradvis opp tempoet. 

Med fenomenal gli sikret de tre norske heatet seg en solid ledelse før oppløpssiden. 

Bjørgen staket seg til seier foran Caspersen Falla og Vikhagen Gjeitnes. 

Det betyr at fire norske jenter sikret seg finaleplass. Celine Brun-Lie var den eneste som røk ut før finalen.

Bjørgen måtte se seg slått i kvarfinaleheatet
Marit Bjørgen, som på forhånd var storfavoritt til å vinne gullet, gikk rett i tet i sitt kvartfinaleheat.

Men Sveriges Stina Nilsson ga skidronningen kamp om seieren, og snøt til slutt Bjørgen for seieren.

Andreplassen førte imidlertid til at Bjørgen gikk greit videre, men Nilssons seier var et skremmeskudd fra svenskene før semifinalene.

Ingvild Flugstad Østberg viste styrke i sitt kvartfinaleheat, og sikret seg plass i semifinalen etter å ha vunnet heatet foran Alena Prochazkova fra Slovakia.

Maiken Caspersen Falla, som hadde den beste tiden i prologen av de norske, tok kommandoen fra start i sitt kvartfinaleheat. Hun kontrollerte inn til seier uten å bruke unødvendig mye krefter før semifinalene. 

Celine Brun-Lie slo amerikanske Caldwell i spurten, mens Kari Vikhagen Gjeitnes ble nummer to i sitt kvartfinaleheat. Dermed tok alle de fem norske seg videre til semifinale. 

Justyna Kowalczyk vant det første kvartfinaleheatet i suveren stil. Den polske skidronningen var også raskest av alle i prologen.

Enkelt i prologen
De norske hadde ingen problemer å avansere fra prologen.

Maiken Caspersen Falla hadde nest beste tid i innledningen, mens Kari Vikhagen Gjeitnes, Ingvild Flugstad Østberg, Marit Bjørgen og Celine Brun-Lie alle kom inn blant de ti beste.