Varslet om mulig drap på faren: – Politiet lo av oss

SUND, HORDALAND (TV 2): De to døtrene til avdøde Helge Irgens kritiserer politiets etterforskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den 25. juni i fjor ble Helge Irgens (61) funnet død i sengen på soverommet av sin kone (30).

Politiet ventet to måneder med åstedsgranskingen da Irgens ble funnet død. Da var soverommet for lengst pusset opp av kona.

Tirsdag denne uken ble kona pågrepet av politiet på Gardermoen og siktet for overlagt drap på sin ektemann. Hun ankom da Gardermoen etter å ha vært bortreist til Filippinene siden 4. desember i fjor.

ENEBOLIG: Irgens ble funnet død i andre etasje i en enebolig i Telavåg. Foto: TV 2
ENEBOLIG: Irgens ble funnet død i andre etasje i en enebolig i Telavåg. Foto: TV 2

Irgens to døtre fra et tidligere ekteskap, Regina (23) og Emilie (21), kritiserer politiet for ikke å ha blitt hørt da de forsøkte å varsle om at dødsfallet kunne være et drap.

– Vi har hele tiden trodd at dette var noe annet enn selvmord, sier Regina Irgens til TV 2.

– Antydet at det var selvmord

Den endelige obduksjonsrapporten forelå i begynnelsen av september og fastslo at Irgens døde av forgiftning. Han hadde 67 prosent kullos og medikamenter i kroppen da han ble funnet død.

– Politiet antydet hele tiden overfor oss at han hadde begått selvmord. Etter den første obduksjonen mente de han hadde dødd av hjerteinfarkt fordi han hadde voksende hjerte og forkalkninger i hovedpulsåren. Men så sjekket de alle organene og da kom det frem at han hadde kullos i kroppen. Dette visste politiet to dager etter. Det er jo mistenkelig, det er jo ikke normalt å gå og legge seg og så har du kullos i kroppen. Det må jo komme fra et sted, sier Emilie Irgens til TV 2.

– Ble ledd av

De to døtrene forteller at de ble oppgitt over det de opplevde som mangelfull etterforskning fra politiet.

– Når vi prøvde å få frem at dette kunne være et drap så ble vi ledd av. Når jeg ringte for å høre om de hadde innhentet informasjon om at han ikke kunne gjort det selv og deretter fjernet kildene, da begynte politiet bare å le og sa at det er jo veldig individuelt fra person til person hvor høye verdier en person kan tåle. Når jeg hørte det hørtes det ut som om politiet faktisk ønsket at han skulle ha gjort det selv, fordi det gjør det litt lettere for saken deres, sier Emilie.

Måtte mase til politiet

I eneboligen i Telavåg hvor ekteparet bodde befant det seg flere PCer, nettbrett og mobiltelefoner. De to døtrene forsøkte flere ganger å spørre om ikke politiet skulle beslaglegge disse og undersøke de for elektroniske spor.

– Tre ganger ringte vi og maste om at de måtte hente datamaskinene som min far og hun hadde brukt. Det er ikke normalt at en jente på 21 og 23 skal si til politiet hva de skal gjøre. At de er nødt å inndra telefonen hennes, det gjorde de ikke, forteller Regina.

De to jentene beskriver en kamp i hele fjor høst og vinter for å nå frem hos politiet.

– Det har vært veldig veldig slitsomt. Det har ikke gått en dag uten at jeg ikke har tenkt på det. Vi har reist ut i huset og gått rundt i huset og letet etter bevis. Jeg er glad for at hun er pågrepet. Hadde det ikke vært for at Kripos kom inn hadde det ikke skjedd tror jeg. Måten politiet på Sotra har behandlet oss på, vi har ikke blitt hørt, sier Regina.

– Ikke ny Monika-sak

Politiet beklager at det er detaljer som de ikke kunne gå ut med til de pårørende, men avviser at det er snakk om noen politi-tabbe jfr. den omstridte Monika-saken.

– Jeg føler meg trygg på at dette ikke blir en ny Monika-sak. Samtidig er det veldig vondt å ikke kunne dele all informasjon med de pårørende på et tidligere tidspunkt enn det vi har gjort, sier Helge Stave, lensmann i Askøy, Sotra og Øygarden til TV 2.