NAKENBILDER: Flere profiler på Snapchat oppfordrer andre brukere til å sende inn bilder av seg selv. Foto: TV 2
NAKENBILDER: Flere profiler på Snapchat oppfordrer andre brukere til å sende inn bilder av seg selv. Foto: TV 2

Ny sjokktrend: Norsk ungdom kler av seg for å rangeres på Snapchat

Over hundre bilder av lettkledde og nakne nordmenn lagt ut på få timer. – Tenk deg godt om før du sender bildet, sier ekspert på sosiale medier. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De siste ukene har det vært stor trafikk på en norsk Snapchat-konto, der det daglig legges ut store mengder bilder som folk landet rundt har sendt inn til dem som administrerer brukeren.

En stor del av bildene viser unge nordmenn med enten lite eller ingen klær, og andre brukere oppfordres til å rangere vedkommende på en skala fra én til ti.

En lignende bruker har blitt opprettet de siste ukene. Også denne benyttes til dette formålet. 

Tirsdag ble det lagt ut over hundre bilder på kort tid via disse to kontoene. Mange av de som følger kontoene velger deretter å ta skjermdump av bildene, noe som fører til at bildet blir lagret på personens mobiltelefon. Flere av bildene har godt over 1000 «screenshots».

– Laget for moro skyld

– Det er noe jeg og en kompis lagde en dag for moro skyld uten noe tro på at det skulle vokse så utrolig fort og bli så stort på de tre ukene vi har holdt det gående, skriver en av personene som står bak kontoen til TV 2.

Vedkommende sier det aldri var intensjonen å bruke kontoen til dette formålet, og forstår hvis det kan skape problemer for folk. 

– Vi prøver så godt vi kan å begrense det vi legger ut.

Advarer mot å dele nakenbilder

Sosiale medier-ekspert Berit Skog ved NTNU sier folk bør tenke seg om en ekstra gang før de sender inn bilder til slike Snapchat-kontoer.

– Mange tenker nok at det er gøy å delta på en slik trend, og så blir de ukritiske og tar bilde av seg selv. Senere angrer de kanskje, og så blir det ikke like festlig likevel, sier Skog som er førsteamanuensis ved institutt for sosiologi og statsvitenskap. 

Hun tror flere av brukerne blir trigget av konkurransen som ligger i disse rangeringene.

– På Snapchat forsvinner jo bildene ganske fort, så det er et program som appellerer til de impulsive. Samtidig vet de fleste at det går an å ta skjermdump av bildene, men mange tenker nok ikke på at hvis et bilde havner på nettet, er det svært vanskelig å få slettet. Det er på en måte fanget i nettet.

Skog minner på at flere arbeidsgivere sjekker ut søkernes fortid på nettet, og ofte kan internett-CVen avsløre sider som man helst ikke vil ha frem i lyset.

Anonymt «samfunn»

– Vi har ikke fått så mange negative reaksjoner om, de fleste liker det vi holder gående, og mange lurer på hvorfor vi orker å holde det gående, ettersom det krever utrolig mye tid. Noen av bildene jeg får inn velger jeg å ikke legge ut av forskjellige grunner, sier en av de som står bak kontoen.

De forstår Skog sin advarsel om at folk må tenke seg om, men sier de forsøker å skape et «samfunn» hvor ting er anonymt.

– Forstår dere at ekspertene er kritiske?

– Ja, vi forstår dette. Vi ønsker ikke å skape noe negativt med denne Snapchat-brukeren, planen var egentlig bare å ha noe morsomt å holde på med på fritiden, som nå har blitt større enn vi noengang hadde tenkt oss.

– Dele videre kan være ulovlig

Rådgivningstjenesten Slettmeg.no sier de foreløpig ikke har blitt kontaktet av folk som føler seg krenket gjennom disse Snapchat-profilene. Lederen for nettsiden sier det er spesielt problematisk dersom de som følger kontoene deler bildene videre.

– Hvis man tar en skjermdump og deler videre de bildene som legges ut på disse profilene, gjør man noe ulovlig. Det har man ikke samtykke til fra de som delte bildet til å begynne med, forklarer Hans Marius Tessem, leder for Slettmeg.no. 

Tessem sier trenden med å rangere bilder i sosiale medier ikke er noe nytt, men han har likevel ikke hørt at det har blitt gjort på Snapchat tidligere.

– Likevel blir jeg ikke overrasket. Snapchat vokser veldig mye, og spesielt i Norge. Det er for eksempel ikke så stort i Sverige av en eller annen grunn. 

Utfordrende å få slettet

Slettmeg.no hjelper personer som føler seg krenket på nettet. De gir blant annet råd om hvordan man kan få slettet uønskede bilder av seg selv på internett. Tessem sier det ikke er like lett på Snapchat som på andre sosiale medier.

– De største aktørene, som for eksempel Facebook, har en knapp hvor man enkelt kan rapportere inn nakenbilder. Slik er det ikke på Snapchat, så det gjør det vanskeligere, sier han. 

Tessem legger til at selv om Slettmeg.no ikke har fått henvendelser om denne trenden ennå, betyr ikke det at alle nødvendigvis er glade for tjenesten som tilbys.

– En del har nok bevisst sendt inn bilder av seg selv, men noen vet kanskje ikke at bildet deres er delt med disse kontoene. De tar kanskje kontakt når saken kommer ut i media.