PROSIT: Mange opplever å bli syke når de endelig har fått fri. Men skjer det egentlig så ofte som du tror? Foto: Colourbox
PROSIT: Mange opplever å bli syke når de endelig har fått fri. Men skjer det egentlig så ofte som du tror? Foto: Colourbox

Blir du alltid syk i ferien? Her er forklaringen

Endelig skal du slappe av og nyte ferien – men så blir du syk. Dette er årsaken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kanskje har du opplevd det selv – at hver gang det er snakk om ferie, blir du forkjølet.

Psykologilektor og vitenskapsjournalist Claudia Hammond har gått gjennom forskningen som omhandler emnet.

BBCs nettsider skriver Hammond at hun har mistet tellingen over venner og kjente som har fortalt henne om hvor syke de alltid blir syke når de skal slappe helt av. 

Hun skriver at psykolog Ad Vingerhoets kaller fenomenet «fritidssyke». I studien «Leisure Sickness: A Biopsychosocial Perspective» spurte han 1800 mennesker om de føler at de blir oftere syke i en ferie sammenlignet med resten av året.

Litt over tre prosent svarte ja.

Dette står i sterk kontrast til at «alle» føler at de blir forkjølet hver gang det er ferie. Vingerhoet mener at denne følelsen kommer av at man husker ekstra godt de feriene som ble ødelagt av sykdom. Vi husker rett og slett mindre av feriene vi var friske. 

Hormon ute av balanse

Foreløpig finnes det ingen forskning som kan si nøyaktig hvorfor noen opplever å bli syke i en ferie eller en helg, men det finnes ymse teorier om emnet.

Når du endelig kan slappe av en svært stressende periode, kommer et stresshormon i kroppen som hjelper deg med å nå alt det du skal ut av balanse. Dette gjør kroppen mer sårbar for infeksjoner, skriver Hammond. 

Adrenalinet som fyker gjennom kroppen når du er under press, booster immunforsvaret som bekjemper infeksjoner.

Men, det blir etterfulgt av kortisol som skal være avstressende. Dette skjer på bekostning av immunforsvaret.

Med andre ord blir man mer utsatt for infeksjoner når du går rett fra høyt stressnivå til å slappe helt av.

De gode nyhetene er, ifølge Hammond, er at jo eldre vi blir, jo mer herdet er immunforsvaret vårt blitt. Når årene går, utvikler vi flere og flere antistoffer og blir mindre og mindre forkjølet både på jobb og i fritiden.