Tre gutter og en pappa trenger stuehjelp

Det er ikke stå-på-vilje, arbeidslyst eller evne til å få ting gjort som er mangelen her i huset,- det er troen på ideene som mangler. Jeg skjønner det godt jeg. At det ikke er så lett å føle seg sikker på hva man skal gjøre dersom man skal pusse opp. Å vite hvordan man gjør ting er en sak, men skal man gipse og male hvitt? Tapetsere? Hva med møbler? Det er mange beslutninger som skal tas. En familie full av aktive fotballgutter… kanskje like greit å overlate dette til oss?

Før: Møblering og den gamle peisovnen.
Før: Møblering og den gamle peisovnen.

Tankene bak

Før: Mange ulike stoler
Før: Mange ulike stoler

Eller, vi er ikke helt sikker når Oliver kommer med planen sin, om det var like greit å overlate dette til oss… Det er noe med designer Olivers planer, de er sjelden slik man forventer.
For her skal det ikke gipses og males i stedet for den furupanelen som dekker absolutt alle flater i stuen, her skal det kles med nye planker! Og plankene skal være utvendig kledningsplanker, røffe, uhøvlete.
Tak og vegger. En slags låve på vrangen altså.

Men det er for så vidt en god tanke bak dette. Oliver tolker området vi befinner oss i som litt landlig, huseierne som glade i treverk (sant for fars del), og det hele som litt røft.

Guttene ser mye på tv. Nyheter og sport. Men Oliver vil vise dem at det går an å være i stuen også uten å se på tv, så fjernsynet skal kunne skjules. Og møbleringen skal være på hjul slik at den passer til å se på tv, men også til å lage en mer sosial setting. Det massive spisebordet skal gjenbrukes, men settes i tilknytning til kjøkkenet. Det er nemlig ikke i bruk der det står nå.

Mer lys inn

Innsetting av nytt takvindu
Innsetting av nytt takvindu

Rommet har en flott form, med høyt under taket og egentlig masse vinduer. Men hva med å sette inn et takvindu i skråtaket? Og så lage en liten hengende hage under der? Grønt og frodig, noe som trekker blikket oppover og får deg til å oppdage rommets fine form og store volum?
Sånn blir det.
Først søker man kommunen om tillatelse til fasadeendring, så sier kommunen ok. Så kommer det takeksperter som flytter takstein, sager hull i taket, monterer det nye vinduet, og sørger for at alle overganger og endringer blir gjort på en slik måte at alt fortsatt er tett. Taktekkere.

Det blir fint med vindu der.

Veggene

Tak og vegger kles med utvendig uhøvlede kledningsbord
Tak og vegger kles med utvendig uhøvlede kledningsbord

De to kortveggene der taket ikke er skrått blir malt grå. Peisveggen blir gipset først, mens ytterveggen blir malt rett på det gamle panelet (Kvist og sperregrunnet først selvsagt). Så er det på med kledningsbordene for å lage låvestemning. Først har Andreas montert lekter som skal fungere som spikerslag. Oliver designer vil nemlig ha litt avstand mellom de nye bordene og den gamle veggen, og litt mellomrom mellom plankene. Ikke at du kommer til å se den gamle veggen, men kanskje ane den?
Det blir faktisk veldig fint med disse bordene på vegger og tak. De står brede og fine opp langs veggene og fortsetter i samme retning opp skråtaket. Det blir fine linjer av det. Forsterker rommets positive sider.
Plankene blir til slutt beiset lys grå. En kjempejobb av Einar! For tenk deg å smøre på interiørbeis for så å skulle gå over og tørke med fille, på uhøvlede planker! I taket! Jeg skjønner hvorfor han er så sterk!

Peis og mur

Pipen får fasadeeskifer
Pipen får fasadeeskifer

Fra før er her en litt stusselig sak av en ovn og en kjedelig pipe. Oliver vil ha mer ut av dette. Ny ovn med synlige flammer og mulighet til å dreie den slik at flammene kan sees fra alle steder i rommet. Og ny mur. På med fasadeskifer, helt fra gulv til tak! Og det er høyt det, og mange hjørner som skal ordnes! Men Einar har fliset med fasadeskifer før han, og vet at det kan være smart med mål på det som skal kles som passer med målene på flisene, da slipper du nemlig å sage dem til. Så han bygger på pipemuren med brannhemmende plater på den ene siden, og så går alle målene opp. Nesten ingen tilpassing av flisene, og full fart!

Gulv

Nytt rustikt gulv
Nytt rustikt gulv
Arbeid med det gamle spisebordet
Arbeid med det gamle spisebordet
Sying av rullesteinspuffer
Sying av rullesteinspuffer

Her er det på med ny parkett, i en grå rustikk utførelse. Et gulv som er en ”låve” verdig synes Oliver. Og teppe skal her være. Også det skal ha en visuell tilknytning til det landlige, til naturen og et tenkt gårdsliv, så teppet består av teppefliser som ser ut som småstein og grus.
Veldig fint teppesystem forresten. Det finnes mange forskjellige overflater å velge mellom, de monteres sammen med spesialtape i hjørnene der fire biter møtes. Du kan faktisk komponere ditt helt eget teppe. Slik Oliver gjør her.

Spisebordet

Fra før av har familien et massivt spisebord med benker. Laget av far sjøl. Bøk. Skikkelig svære plankebiter. Fine materialer, men litt ”strevsomt” i utrykket. Det skjer litt mye på understellet. Så her får vi Gunnar til å lage nytt understell i stål, og det forandrer på hele utseendet. Så pusser vi ned bordflaten og kantene, og maler kantene super oransje. Vips, nytt moderne bord av de samme fantastiske materialene.

Puffer

Oi, dette var gøy å lage! Oliver ville ha noen ”skulpturelle” puff/ putegreier på gulvet foran fjernsynet. Som rullesteiner han hadde sett i en mur utenfor…
Ulike grå stoffer blir kjøpt inn, mange puter med mye fyll blir kjøpt inn og jeg setter meg ned i hagestuen for å fundere. For hvordan lager man runde former?

Jeg endte med å klippe ut det jeg mente ville bli hovedformen på puten. Deretter klippe innsnitt (klippe bort smale trekanter) her og der og sy sammen. Slik blir et flatt stykke til en tredimensjonal sak.

Til slutt stappet jeg dem fulle med puteinnmat og sydde igjen den siste sømmen for hånd. Det gikk med mye putefyll på den største puten!

TV-veggen

Fleksibel skjerm foran tv
Fleksibel skjerm foran tv

Dette var jo prosjektets store C moment. Oliver har altså en ide om en sak som skal kunne heises opp når man vil se på tv og som kan vippes ned når man ikke skal se.
Og det er for så vidt en løselig oppgave, men den skal være konstruert slik at den er solid, ganske stor (blir ganske tung) og likevel være lett å heise/ vippe. For å få det til har han tenkt ut et loddsystem, altså at saken skal være i noenlunde likevekt hele tiden og dermed lett å håndtere. Du verden… Og han får erfare at å gå fra tegnebrettet til virkeligheten på slike saker kan være ganske utfordrende.
Men vi fikk det da til på et vis til slutt. Og det er dette som er moro med å jobbe med tid for hjem, vi gjør hele tiden saker som ikke har vært gjort før, og vi må finne løsninger.
Gunnar er selvsagt veldig fornøyd nå når han får montere masse ledstriper og kan definere dette som er kjempelampe…

Lysekroner av vinflasker
Lysekroner av vinflasker

Møblering

Nye sofaer blir kjøpt inn, små og nette, og meningen er at de skal være litt mer mobile. Derfor bytter vi ut beina med hjul slik at det er lett å flytte på møbene alt etter som man ser tv eller har en sosial sammenkomst.

Flaskelamper

Oliver har flaskekutter med seg,- glad i gjenbruk som han er. Så grønne vinflasker får bunnen kuttet av, fine lyspærer og pent oppheng i regi av Gunnar. Kul «lysekrone».

Planter

Hengende hage
Hengende hage

Plantene oppunder taket synes jeg er en genial ide. De får deg til å løfte blikket og legge merke til dette flotte rommet,- altså det fine volumet vi har å gjøre med her.
Grønt er også en deilig farge opp mot alt det grå, og jeg ser for meg at dette virkelig kan bli en eksotisk hengende hage dersom noen steller pent med plantene. Glitrende jobb der av designer Oliver, som kom på dette og til og med hadde en løsning på hvordan heise opp og ned plantene for vanning.

Nei dette ble et artig rom, varmt og lunt, moderne og hjemmekoselig på en gang.
Håper guttene trives i nystuen sin!

Takk for oss!