Kristiansand  20141018.
Eliteserien fotball 2014 Start-Aalesund 1-2. Starts trener Mons Ivar Mjelde under Eliteseriekampen mellom Start og Aalesund på Sparebanken Sør arena. 
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Kristiansand 20141018. Eliteserien fotball 2014 Start-Aalesund 1-2. Starts trener Mons Ivar Mjelde under Eliteseriekampen mellom Start og Aalesund på Sparebanken Sør arena. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Start i økonomisk krise

Kan miste lisensen og varsler spillersalg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Start må gjøre drastiske tiltak for å kunne være en Tippeliga-klubb i 2016. Klubben la tirsdag ut en pressemelding, hvor det kommer fram at klubben står foran store økonomiske utfordringer.

– Vi startet prosessen i høst og har jobbet ut fra en plan A. Denne innebar at vi skulle jobbe aktivt med å redusere de totale lønnskostnadene gjennom spillersalg og naturlig avgang samtidig som vi skulle jobbe metodisk for å heve inntektene på bedriftsmarkedet. I samme periode har markedet endret seg i vårt disfavør, sier Start-direktør Even Øgrey Brandsdal.

Lisensen står i fare
Ifølge pressemeldingen gjelder dette at oljebransjen har fått et radikalt fall de siste månedene, noe som igjen påvirker eksisterende og potensielle samarbeidspartnere.

Starts 2014 endte med et underskudd på rundt 5,5 millioner kroner. I år blir derfor budsjettet snaut 54 millioner kroner, og de varsler store omveltninger.

– Vi har derfor utarbeidet en plan B som har mer dramatiske konsekvenser. Den innebærer at vi må kutte minimum 8 millioner i kostnader, samtidig må vi jobbe med tiltak for å bedre egenkapitalen. Hvis vi ikke har positiv egenkapital 31.10.2015 får vi ikke lisens for 2016, da er det over og ut, sier Brandsdal.

Må nedbemanne
En konsekvens av dette vil være spillersalg.

– Vi har ikke råd til å bære så store lønnskostnader. Flere spillere må selges, samtidig som vi må nedbemanne ytterligere i administrasjonen og på sport. Jeg har i tillegg utfordret samtlige til et kollektivt lønnskutt for å komme i mål. Får vi ikke det til må vi gjennomføre ytterligere oppsigelser. Dette er dårlige nyheter for oss alle, men alternativet er uansett mye verre, da har vi ikke noen jobb å gå til, sier Øgrey Brandsdal.

De ansatte ble orientert om situasjonen på et allmøte mandag ettermiddag. I pressemeldingen oppsummeres de tre avgjørende forholdene i økonomien som inntekter fra sponsorer, publikumsinntekter og sentrale medieavtaler.