IAAF-PRESIDENTEN: Står foran utøverne i Russland, men erkjenner at det er krisetilstander. FOTO:  AFP PHOTO / FADEL SENNA
IAAF-PRESIDENTEN: Står foran utøverne i Russland, men erkjenner at det er krisetilstander. FOTO:  AFP PHOTO / FADEL SENNA

Internasjonal idrettstopp: – Russisk friidrett i krise

Sjefen for Det internasjonale friidrettsforbundet krisebetegner det russiske miljøet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lederen for IAAF, Det internasjonale friidrettsforbundet, Lamine Diack, omtaler dopingpåstander mot friidrettsmiljøet i Russland som en krise.

– Det er en vanskelig situasjon i Russland. Vi må renske opp i hva som skjer nå. Det er utøvere som jukser, men hvis dopingen er organisert, må vi ta ansvar. Ikke bare overfor utøverne, men også lederne. Det er en krise, absolutt, sier Diack til BBC.

Den 81-årige idrettslederen er derimot klar på at omfanget ikke er av formatet som enkelte hevder.

– Jeg forstår at folk spør seg hva som skjer i Russland, men jeg er helt sikker på at 90 til 95 prosent av utøverne våre er rene, sier Diack til BBC.

Avsløringer i dokumentar

En tysk dokumentarserie fra ARD tegnet et dystert bilde av friidretten i Russland. Ekteparet Julia og Vitalij Stepanov er hovedaktørene i filmen, som påstår at 99 prosent av utøverne har benyttet ulovlige midler.

– Man kan ikke oppnå toppresultater uten doping, i hvert fall ikke i russisk idrett. Man må dope seg. Det er slik det gjøres i Russland, sier Vitalij Stepanov, som er tidligere dopingjeger, i dokumentaren ifølge Dagbladet.

Dokumentaren framlegger også påstander om korrupsjon både i idretten og i antidopingarbeidet. Ifølge tysk tv er det også bygd et nettverk tuftet på korrupsjon som dekker over positive prøver. En kvinnelig maratonløper skal eksempelvis ha betalt 450 000 euro, vel 3,8 millioner norske kroner, for å få starte London-OL uten at blodverdiene hennes ble avslørt. Det russiske friidrettsforbundet har avfeid påstandene som blank løgn. Julia Stepanovs historie viser en annen verden.

– Trenerne finner en jente, mater henne med piller og får henne opp. Neste dag, når hun er utestengt, finner de en ny, sier Stepanov i dokumentaren.

Gir seg i august
I etterkant av dokumentaren og i påvente av en intern granskning i IAAF har blant andre Lamine Diacks sønn, markedskonsulent i IAAF, trukket seg fra stillingen. Lamine Diack forlater posten som president for IAAF i august, etter 16 år i rollen.

Diack sier på sin side at han er overbevist over at alt er i orden i egne rekker, og sier det jobbes særdeles hardt mot doping i det internasjonale friidrettsforbundet.

– Jeg er overbevist om at jeg vet hva som foregår i IAAF. Jeg vet det jobbes svært, svært hardt i kampen mot doping, og jeg ser ingen grunn til å dekke over positive dopingprøver, sier Lamine Diack til BBC.