Venn av terrorist: – Hvis man tegner Muhammed, fortjener man å dø

Unge menn fjernet blomster og lys og ropte «Allah er stor» ved stedet der terroristen Omar El-Hussein ble skutt i København natt til søndag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den unge mannen lar seg intervjue av danske TV 2 mandag ettermiddag, utenfor stedet hvor kameraten Omar El-Hussein ble drept av politiet under en skuddveksling natt til søndag.

– Mener du at hvis en tegner Muhammad så skal en drepes?

– Det er det forskjellige meninger om, svarer Abdullah.

HOLDT UNDER OPPSYN: Dansk politi observerte ungdommenes aktivitet, men grep ikke inn. Foto: TV 2 News.
HOLDT UNDER OPPSYN: Dansk politi observerte ungdommenes aktivitet, men grep ikke inn. Foto: TV 2 News.

– Hva er din mening?

– På denne måten: Ja. Hvis han tegner ham med en bombe på hodet og alle de tingene, så krenker han 1,5 milliarder mennesker.

Mannen som blir intervjuet var en av mange unge menn som møtte opp på stedet der El-Hussein døde. TV-bildene fra den danske kanalen viste at unge menn, flere av dem maskerte, fjernet lys og blomster fra Svanevej.

De unge mennene forklarer at de er «brødre» av Omar El-Hussein, som trolig stod bak terrorangrepene mot kulturhuset Krudttønnen og en synagoge i helgen.

Det er fra før kjent at El-Hussein har vært medlem av en kriminell gjeng kalt «Brothas».

Dansk TV 2s reporter på stedet forsøkte å få de unge mennene i tale, men ble avvist med «ingen kommentar, forstår du ikke dansk».

Deretter ble det ropt «Gud er stor» på arabisk før gjengen med unge menn forsvant fra stedet.

Forklaringen på hvorfor blomster og lys ble fjernet, skal være at mennene mener det ikke er muslimsk tradisjon å legge blomster for de døde.

Mandag ettermiddag ble det kjent at to unge menn ble varetektsfengslet i ti dager for å ha hjulpet terroristen med å skaffe våpen og for å ha holdt ham skjult. 

Søker flere vitner

Dansk politi ber Københavns innbyggere om hjelp til å kartlegge den antatte gjerningsmannens bevegelser før og mellom de dødelige angrepene i hovedstaden.

– Vi ber alle vitner som kan ha sett mannen, hjelpe oss med å kartlegge hans bevegelser. Var han alene? Hvilken retning gikk han? sa politiinspektør Jørgen Skov på en pressekonferanse ved 14-tiden mandag.

Skov opplyste videre hvorfor politiet søndag aksjonerte mot en internettkafé i bydelen Nørrebro.

Flere er løslatt

Politiet mener den antatte gjerningsmannen, 22 år gamle Omar Abdel Hamid El-Hussein, oppholdt seg på kafeen mellom de to angrepene.

Politiet jobber med en teori om at 22-åringen var alene om selve angrepene, men flere personer ble pågrepet i saken søndag.

Skov opplyste under pressekonferansen at alle disse personene nå er løslatt, med unntak av de to mennene som ble varetektsfengslet mandag ettermiddag.

– Det er sørgelig det som har skjedd, men jeg er glad han er i paradis nå, sier Abdullah, som beskriver den døde terroristen som en stille og rolig person som var interessert i boksing.