Egypt bombet IS-mål i Libya

Egypts militære sier de har bombet IS-mål i nabolandet Libya, melder statlig TV.

SINNE: Pårørende til de 21 egypterne i sorg etter at IS har tatt livet er dem i Libya. Nå har Egypt slått tilbake mot Libya, og bombet mandag flere IS-mål i landet. (AP Photo/Hassan Ammar)
SINNE: Pårørende til de 21 egypterne i sorg etter at IS har tatt livet er dem i Libya. Nå har Egypt slått tilbake mot Libya, og bombet mandag flere IS-mål i landet. (AP Photo/Hassan Ammar)

Mandag morgen gikk Egypt til militære luftangrep mot IS-kontrollerte områder i Libya. 

Gikk som planlagt

Ifølge Sky News retter angrepene seg mot leirer, treningsområder og våpenlagre langs grensen mellom Egypt og Libya. 

– Angrepet gikk som planlagt, og pilotene returnerte trygt til basen, står det i uttalelsen fra egyptiske militære. 

Ifølge en talsperson i luftforsvarets i Libya skal mellom 40 og 50 IS-medlemmer blitt drept. 

– La både de som er fjerne og nær vite at Egypt har skjold som beskytter dem, uttaler egyptiske myndigheter. 

Landets president sverget søndag hevn etter at ekstremistgruppa drepte 21 egyptiske kristne. Egypterne var i Libya for å søke jobb. 

Den egyptiske presidenten Abdel Fattah al-Sisi sverget hevn.

– Egypts regjering selv vil velge når og hvordan ugjerningen skal gjengjeldes, sa en synlig opprørt Sisi i en TV-sendt tale søndag.

IS publiserte en video som angivelig viser de brutale drapene på egypterne på en strand, hvor de er ikledd oransje drakter. 

Samlet i håpet

Presidenten kalte søndag inn til krisemøte i hovedstaden Kairo da videoen ble lagt ut på Twitter-kontoen til en nettside som støtter IS. Ifølge statlig egyptisk TV har Sisi beordret én uke landesorg.

Det var allerede i januar at IS hevdet de sto bak kidnappingene av de 21 egypterne. Familie og pårørende har de siste dagene vært samlet i Kairo i håpet om å at IS skulle sette de 21 koptisk kristne egypterne fri. 

Også i august ble det hevdet at Egypt og De forente arabiske emirater utførte luftangrep mot militsgrupper i Libya, men da nektet det egyptiske forsvaret for at det var involvert.

NTB/ TV 2

Mer innhold fra TV 2