VIL ALDRI GLEMME: Bradford City vil aldri glemme det som skjedde på Valley Parade 11. mai 1985.
VIL ALDRI GLEMME: Bradford City vil aldri glemme det som skjedde på Valley Parade 11. mai 1985.

– Jeg dro med min far, bror, onkel og bestefar. Jeg skulle bli den eneste som kom hjem igjen

Det er i år 30 år siden 56 fotballfans døde i brannen på Valley Parade. Nå vil Bradford City markere det med et nytt cupeventyr.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Bradford - Sunderland direkte på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo søndag kl. 15.30.

11. mai 1985. Det var klart for siste serierunde i gamle 3. divisjon, som den gangen betydde nivå tre i engelsk fotball.

Bradford skulle krone en fantastisk sesong. Allerede før kampen mot Lincoln, mottok kaptein Peter Jackson trofeet som beviste at klubben hadde vunnet divisjonen.

Laget var klar for nivå to i England for første gang siden 1937. Fansen var i feststemning. Over 11 000 var til stede for å hylle byens fotballhelter.

Stadion skulle pusses opp
Og etter sesongslutt skulle arbeidet med å utbedre Valley Parade starte.

Det ærverdige, men utdaderte stadionet skulle endelig rehabiliteres. Det gamle tretaket skulle erstattes av stål og tretribunene skulle bli byttet ut med betong for å minske brannfaren.

40 minutter var spilt av oppgjøret da de første flammene ble oppdaget. En tilskuer skal ha kastet en tent sigarett eller fyrstikk fra seg, som falt ned gjennom et hull på tribunen og antente noe søppel som hadde samlet seg på bakken.

Se Bradford - Sunderland direkte på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo søndag kl. 15.30.

Bradford-spiss reddet folk fra tribunen
Flammene spredte seg raskt.

– De spredte seg med lynets hastighet. Jeg har aldri sett noe lignende. Røyken var kvelende. Du kunne knapt puste, fortalte Geoffrey Mitchell, som var på stadion, til BBC.

Det brøt ut panikk på tribunen, som ganske snart var overtent. Bradford-spiss John Hawley klatret opp på tribunen og hjalp til å få folk i sikkerhet. Han visste at hans fem år gamle sønn Adam var på tribunen.

– Da jeg ikke kunne komme nært nok til å hjelpe flere, snudde jeg meg og så at banen var full av mennesker. Heldigvis kom en av jentene som jobbet for klubben, og som kjente Adam, og fortalte at hun hadde sett ham sitte ved det ene målet, forteller han til Telegraph and Argus.

Fikk møte sin redningsmann
I januar 2014 fikk han møte en av dem han reddet. 93 år gamle Arnold Whitehead fikk endelig takket mannen som fikk ham ned på banen.

– Det var deilig, etter alle disse årene, kunne jeg endelig takke ham personlig. Han sa at alle ville gjort det han gjorde, men jeg er ikke så sikker, fortalte Whitehead etter møtet.

Totalt var det 56 som døde, 54 Bradford-fans og to Lincoln-supportere. I tillegg så var det minst 265 som ble behandlet på sykehus for skader etter brannen.

Overlevde både Valley Parade og Hillsborough
11 år gamle Andrew Fletcher var den yngste som døde den dagen. Hans ett år eldre bror Martin mistet sin lillebror, far, onkel og bestefar i brannen.

– På min 20. årlige pilegrimstur til Bradford er det umulig ikke å huske den forventningen jeg våknet med som 12-åring i 1985. Forventningen til turen nordover fra Nottingham med min far John (34) og min bror Andrew (11) for å se Bradford Citys utrolige kroning som 3. divisjonsmestere, etter 48 år i ligaens laveste divisjoner. Vi dro med min onkel Peter (32) og bestefar Eddie (63). Jeg skulle bli den eneste som kom hjem igjen, skrev Fletcher i The Guardian på 20-årsdagen for ulykken.

Men han lot ikke tragedien ødelegge gleden hans med fotballen. Fire år senere var han på Hillsborough for å se sitt andre favorittlag, Nottingham Forest, i semifinalen i FA-cupen mot Liverpool.

– Da han ble gjenforent med sin mor, spurte han hvorfor ikke gjerdene rundt banen var fjernet etter Bradford-tragedien, og hvordan to slike katastrofer kunne skje, en etter den andre. Et kvart århundre senere er fortsatt det spørsmålet fortsatt ubesvart, skriver Daniel Taylor i The Guardian.

Fletcher er den eneste som har overlevd engelsk fotballs to største tragedier.

Til Wembley i 2013

Valley Parade ble bygget opp igjen, og The Bantams har opplevd sine største etterkrigsår på 1990-tallet.

I 2012/13-sesongen var klubben nede på nivå fire, og sto for en av engelsk fotballs største sensasjoner da de spilte seg helt frem til finalen i ligacupen. Eventyret holdt ikke helt inn. På Wembley ble Swansea for sterke.

11. mai er det 30 år siden brannen, og et nytt cupeventyr ville vært beste måte å markere dette på. 

Det engelske fotballforbundet har allerede bestemt at dagen skal markeres med ett minutts stillhet på samtlige kamper denne dagen.

Første steg på veien mot en ny opptreden på Wembley var å slå Chelsea 4-2 på Stamford Bridge. Det neste er møtet med Sunderland på Valley Parade, eller Coral Windows Stadium som det nå kalles, på søndag.

Og på tribunen sitter helt sikkert Martin Fletcher med sin Bradford-trøye, med 56 på ryggen.

Se Bradford - Sunderland direkte på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo søndag kl. 15.30.