I AKSJON: Politiet på plass utenfor synagogen i Krystalgade i København i natt. Foto: Goran Jorganovich/TV 2
I AKSJON: Politiet på plass utenfor synagogen i Krystalgade i København i natt. Foto: Goran Jorganovich/TV 2

Dan (37) ble drept i terrorangrep utenfor synagoge i København

– Det jødiske samfunn er i sjokk, opplyser Det mosaiske trossamfunn i Danmark.

Det mosaiske trossamfunn i Danmark har offentliggjort identiteten til personen som ble drept i skyteepisoden ved synagogen i Krystalgaden natt til søndag.

Dan Uzan (37) sto vakt utenfor synagogen, der en ung jente feiret sin konfirmasjon med 80 gjester til stede. Han og to politifolk drev adgangskontroll foran synagogen, da gjerningsmannen løsnet skudd mot dem.

Mener Dan (37) forhindret massakre

37-åringen døde kort tid etter at skuddene var falt, og de to politifolkene ble såret. 

– Han rakk å bli 37 år før en terrorist fratok ham hans dyrebare liv. Det jødiske samfunn er i sjokk over angrepet, men alles tanker går først og fremst til Dans etterlatte og til de sårede politifolkene og deres pårørende, skriver trossamfunnet i en uttalelse søndag morgen.

Formannen i det jødiske samfunn sier at Dan Uzan forhindret en massakre.

– Dan og hans familie har betalt en urimelig høy pris. Mange kan være takknemlige for at han sto der i natt. Jeg har nesten ikke ord, vi er dypt berørte alle sammen, dette kunne utviklet seg til en massakre. Det er vårt verste mareritt som vi har fryktet, sier Dan Rosenberg Asmussen til Berlingske.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu mener at terroren i Danmark viser at Europas jøder ikke er trygge, og at de bør komme hjem til Israel. 

– Jøder har igjen blitt drept på europeisk jord, bare fordi de var jøder. Jøder fortjener å leve sikkert i ethvert land, men vi sier til våre jødiske brødre og søstre at Israel er ditt hjem, sa Netanyahu søndag morgen ifølge AP.

Politiet i København mener det er samme gjerningsmann som står bak begge angrepene i den danske hovedstaden. To mennesker døde og flere ble såret i angrepene, henholdsvis mot et litteraturseminar og en synagoge.

Følg utviklingen i København minutt for minutt i vårt livesenter.

Den antatte gjerningsmannen ble skutt og drept av politiet, da han selv begynte å skyte mot politiet tidlig søndag morgen.