Småbarnsfaren Andreas:

– Det er vanskelig å være pappa

– For meg var det like naturlig å trille en barnevogn som å ta på leppestift og høyhælte sko.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

At mange nybakte mødre opplever depresjon er nøye dokumentert og vel omtalt. Mindre oppmerksomhet er blitt rettet mot at også mange menn sliter psykisk etter fødselen.

Tall fra både Sverige og Danmark viser at opp til hvert femte barn opplever at enten mor eller far lider av depresjon i barnets første seks måneder. Det er ifølge Regionsenter for barn og unges psykiske helse (RPUB) ingen grunn til å tro at tallene er lavere i Norge. 

Famlet i mørke som nybakt far

Småbarnsfar og pappablogger Andreas Andersen fra Oslo skrev det ærlige innlegget Fødselsdepresjon hos menn etter at han ble far for første gang. Her forteller han at selv om han ikke slet nok til å få en diagnose, så kjenner han tydelig igjen følelsen av utilstrekkelighet. 

– Det å BLI pappa er normalt ikke vanskelig, men det å VÆRE pappa – helst verdens beste – er vanskelig, hovedsaklig fordi det ikke finnes noen kravspesifikasjon. Du famler i mørket uten verken lommelykt eller nattbriller eller andre nyttige dingser, skriver Andreas på bloggen. 

Savnet hobbyer og søvn 
Han forteller til TV 2 at han var redd for å ikke forstå hva datteren trengte og ønsket. Når han fikk velmenende råd fra helsesøster, mor eller andre, reagerte han defensivt. Han skulle i ettertid ønske at han hadde justert forventningsnivået og trukket mer på skuldrene.

Han mener også at han var for flink til å ta bekymringene på forskudd. Savnet etter tid til hobbyer og for lite søvn gjorde også starten på pappalivet litt vanskelig. 

Ikke naturlig å være far

 Andreas sier at det er lite i oppveksten som har forberedt ham mentalt på eneansvar for en levende dokke som gulper, driter, skriker og formodentlig kan dø av det minste lille knuff. 

– For meg var som nybakt far føltes det å ha barnet på armen eller trille en vogn alene tidvis like naturlig som å ta på leppestift og høyhælte sko. Det var ikke det beste utgangspunktet, sier han til TV 2. 

Nå har barna til Andreas blitt 3 og 6 år og han har fått spedbarnsfasen litt på avstand.

Han understreker at problemet satt i hodet hans, og at det er uklart om han i det hele tatt var mottakelig for fornuftige innspill. Erfaringer fra andre menn som har kjent på de samme følelsene ville kanskje kunne hjulpet. 

Fokus på far
Andreas ønsker mer fokus på fars rolle under graviditeten og i nyfødtfasen. Under graviditeten konsentrerer alle parter seg naturlig nok om mor og barnet i mors liv. Far glir nærmest umerkelig inn i støtteapparatet rundt mor. Ifølge Andreas er det ikke galt i seg selv, men det er lett å gro fast i den rollen.

– Da kan det blir tungt å skape seg en selvstendig farsrolle og et forhold til barnet som ikke bare handler om å spørre seg selv hva pokker mor ville gjort i den eller den situasjonen, sier han. 

Andreas Andersen blogger om livet som pappa for Lilli (6) og Thor (3). Foto: Privat.
Andreas Andersen blogger om livet som pappa for Lilli (6) og Thor (3). Foto: Privat.

Som å dusje i damegarderoben 

I mange norske kommuner går mødre gjennom et spørreskjema som skal avdekke psykiske lidelser etter fødselen. Andreas tror kartlegging av menn kunne vært et nyttig tiltak, men at utfordringen er at støtteapparatet er bemannet hovedsaklig av kvinner.

Han mener at et støtteapparat hvor kvinner og kvinners perspektiv er dominerende vil ha vanskeligheter med å kunne tilby en mann et opplegg han vil kunne føle seg hjemme i, uansett hvor dyktige og velmenende de er.

– Seksmånederskontrollen på helsestasjonen som fersk far i pappaperm føltes for meg som å måtte dusje i damedusjen i svømmehallen. Det hjalp ikke så mye at jeg ble ønsket velkommen.

Må finne egne fora

Han mener veien til den kjønnsnøytrale helsestasjon er lang, og tror inntil videre at menn bør søke støtte og fellesskap på andre arenaer. 

– Du finner ikke kompisgjenger på kafé med hver sin moccachino. Mitt inntrykk er at vi menn trives best når vi kan samles om en målrettet oppgave, slik som sport og spill, tømme en kasse øl eller rasere et skogholt.

Andreas mener nøkkelen er å finne en aktivitet som også babyene kan være med på, og som ikke utelukker en samtale underveis.

– Babyminigolf i sommerhalvåret, babybiljard om høsten, babypoker om vinteren og babybowling om våren, for eksempel. Moro for unga, som de sier, og babyene ville sikkert også hatt utbytte av det.