KRITISK: Statsminister Erna Solberg er kritisk til politiets behandling av varslerens opplysninger i Monika-saken, men vil ikke si om hun har tillit til politiledelsen i Hordaland. Foto: TV 2
KRITISK: Statsminister Erna Solberg er kritisk til politiets behandling av varslerens opplysninger i Monika-saken, men vil ikke si om hun har tillit til politiledelsen i Hordaland. Foto: TV 2

Erna Solberg om politiets håndtering: Sånn skal det ikke gjøres

Statsministeren mener politiledelsen i Hordaland burde tatt varsleren på alvor da han ba dem granske Monika-saken på nytt. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hele tre ganger forsøkte politimannen Robin Schaefer å få ledelsen i politiet i Hordaland til å gjenoppta Monika-saken.

Men saken ble aldri gjenopptatt.

Isteden skal han ha blitt møtt med utvetydig motstand fra ledelsen mot å se på saken på nytt, ifølge hans egen beskrivelse av den interne kampen i hordalandspolitiet som han beskriver i boken «Monika-saken». 

Solberg: – Politiet gjorde feil

Mandag denne uken fikk etterforskningen av saken flengende kritikk i en rapport som ble lagt frem hos RiksadvokatenFlere medier krevde lørdag på leder- og kommentatorplass politimesterens avgang.

Lørdag ettermiddag trakk politimester Geir Gudmundsen seg fra stillingen midlertidig, fram til granskningen av politidistriktet i forbindelse med Monika-saken er over.

Statsminister Erna Solberg sier til TV 2 at politiledelsen i Hordaland gjorde feil da de gjentatte ganger ikke tok varslerens innvendinger mot den avsluttede etterforskningen på alvor.

– Denne varslersaken bør sørge for at vi lærer av at sånn skal vi ikke gjøre det. Man skal være mer åpen for kritikk internt om at man har gjort feile vurderinger i betydelig flere etater enn bare politiet, sier Solberg.

Åtte år gamle Monika Sviglinskaja ble funnet død i leiligheten hun og moren bodde i i Sund kommune utenfor Bergen i november 2011. Det var moren som fant henne da hun kom hjem fra jobb.

Politiet i Hordaland etterforsket saken, og konkluderte i august 2012 med å henlegge saken fordi de mente at jenta hadde tatt sitt eget liv. Men selvdrap blant så små barn skjer svært sjelden.

– Må ha tillit til politiet

Da Robin Schaefer leste gjennom saken i forbindelse med en annen drapssak han etterforsket, skjønte han raskt at noe ikke stemte. «Det jeg fant, gjorde at jeg ikke var i tvil om at saken måtte vurderes på ny.», skriver han i boken som kom ut fredag.

Varsleren som slo alarm har vært sykmeldt i lengre perioder på grunn av presset siden han først tok opp saken i januar 2014.

– Hvordan kan vi ha tillit til et system hvor en intern varsler nærmest må gå til grunne for at omstendighetene rundt et mulig barnedrap skal belyses?

– Dette er en vanskelig sak som selvfølgelig må gjennomgås bedre fremover. Folk må ha tillit til at vi skal ha et bra politi, men vi må få et enda bedre politi gjennom politireformen vi skal ha. Vi trenger et mer solid og bredere fagmiljø, sier Solberg og legger til:

– Så må man internt evne å møte kritikk på en annen måte enn det Hordaland politikammer har vist så langt.

Vil ikke kommentere tillit

Erna Solberg ønsker ikke å utdype om hun har tillit til politiledelsen i Hordaland.

– Det er politidirektøren som er ansvarlig og kan gjøre disse vurderingene. Jeg syns det ville vært veldig lite klokt av en statsminister å mene noe på dette tidspunktet.

Intervjuet med Erna Solberg ble gjort før det ble kjent at politimester Geir Gudmundsen trekker seg midlertidig fra stillingen.