HAUKELIFJELL: Sånn vil vi ha det. Foto: Skiinfo / Haukelifjell skisenter
HAUKELIFJELL: Sånn vil vi ha det. Foto: Skiinfo / Haukelifjell skisenter

Her kan du leke deg i snøen

Det er masse snø i fjellet, og vinterferien starter med flott vær i nord og vest.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mildværet den siste uken har tæret godt på snøen i Sør-Norge, men snøkartene viser at er det godt med snø og fint skiføre i fjellet også i Sør-Norge.

I lavlandet er snøen fuktig fredag. Men når det nå klarner opp inn mot helgen og temperaturen synker, behøver du ikke reise langt for å finne fint skiføre.

SNØFORHOLD: Slik er snøforholdene nå. Kart: SeNorge
SNØFORHOLD: Slik er snøforholdene nå. Kart: SeNorge

Fire meter

Røldal topper Skiinfos liste over skistedene med mest snø. De har fire meter på toppen, og over tre meter nede i anlegget.

Som snøkartene viser er det Vestlandet som har mest snø, og på de neste plassene ligger Myrkdalen, Eikedalen, og Stranda.

I helgen blir det best vær på Vestlandet, mens Østlandet får det grått. Er du ute etter mye snø og mye sol kan det altså være smart å sette seg på toget eller i bilen og dra vestover.

Her kan du lese om helgeværet

Neste uke er lavtrykkene tilbake. Vestlandet får regn og vind, mens Østlandet blir liggende i le og kan nyte fint vintervær.

Her kan du sjekke skiværet

Ny rekord

De siste dagene har det kommet enormt mye nedbør i Nord-Norge. Nordland og Nord-Trøndelag har fått aller mest.

Nedbøren kom med mild luft fra sørvest, så ved kysten sør for Troms kom den som regn. Men over 700-800 meter og i Troms og Finnmark har det snødd. Mye!

Slettnes fyr ligger på Nordkinn-halvøyen lengst nord i Finnmark.

Torsdag morgen lå det 72 centimeter snø på bakken, fredag morgen var snødybden økt til 145 centimeter. Hele 73 centimeter snø på et døgn overrasker Storm-meteorolog Roar Inge Hansen.

– At det kommer så mye nedbør på 24 timer ute ved kysten når det er fem minus og vind opp i full storm virker tvilsomt. Men sikten har vært under en kilometer omtrent hele tiden, så observasjonen er nok korrekt, sier han.

Den enorme økningen i snødybde skyldes en kombinasjon av mye nedbør og snøføyke. Og det kom virkelig mye nedbør det siste døgnet.

– Hele 50 millimeter. Det er ny februarrekord, og bare 4,3 millimeter under rekorden fra 21. juli 2012, sier Hansen.

Normalt faller det 37 millimeter nedbør på Slettnes i hele februar. Det siste døgnet fikk altså fyret hele månedsnedbøren og vel så det!

Stor skredfare

Mye nedbør, vind og temperturstigning er oppskriften på økt skredfare. 

Fredag er det stor skredfare-4, i indre Troms. NVE varsler at den minker til betydelig-3 lørdag. Det betyr fortsatt ustabile forhold, så du skal holde deg unna fjellsider som er brattere enn 30 grader.

I resten av landet varierer skredfaren stort sett mellom betydelig og moderat.

Også i moderat skredfare kan det være veldig ustabilt lokalt. Så sjekk skredvarslene i skianleggene, og hold deg unna bekkedaler og brattheng.