Gjelland: – Skjønner godt at folk er bekymret

Sykdom og usikkerhet preger skiskytterleiren før VM.

HOLMENKOLLEN (TV 2): Med snaue tre uker til VM-start i finske Kontiolahti er det en viss usikkerhet som preger det norske skiskyttermiljøet, både på kvinne- og herresida.

Herrene har en målsetting om å ha én løper inne blant topp tre, i tillegg til tre blant de ti første, i hvert eneste individuelle renn.

Så langt i 2015 har ikke målsettingen blitt innfridd en eneste gang. Riktignok har både Tarjei Bø og Emil Hegle Svendsen slitt med sykdom underveis, uten at det kan sies å være den eneste forklaringen.

Ole Einar Bjørndalens 2. plass i Oberhof, og Johannes Thingnes Bøs sprintseier i Ruhpolding er de eneste norske pallplasseringene. De 25 andre har utlendingene tatt.

– Det har vært en trist sorti den siste måneden. Vi ønsker å være bedre enn som så. For egen del startet det med en dårlig fellesstart i Oberhof etter litt sykdom, og så har jeg ikke kommet på rett kjøl igjen og funnet tilbake til den gode oppskriften fra starten av sesongen. Det er små marginer som gjør det, men det slår ut i store forskjeller på resultatlista, sa Emil Hegle Svendsen til TV 2 på onsdag.

– Ikke ideelt

Dagen etter våknet han opp med vond hals, som forverret seg i løpet av fredagen. Dermed får han ikke muligheten til å revansjere seg på hjemmebane denne helga.

Fra før har også Tarjei Bø måttet gi opp Holmenkollen - stryningen gikk også glipp av Oberhof og Ruhpolding på grunn av skrantende helse.

Ole Einar Bjørndalen har levert gode løp både i Oberhof og Anterselva, men velger å kjøre sin egen høydesamling denne uka framfor å delta i Kollen. Der er Johannes Thingnes Bø den eneste av de VM-uttatte herreløperne som stiller til start.

– Det er ikke den ideelle oppladningen. Men Johannes er velfungerende og Ole Einar er på høydesamling og er velfungerende. Emil er sår i halsen, og da er det ikke noen vits i å ta sjanser før et mesterskap, sier herretrener Egil Gjelland til TV 2.

Tror på Hegle Svendsen

Han frykter ikke at Hegle Svendsen, som gang på gang har vist at han er en mesterskapsløper, skal settes mye tilbake av de to sykdomsperiodene i 2015.

– Jeg tror ikke det. Emil er flink til å stoppe opp fort når han kjenner at noe ikke er rett. Da tror jeg han klarer å begrense det.

Da er det mer usikkerhet rundt Tarjei Bø.

– At det blir VM på Tarjei er jeg helt sikker på. Men nå må han forberede seg fullt og helt til VM, og bruke de tre ukene han har til sprinten. Tarjei må ha is i magen nå. Men vi trenger bare å gå to år tilbake til Nove Mesto, da gikk Tarjei heller ikke noen renn i forkant av VM og du husker kanskje hvordan det gikk, sier Gjelland - og sikter til det sensasjonelle gullet Bø tok på fellesstarten.

Gjelland skjønner imidlertid godt om folk bekymrer seg over at seiersvante norske skiskyttere ikke leverer som normalt.

– Ja, selvfølgelig, det skjønner jeg veldig godt. Sykdom og sånne ting, det kan vi ikke rå over. Men jeg skjønner det som sagt godt. Vi får vente litt og forberede oss så godt vi kan.

Svak Eckhoff-rekke

Emil Hegle Svendsen, Tarjei Bø, Johannes Thingnes Bø og Ole Einar Bjørndalen er allerede tatt ut til VM. Verken Henrik L'Abbe Lund, Lars Helge Birkeland, Alexander Os eller Erlend Bjøntegaard la inn sterke søknader om de to siste plassene på torsdagens 20-kilometer.

På kvinnesida er det heller ikke sylskarp konkurranse om de siste VM-plassene. Og de to som er forhåndsuttatt - Tiril Eckhoff og Fanny Welle-Strand Horn - virker å være langt unna formen fra Ruhpolding i januar, da begge var på pallen samtidig.

I de seks individuelle konkurransene som er gått siden da har Eckhoff følgende rekke av resultater: 22-21-24-30-20-36.

Etter torsdagens 36. plass var hun gråtkvalt etter rennet og ville helst ikke snakke med noen. Hun snakket heller ikke med pressen etter fredagens trening.

– Skiskyting handler om å være mentalt i balanse, og da må vi iblant gjøre grep som vi har gjort nå. Det er små marginer før det snur, men jeg merker på Tiril nå at hun er litt utrygg og usikker på seg selv. Derfor får hun mediefri i dag, så hun ikke blir tatt tilbake i tenkemodus, og tenker over ting som ikke er så bra, sier trener og storebror Stian Eckhoff.

Han innrømmer at det har sneket seg inn en usikkerhet i kvinnelaget.

– Ja, jeg tror det. Selv om det er en positiv tone i treningsgruppa, har det vært en usikkerhet der nå. Vi sleit i Anterselva, i Nove Mesto, og vi klinka ikke til på torsdag heller. Alle prøver å være positive og jobbe videre, men det ligger en undertone der med usikkerhet. Da er det viktig å ha fokus på at vi skal ha det gøy sammen. Vi er faktisk her for å leke på ski.

– Har dere kontroll foran VM?

– Nei... hehe, jo, jeg tror vi har bra kontroll. Men det er klart, vi trenerne stiller spørsmål ved hvorfor vi ikke har levert bedre. Det er noe vi må erkjenne, vi har ikke levert så bra som ønsket. Samtidig har vi lagt et løp mot VM som vi tror på. Jeg håper vi kommer ut av Kollen-helga uten å være altfor slitne. Muligheten for å få en formtopp i løpet av tre, fire uker skal være ganske bra, sier Stian Eckhoff.