FARLIG LUFT: Bergen er en av byene som i en rekke år har hatt røde luftmålinger på klare vinterdager. Foto: TV 2
FARLIG LUFT: Bergen er en av byene som i en rekke år har hatt røde luftmålinger på klare vinterdager. Foto: TV 2

Alle disse byene har ulovlig dårlig luftkvalitet

1500 nordmenn dør årlig som følge av luftforurensning. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En fersk rapport fra Norsk institutt for luftforskning viser at et titalls norske byer og tettsteder har ulovlig dårlig luftkvalitet.

Instituttet har kartlagt luftkvaliteten i Norge de fem siste årene, og konkluderer med at luften i 10 norske byer overskrider grenseverdien for minst en type forurensning, enten nitrogendioksid, svevestøv eller tungmetall.

Bergen, Drammen, Fredrikstad/Sarpsborg, Halden, Kristiansand, Moss, Oslo, Sandefjord, Stavanger/Sandnes og Tønsberg har alle ulovlig dårlig luftkvalitet.

I tillegg er det luftforurensning rett under grenseverdien i Brumunddal, Hamar, Harstad, Kristiansund, Lillehammer, Mo i Rana, Narvik, Porsgrunn/Skien, Tromsø, Trondheim og Ålesund/Spjelkavik.

Luftforurensning er en medvirkende årsak til at mange barn utvikler astma.

Hele 25 prosent av alle barn og unge får nå astma før fylte 16 år.

– Barn er alltid spesielt utsatt fordi deres kropper ikke er fullt utviklet ennå. Så barn ender opp som uskyldige ofre i en slik helseskadelig situasjon som vi har nå, sier Bo Gleditsch kommunikasjonssjef i Astma- og allergiforbundet.

Dårlig luft på grunn svevestøv og nitrogendioksid er et stort helseproblem også for voksne. Det er anslått at 1500 nordmenn årlig dør for tidlig på grunn av luftforurensning.

– Det må komme med upopulære tiltak som faktisk fungerer, sier Gleditsch.