Mange ruser katten sin – uten å vite det

Kattemynte selges i vanlige dyrebutikker. Få vet at det utsetter kattene for en kunstig rus. 

Catnip er et populært produkt blant katter, og det selges i dyrebutikker og hos veterinærer som spray, i leker og i tørket variant.

Bjarne Braastad er ekspert på katters atferd og synes kundene burde få vite enda mer om hvordan produktet virker.

– Kattene reagerer veldig forskjellig, noen blir veldig opphisset, noen blir beroliget, noen kan også bli aggressive eller løpe fram og tilbake i full fart, så det er veldig varierende, sier Braastad til TV 2 hjelper deg.

Når kattene får dette stoffet blir de faktisk ruset.

– Ja, og denne Catnipen kan jo til og med fremkalle hallusinasjoner på noen katter. Det står litt om hvordan man skal bruke det, men ingenting om hvordan det virker på katter og ikke minst den variasjonsbredden i hvordan det kan virke. Og da kan eieren bli skremt. Hvis katten blir hyperaktiv kan man lure på «er dette noe farlig?», sier Braastad.

– Mer informasjon om dette burde stått på preparatene.

Kattemynte selges i i dyrebutikker og hos veterinærer som spray, i leker og i tørket variant. FOTO: TV 2 hjelper deg
Kattemynte selges i i dyrebutikker og hos veterinærer som spray, i leker og i tørket variant. FOTO: TV 2 hjelper deg

Hallusinogent middel

Berit Smestad Paulsen jobber ved Farmasøytisk Institutt og er ekspert på medisinsk bruk av planter.

Hun kan fortelle at det ikke bare er katter som blir ruset av det.

– Dette er jo formelen til nepetalaktonet, som er det virkestoffet som finnes i kattemynte. I rapporter fra USA er det vist til at planten er brukt som et hallusinogent middel, men effekten var mye svakere og varte veldig kort sammenlignet med marihuana, og da marihuana kom på markedet gikk bruken av kattemynte ut av bildet.

Produsenten: – Burde ikke overraske

Catnip produseres av Beaphar Norge. Daglig leder i selskapet, Roar Haugen, mener at effektene av katteproduktet ikke burde komme som en overraskelse på noen. 

– Effekten av kattemynte på katter har vært kjent i flere hundre år, og det har vært vanlig brukt som fyll i katteleker i flere tiår. Vi snakker ikke om noe nytt og ukjent virkestoff som skulle overraske verken Braastad eller andre veterinærer, skriver han i en e-post til TV 2 hjelper deg.

Haugen mener det er grenser for hvor detaljert produktmerkingen skal være. 

– Beaphar Norge forholder seg til norsk lov når det gjelder merking og tekst på alle våre produkter. Vi er definitivt opptatt av å informere kundene våre korrekt og tilstrekkelig om produktene vi produserer og selger. Det innebærer imidlertid ikke at vi kan utstyre alle våre produkter med en leksikalsk beskrivelse av funksjon, eller at vi kan sette faretegn på alle produkter hvor det finnes et snev av fare for at uventede reaksjoner kan forekomme, mener han.

Vil ikke love endring

Haugen sier allikevel at selskapet nå vil vurdere å endre merkingen av Catnip.

– Vi kan love at vi, i samarbeid med våre veterinærer, kommer til å undersøke mer omkring hvorvidt det kan være hensiktsmessig å gi noe mer detaljert informasjon på dette spesifikke produktet enn hva vi i dag gjør. Det innebærer ikke noe løfte om endring, men om evaluering, slik vi til enhver tid evaluerer produktene i vårt sortiment.

TV 2 hjelper deg sendes torsdag klokken 20.30 på TV 2.