Middag under 100-lappen er oftest middag over 200-lappen

Rema 1000 lover middager til under hundrelappen, men for 7 av 10 retter viser kassalappen over to hundre kroner. Se hvordan matvaregiganten trikser med regnestykket.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oppskriftsheftene til Rema 1000 inkluderer en handleliste med pris. Men helt nederst på hver oppskrift, med små bokstaver, står det som kunden trenger «fra kjøkkenskapet».

Worcestersaus (19,90 kroner). Sesamolje (42,80 kroner). Eplesidereddik (41,90 kroner). Fiskesaus (22,80 kroner). Soyasaus (19,60 kroner). Honning (39,90 kroner). Det er bare noen eksempler på hva Rema 1000 anser som «basisvarer». Og prisen for alle disse er ikke inkludert i regnskapet.

Porsjonsbegeret

Det er heller ikke det eneste trikset Rema 1000 bruker. Ingrediensene er nemlig porsjonsberegnet og prisen tilsvarende nedjustert.

I oppskriften på wok med kyllinglårfilet trenger du en halv chili til 4,10 kroner. Men Rema 1000 selger kun chili i beger til 20,50.

Likeledes koster én sjalottløk 1,10 kroner – ut fra et nett på ti til 11 kroner. 30 gram ingefær prises til 6,57 kroner – ut fra en hundregramspakning til 21,90. Én gulrot koster 2,50 – ut fra en kilopakke til 25 kroner. Og så videre.

LITT LITE: Dette mener Rema 1000 er en tilfredsstillende middag for én person. Foto: Matkontrollen
LITT LITE: Dette mener Rema 1000 er en tilfredsstillende middag for én person. Foto: Matkontrollen

Slik havner jukse-regningen på woken på beleilige 99 kroner. Men den egentlige prisen, hvis man inkluderer alle varene du faktisk trenger, er 230 kroner.

Retten «Laks på spinat med soyasjy» koster faktisk 295 kroner hvis man kjøper alle varene og inkluderer «kokkens tips» til oppskriften – i dette tilfellet hakket frisk koriander.

Gjennomsnittlig dyrt

Flere av de ovenfornevnte ingrediensene er riktignok gjengangere i oppskriftsheftet, og Rema 1000 legger opp til gjenbruk av grønnsaker og sauser og krydder.

Matkontrollen får fem studenter i samfunnsernæring ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA – avdeling Kjeller) til å lage hver sin middag. De samkjører handlelistene og deler på varene for å se hva regnestykket viser.

Til og med da ble snittprisen på hver rett to hundre kroner. Vi sitter igjen med en masse ubrukte varer.

Klinisk ernæringsfysiolog og husstellærer Mone Eli Sæland ved HiOA er kritisk:

MIDDAG FOR UNDER HUNDRELAPPEN: Rema 1000s kampanje holder ikke helt det den lover.
MIDDAG FOR UNDER HUNDRELAPPEN: Rema 1000s kampanje holder ikke helt det den lover.

– Disse varene er ikke med i regnestykket og da blir det litt feil hvis man tenker at man skal legge ut bare hundre kroner for mat for fire personer, sier hun.

– For det er det jo ikke.

Rema 1000s slagord har lenge vært «Det er sluttsummen på kassalappen som teller».

Men i denne kampanjen er det stor forskjell på hva reklamen lover og hva sluttsummen kommer på. Hva sier loven om Rema 1000s tallakrobatikk?

– At du får en annen pris enn det som står i reklamen er hva som kalles «villedende» i markedsføringsloven, sier fagdirektør i Forbrukerombudet Jo Gjedrem, som understreker at han uttaler seg på generelt grunnlag.

– Hvis du leser en pris i reklamen og går til forretningen og får en helt annen pris når du har betalt vil nok de fleste føle seg skuffet, sier Gjedrem.

Endrer kampanjen

– Er ikke «middag til tohundrelappen» et bedre navn på kampanjen?

– Det kan nok oppfattes slik i dette heftet, innrømmer Rema 1000s kommunikasjonsdirektør Mette Fossum Beyer.

– Her har vi nok vært litt kreative med basisvarene, og tatt inn varer som kapers og soltørkede tomater, og det er ikke veldig vanlig at folk har, sier hun.

Hun forteller videre at kampanjen nå kommer til å bli endret:

– Etter at dere sa fra og etter at noen kunder har klaget kommer vi til å rette opp i heftene og gå tilbake til vanlige basisvarer som olje og salt og pepper.

– Kommer kampanjen til å endre navn?

– Nei, vi skal fremdeles etterstrebe å ha middag for under hundrelappen og det skal vi klare innenfor de rammene vi har på pris og innhold. Vi skal samtidig sørge for at det ikke oppfattes som lureri, sier Beyer.

Lite mat?

På kjøkkenet på Kjeller reageres det også på størrelsen på Rema-middagene:

– Denne middagen hadde kanskje holdt til to stykk, ikke en familie på fire, sier Julie Lyng Nilssen, som laget Rema 1000s blackened cod.

– Jeg synes det er litt lite. Jeg hadde blitt skuffa hvis dét var det jeg fikk servert, sier student Haley Barkovitch, som laget grønnsaksragu.

Sæland er enig:

– Det er alt for lite. Jeg vil berømme Rema 1000 for at de får folk til å lage middag av ordentlige råvarer, men de burde ha mindre fokus på penger. 25-35 kroner per porsjon er latterlig lite. Hvis porsjonene er store nok spiser folk seg mette. Man kan legge på seg eller bli syk av ekstraspising, sier hun.

Rema 1000 på sin side forsvarer mengden mat:

– Porsjonene er beregnet ut fra en familie på fire med to voksne og to barn. Vår ernæringsfysiolog og vår kokk som har gjort beregningene ut fra et normalt kaloriinntak, sier Mette Fossum Beyer.

Sju av ti over 200 kroner

Skal man kjøpe inn alt man trenger til Remas middager blir prisen langt høyere enn 100 kroner. Faktisk pris inkluderer alt man trenger til retten, mens Rema trekker fra flere varer som de mener folk flest har i skapet.

Rema porsjonsberegner dessuten prisen. Dersom en rett trenger for eksempel en sjalottløk beregner Rema prisen til 1,10 kroner, selv om nettet med løk koster 11 kroner.

>

 

Matkontrollen sendes på TV 2 torsdag klokken 20.00.