VÅPENHVILE: President Vladimir Putin annonserte torsdag formiddag at partene har kommet til enighet om en våpenhvile i Ukraina. REUTERS/Vasily Fedosenko (BELARUS  - Tags: POLITICS CIVIL UNREST CONFLICT)
VÅPENHVILE: President Vladimir Putin annonserte torsdag formiddag at partene har kommet til enighet om en våpenhvile i Ukraina. REUTERS/Vasily Fedosenko (BELARUS - Tags: POLITICS CIVIL UNREST CONFLICT)

Putin: Våpenhvile i Ukraina på søndag

Partene har kommet til enighet om en våpenhvile i Ukraina. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nyhetsbyrået AP melder at president Putin har annonsert at det blir våpenhvile i Ukraina ved midnatt lørdag. To døgn senere skal partene trekke ut sitt artilleri fra Øst-Ukraina

Avtalen innebærer at tungt artilleri skal trekkes ut av Øst-Ukraina, samt endringer i ukrainsk lov som skal «respektere øst-ukrainernes rettigheter», ifølge Putin.

De har skrevet under en avtale om å bidra til at fredsplanen innføres.

– Vi har klart å bli enige om de viktigste temaene, sier Putin om avtalen.

I tillegg til våpenhvilen, inneholder avtalen politiske løsninger på konflikten, ifølge Frankrikes president François Hollande.

Ledere for separatistene i Øst-Ukraina har også vært i Minsk, men sa torsdag morgen at det er uaktuelt for dem å skrive under på en våpenhvileavtale.

Stor usikkerhet 

Toppmøtet mellom Ukrainas president Petro Porosjenko, hans russiske rival Vladimir Putin, Tysklands statsminister Angela Merkel og Frankrikes president François Hollande pågikk i 16 timer før partene kom til enighet. 

Våpenhvilen skal blant annet innebære en tilbaketrekning av tunge våpen og opprettelsen av en sikkerhetssone, skriver Reuters.

Det er uklart hva dokumentet inneholder, men ifølge det russiske nyhetsbyrået Itar-Tass' kilder inneholder det 12 til 13 punkter som kan løse krisen i Øst-Ukraina, melder DPA. Målet er å meisle ut en våpenhvile for Øst-Ukraina.

Mer enn 5400 mennesker har blitt drept i konflikten mellom ukrainske styrker og prorussiske separatister siden konflikten i Øst-Ukraina startet. De siste dagene har utviklingen vært dramatisk. 263 sivile er drept mellom 31. januar og 5. februar.

(©NTB/TV 2)