DNA-FUNN: Åtte år gamle Monika Sviglinskaja ble funnet død på Sotra i 2011. Nå er det funnet DNA fra siktede på klær som tilhørte Monika.  Foto: PRIVAT / NTB scanpix
DNA-FUNN: Åtte år gamle Monika Sviglinskaja ble funnet død på Sotra i 2011. Nå er det funnet DNA fra siktede på klær som tilhørte Monika. Foto: PRIVAT / NTB scanpix

Har funnet DNA fra drapssiktede på klær som tilhørte Monika

Etter det TV 2 erfarer har politiet gjort DNA-funn på klær som Monika hadde på seg dagen hun ble funnet død i sitt eget hjem.

Politiet har gjort et solid gjennombrudd i etterforskningen av Monika-saken. Det skal være funnet DNA fra siktede på klær som tilhørte Monika.

Etter det TV 2 erfarer skal politiet nå sitte med DNA fra drapssiktede som er funnet på klærne til drepte Monika Sviglinskaja (8). Fra før av har politiet sikret seg DNA-spor fra minst seks ulike steder på kroppen til den unge jenta. Disse knytter siktede til saken. DNA er blant annet funnet på halsen og hendene til Monika.

Etter at Folkehelseinstituttet reanalyserte alle DNA-prøvene instituttet mottok i 2011, har man nå funnet DNA som kan koble siktede til åstedet.

Det skal også være positive DNA-funn på klær som Monika hadde på seg dagen hun ble funnet død i sitt eget hjem.

Styrket DNA-bevis

– Samlet sett fremstår saken med styrket DNA-bevis, sier politiadvokat Asbjørn Onarheim.

Det skal etter det TV 2 erfarer være funnet DNA på minst seks forskjellige steder på kroppen til Monika. Dessuten skal den endelige DNA-rapporten også inneholde DNA funnet på klærne til Monika.

– Jeg kan bekrefte at det er gjort DNA-funn på Monika, men jeg ønsker ikke å kommentere om vi har funnet DNA på klærne hennes, sier politiadvokat Asbjørn Onarheim til TV 2.

Bedre bevis

Onarheim forklarer at dette har med såkalte markører å gjøre og tilføyer at de endelige DNA-resultatene er bedre enn de en først hadde. Han sier at det betyr at politiet dermed styrker bevisgrunnlaget.

– Er det nye DNA-prøver som er analysert basert på rekvisita, eiendeler og annet?

– Nei, Det er samme prøvene.Det er funnet DNA på flere steder enn i den foreløpige rapporten, bedre resultater som gir mer informasjon, sier Onarheim.

Den siste tiden har bergenspolitiet hatt to viktige gjennombrudd i Monika-saken. Samtidig som det er funnet DNA, har man jobbet iherdig med såkalte tekniske og elektroniske spor.

– Det datamessige har vi jobbet mye med, vi har forfulgt dette og vi har hatt fremgang, sier Onarheim.

Man har funn som kan knyttes til Facebook-sporet, bekrefter Onarheim.

Har sikret seg Facebook-spor

Etter det TV 2 erfarer sitter politiet med Facebook-spor som man har oppnådd uten å gå via Facebook sitt hovedkonor i USA.

– Du kan nok si det slik ja, bekrefter Onarheim.

Bistandsadvokat Stig Nilsen, som representerer Kristina Sviglinskaja, mor til Monika, vil ikke kommentere saken overfor TV 2.

I dag ble det kjent at den siktede 32 åringen valgte å bytte advokat. Han skifter dermed ut Fredrik Verling, og inn kommer Oslo-advokaten Aasmund Sandland. Det er ikke kjent om sakens utvikling kan forklare advokatbyttet. Ingen av de to advokaten vil kommentere dette spørsmålet om årsaken til skiftet.