NYTT UTBRUDD: I USA er det registrert over 100 tilfeller av meslinger i løpet av årets første måned. I Norge får man vaksine mot meslinger ved 15 måneders-kontroll. 
Foto: Lise Åserud / SCANPIX .
NYTT UTBRUDD: I USA er det registrert over 100 tilfeller av meslinger i løpet av årets første måned. I Norge får man vaksine mot meslinger ved 15 måneders-kontroll. Foto: Lise Åserud / SCANPIX .

– Det kan lett komme et nytt mesling-utbrudd i Norge 

I USA pågår nå det største utbruddet av meslinger på mange år, og Folkehelseinstituttet ber nordmenn sjekke seg.

I løpet av januar har utbruddet av meslinger i USA spredt seg. Hittil er det meldt om over 100 barn som er smittet, fordelt på 14 delstater. 

Utbruddet startet i Disneyland i California i desember, og det er ikke meldt om dødsfall i forbindelse med utbruddet. 

–Ta vaksinen 

Folkehelseinstituttet i Norge følger nøye med på utviklingen, og oppfordrer nå nordmenn til både å sjekke seg selv og om barna deres er vaksinert. 

– Det viktigste man gjør for å forhindre at man blir smittet av meslinger er å bli vaksinert. Dette er en veldig smittsom sykdom, og man bør absolutt la seg vaksinere hvis man vil ha beskyttelse, sier overlege ved avdeling for vaksine ved FHI, Øystein Riise.

Han sier økt reisevirksomhet gjør at det er sjanser for at meslinger igjen vil dukke opp i Norge. Det siste store utbruddet av meslinger var i 2011, hvor 39 tilfeller ble meldt inn. 

– Nettopp på grunn av reising kan det lett komme et nytt mesling-utbrudd i Norge. Så lenge ikke alle er vaksinert er det umulig å forhindre, sier Riise. 

Han mener situasjonen i USA er en viktig påminnelse på hvorfor norske barn bør få vaksinen. 

– Meslinger var så og si utryddet i USA, og når man ikke ser en sykdom så tenker man kanskje ikke på den. Da er det lettere å se på bivirkninger enn selve sykdommen. Men en så smittsom sykdom kommer tilbake, sier Riise.

Kan få den gratis 

Folkehelseinstituttet sier mellom 93-95 prosent av norske barn får MMR-vaksinen når de er 15 måneder gamle. Vaksinen er en del av barnevaksinasjonsprogrammet og beskytter mot meslinger, kusma og røde hunder. 

Meslingvaksinen ble brukt i Norge fra 1969, og ble i 1983 erstattet av MMR-vaksinen. Personer født i Norge før 1969 er mest sannsynlig naturlig beskyttet ved at de har gjennomgått sykdommen. Norske statsborgere kan sjekke hvilke vaksiner de har på helsenorge.no sine nettsider. 

Voksne som ikke har fått vaksinen når de var små kan få den i voksen alder. 

– Voksne kan henvende seg til fastlege eller vaksinasjonsklinikker for MMR-vaksine, sier Riise. 

Han sier det er svært viktig at flest mulig er vaksinert, da det også beskytter de som ikke kan få vaksinen. 

– Spedbarn under 15 måneder har ikke fått vaksinen, og barn som får kreftbehandling kan ikke ta vaksinen. Ved at det store flertallet er vaksinert beskytter vi disse fra å få meslinger, sier overlegen. 

Helsesøster viktig

Enkelte norske foreldre er motstandere av ulike vaksiner, og velger derfor å ikke gi barnet MMR-vaksinen. Riise sier det er vanskelig å vite om mostandere av vaksiner blir flere eller færre. 

– Generelt er oppslutningen rundt barns vaksiner høy, men informasjon fra motstandere spres lett, sier Riise. 

Velger du å ikke gi barnet ditt vaksiner? Ta kontakt med TV 2s journalist på epost

Han sier motivene for motstanden er ulike, men at Folkehelseinstituttet aldri vil stanse strømmen av argumentene for vaksinering. 

Han sier helsesøster har en spesielt viktig oppgave ved å informere til foreldrene fra barnets fødsel. 

Meslinger er en meldepliktig sykdom, og FHI vil derfor raskt få beskjed om mulig tilfeller. 

– Vi følger med på det som skjer i både Europa og USA, og de siste årenes tilfeller i Norge har skjedd etter smitte fra utlandet, sier Riise. 

I starten av februar gikk president i USA, Barack Obama ut med en oppfordring til alle amerikanske foreldre. 

– Vi har sett på dette om og om igjen. Dere har all grunn til å vaksinere, og ingen grunn til å ikke gjøre det. Barna dine bør få vaksinen, sa Obama. 

Presidenten understrekte at jo flere som ikke er vaksinert jo større er sjansen for at små barn blir smittet.