Saftig gjærbakst

Wenche hadde bakedag i dag, og fristet med gjærbakst med og uten gluten. Brød/rundstykkene kan også lages uten melk og inneholder ikke egg!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Brød og rundstykker, med og uten gluten, med havregryn og poteter

 

Grunndeig

Dette trenger du:

1 l vann/melk
50 g gjær
2 ss rapsolje til baking
1 ss honning (kan sløyfes)
2 ts salt
1-2 stk poteter, cirka 150 g moste kokte poteter
100 g havregryn, evt. glutenfrie.

Med gluten:
50 g rug
Ca. 1,1 kg hvetemel

Glutenfritt:
Ca 750 g glutenfri grov melblanding/semper, grov miks
2 ss fiberhusk

BAKEDAG: hver mandag i God morgen Norge!    Foto: TV 2
BAKEDAG: hver mandag i God morgen Norge!    Foto: TV 2

Slik gjør du:

Ha fingervarmt vann/melk i en bakebolle, tilsett olje og fiberhusk, rør om og la svelle i ca. 10 minutter.
Tørrgjær tilsettes med det tørre, fersk gjær løses opp i den fingervarme væsken.
Elt inn glutenfritt mel, havregryn, mosede poteter og salt. Bruk kjøkkenmaskin med eltekrok eller «eltegrind».
Denne deigen skal være løsere enn en tradisjonell deig med hvetemel.

Rundstykker: fyll deigen over i smurte, eventuelt sesamdryssede, teflonbelagte muffinsformer eller engangs aluminiumsformer.

Brød: fordel deigen i smurte brødformer, eller form den med en slikkepott til et rundt brød på stekebrettet.
Dekk med klede, og la deigen heve 40-50 minutter.
Stek ved 200 grader i 10-15 minutter.
Ta rundstykkene ut av formen rett etter steking!

Lage deig med gluten:
Fersk gjær røres ut i litt av den fingervarme væsken, tørrgjær tilsettes sammen med det tørre.
Tilsett olje, honning, salt, mosede poteter, havregryn, rug og hvetemel og arbeid sammen til en smidig, jevn og ikke for fast deig.
Deigen kan med fordel lages i en kjøkkenmaskin.
Dekk bakebollen med plast og sett til heving 40-50 minutter.
Ta deigen ut på et meldekket bakebord og form til rundstykker eller brød.
Dekk til og la etterheve i ca 30 minutter.

Rundstykker stekes på midterste rille ved 225 grader i 10 -15 minutter.
Brød stekes på nederste rille ved 200 grader i ca 45 minutter.
Avkjøl på rist.