Carlsen til topps etter utrolig «Armageddon»-parti

Magnus Carlsen måtte ut i «Armageddon» etter thriller-avslutning av Grenke Chess Classic.

For en thriller-avslutning det ble i Baden-Baden mandag.

Etter nesten ni med maraton-sjakk sikret Magnus Carlsen seg turneringsseieren i Grenke Chess Classic etter omspill og et såkalt «Armageddon»-parti mot tyskeren Arkadij Naiditsch.

– Det var kanskje ikke like like overbevisende som det har vært før, men det var gøy, sa Carlsen til TV 2 Sporten kort tid etter sjakkdramaet.

– Jeg trengte sukker
– Hvor høy var pulsen på slutten?

– Jeg vet ikke. Jeg var sliten og trengte sukker før de korte partiene, for jeg klarte ikke å tenke ordentlig de siste partiene. Det var bare rot, men det gikk seg til til slutt, svarte han.

– Det ble en lang dag?

– Ja, og jeg prøvde å få i meg mat og sukker i pausene før hurtigsjakken og lynsjakken. Det første omspillpartiet gikk bra, så kollapset jeg. Det er uansett gøy å vinne turneringen når seieren sitter så langt inne, mente han.

Med hvite brikker måtte Carlsen vinne, og sikret seg seieren etter at motstanderen måtte gi opp «Armageddon»-partiet med sorte brikker.

– Carlsen viser klasse. For en fantastisk måte å avslutte en helt utrolig sjakk-dag. Dette hadde Magnus full kontroll på. For en kamp, men dette ble nok en lenger dag enn både Carlsen og Arkadij Naiditsch hadde sett for seg, sa TV 2s sjakk-ekspert  Jon Ludvig Hammer etter at nordmannen sikret seg turneringsseieren i Tyskland.

Sjakk-maraton
Carlsen vant hurtigsjakken med hvite brikker, men måtte gi opp med sorte brikker etter sekunddrama, og dermed stod det fremdeles likt etter første omspill. Nordmannen startet lynsjakken med hvite brikker, men måtte ta til takke med remis i første parti.

Med sorte brikker endte også lynsjakken med remis, og kampen måtte avgjøres med et såkalt «Armageddon»-parti. 

Der startet hvitt med seks minutter og svart med fem, men hvit måtte vinne og remis holdt for svart. Carlsen vant trekningen og startet med hvite brikker og måtte vinne. For Naiditsch ville remis holdt til turneringsseier.

Måtte ut i omspill
Både Magnus Carlsen og Arkadij Naiditschs dueller endte med remis mot henholdsvis Etienne Bacrot og Levon Aronian.

De to sjakkstjernene avsluttet begge dermed med 4,5 poeng totalt, og det måtte spilles omspill mellom Carlsen og tyske Naiditsch om turneringsseieren.

Carlsen beviste hvorfor verdensmester også i hurtigsjakk og vant første omspill 1-0 med hvite brikker. Med sorte brikker hadde Carlsen muligheter til å sette Naiditsch sjakk-matt, men tabbet seg og brukte alt for lang tid. 

Hurtigsjakken startet dramatisk. Magnus Carlsen trakk hvitt og fikk en fordel, men da Naiditsch skulle foreta sitt trekk stoppet klokken. Dommeren måtte tre inn i duellen og starte på nytt. 

Naiditsch startet omspillet best og truet Carlsen, som åpnet uforsiktig. Etter de første trekkene stod Carlsen dårligst. 

Men så våknet nordmannen. Han vant første omspill med hvite brikker.

– Svart kom helt klart best ut fra starten og Magnus tok for unødvendige sjanser. Det var en tam åpning av Magnus, men så begynte han å gjøre de riktige tinge og plukket motstanderen sammen. Magnus utnyttet effektivt Naiditsch sitt havari i midten av omspillet, mente TV 2-ekspert Jon Ludvig Hammer om åpningsminuttene av hurtigsjakken.

Med Carlsen i sort ville det holde med remis for å sikre seieren for nordmannen. Nordmannen stod best fra starten av etter en mislykket åpning fra Naiditsch. Men Carlsen mistet hodet med sorte brikker, og dermed måtte det spilles lynsjakk etter at hurtigsjakken endte 1-1.

Carlsen spilte remis med hvite brikker i lynsjakk, og det samme med lynsjakk. Kampen måtte dermed bli avgjort med et såkalt «Armageddon»-parti, som Carlsen til slutt viste sin klasse i.

Thriller-avslutning
Før siste dag av Grenke Chess Classic stod både verdensmester Magnus Carlsen og Arkadij Naiditsch med fire poeng.

Begge hadde fordel av å spille med hvite brikker avslutningsdagen. Carlsen mot franskmannen Etienne Bacrot, tyskeren Naiditsch mot armeneren Levon Aronian. Etter at begge endte med remis måtte det altså omspill til for å kåre en vinner.

På tredjeplass før mandagens partier lå Fabiano Caruana på tredjeplass med 3,5 poeng.

Han møtte David Baramidze i sitt avsluttende parti og kunne med seier også sikret seg omspill og plass i hurtigsjakk-turneringen. Duellen endte imidlertid med remis, og Caruana endte turneringen med fire poeng.

– Fullstendig hjerneblødning
En giganttabbe mot slutten av partiet, der Carlsen ga bort løper for tårn, førte til at verdensmesteren bare klarte remis i sin duell mot Bacrot.

– Det var en helt absurd feil jeg gjorde. Det var en interessant åpning, så gikk det bedre for meg etterhvert. Men etter at jeg ga vekk bonden uten kompensasjon så feilberegnet jeg flere ganger etterpå. Motstanderen begynte å beregne godt, og så gikk det hele over styr for min del, sa en skuffet Carlsen til TV 2 Sporten etter at sin duell endte med remis.

– Hva kan du si om tabben din?

– Helt dust og fullstendig hjerneblødning. Jeg kan ikke forklare hva jeg har oversett en gang. Jeg var bare helt ute, svarte en sint Carlsen.

– Hvordan vil du oppsummere turneringen?

– Det er gøy å spille, men hadde vært morsommere om jeg vant den siste kampen. Jeg har jo tapt et parti mer enn jeg burde og skulle gjerne ha vunnet det siste partiet og sikret turneringsseieren. Det er alltid surt å avslutte dårlig, oppsummerte Carlsen.

Tabben som kostet seieren
Etter en jevn og spennende åpning, sikret Magnus Carlsen seg et overtak i sluttfasen på tid i sin duell mot Bacrot. Franskmannen brukte opp tiden på slutten av partiet, mens verdensmester Carlsen hadde et hav av minutter igjen. 

Det utnyttet verdensmesteren fra Norge til fulle. Med lite tid på klokka valgte Bacrot først feil plan i trekk 27. Deretter foretok han seg en grov feilvurdering av stillingen i trekk 31. 

Men så gjorde Carlsen en feilvurdering da han noe forhastet måtte gi tårn for løper. Det som så ut til å bli seier for Carlsen, endte med at nordmannen rotet bort turneringsseieren med trekkene 37-39.

– Dette var ikke helt bra, faktisk. Magnus tenkte lenge for å finne ut av konsekvensene av den tabben han hadde gjort. Det eneste logiske var at dette skulle ende med remis, sa TV 2 Sportens sjakkekspert Jon Ludvig Hammer  etter at Magnus Carlsens feil.

Etter Carlsens tabbe fikk nordmannen aldri overtaket igjen, og duellen mot Bacrot endte med remis. 

Naiditsch med overtak
I det andre viktige partiet sikret Naiditsch seg tidlig et posisjonelt overtak mot Aronian.

Dermed måtte Magnus Carlsen helst vinne mot Bacrot for å sikre seg minst delt førsteplass, og det klarte han som kjent ikke.

Kampen mellom Naiditsch og Aronian  jevnet seg imidlertid mer og mer ut, og tyskeren måtte ta til slutt ta til takke med remis.

– Jeg vet ikke hva som skjedde. Jeg åpnet bra, men så tok motstanderen over. Jeg mistet grepet om seieren og det selvsagt skuffende. I perioder spilte jeg solid sjakk, derfor det er utrolig skuffende at jeg ikke vant turneringsseieren, oppsummerte Naiditsch etter at sin kamp mot Aronian endte med remis.

Kampen om turneringsseieren til slutt ble avgjort med omspill og til slutt med «Armageddon»-parti.