ØYNER NY TRIUMF: Magnus Carlsen spiller for nok en turneringsseier. Her fra Tata Steel Chess i januar. AFP PHOTO / ANP / KOEN VAN WEEL
ØYNER NY TRIUMF: Magnus Carlsen spiller for nok en turneringsseier. Her fra Tata Steel Chess i januar. AFP PHOTO / ANP / KOEN VAN WEEL

Det kan bli «Armageddon» for Magnus Carlsen

Det ligger an til maksimal spenning på siste dag av Grenke Chess Classic.

Verdensmester Magnus Carlsen og Arkadij Naiditsch står begge med fire poeng etter seks runder av Grenke Chess Classic før sjuende og siste runde mandag. Begge har fordel av å spille med hvite brikker avslutningsdagen; Magnus mot franskmannen Etienne Bacrot, tyskeren mot armeneren Levon Aronian. Begge motstanderne ligger på delt 4. plass med 3 poeng.

Før turneringen startet, virket Carlsens siste parti lettere å vinne enn Naiditsch': Aronian kom inn i turneringen på 6. plass på verdensrankingen med en rating på 2777; Bacrot på 39. plass med 2711.

Men franskmannen har spilt solid og fått remis i alle seks partier hittil. Aronian var verdenstoer så sent som for et år siden, men har vært på en nedagående trend det siste drøye halvåret. Heller ikke i Baden-Baden har Aronian overbevist. Armeneren har riktignok slått Vishy Anand, men tapt for Fabiano Caruana med hvite brikker og ellers spilt remis.

Håp om lynsjakk
Selv om nordmenn alltid heier på Carlsen, er det en del sjakkelskere som håper verdenseneren og Naiditsch ender på samme poengsum etter sju partier. For da smeller det i Baden-Baden!

Hvis Carlsen og Naiditsch får samme resultat mandag vil turneringsseieren bli avgjort med inntil fem partier lynsjakk:

* Først to partier (hver utøver starter et parti hver med hvite brikker) med 10 minutter på klokka (+ 2 sekunder lagt til pr. trekk).
* Ved fortsatt uavgjort spilles to partier der hver spiller starter med bare 5 minutter (+ 2 sek. pr. trekk) på klokka.
* Er det fortsatt likt spilles ett såkalt "Armageddon"-parti; der hvit starter med 6 minutter og svart med 5; men der hvit må vinne og remis holder for svart.

Fordel Magnus
Ser man på hva som skjedde under VM 2014 i lyn- og hurtigsjakk vil Magnus være klar favoritt dersom turneringen skal avgjøres med lynsjakk, til tross for at Naiditsch slo Carlsen i klassisk sjakk både iTromsø-OL 2014 og her i Grenke Classic.

For i Dubai i juni i fjor ble Carlsen verdensmester i hurtigsjakk med 11 av 15 mulige poeng. Og verdensmester i lynsjakk med 17 poeng av 21 mulige.
Naiditsch endte på henholdsvis 31. (8.5/15) og 50. plass (11/21) i de samme turneringene.

De siste partiene av Grenke Chess Challenge ser du fra kl. 14.30 på TV 2 Sportskanalen og tv2sumo.no.

Alle partiene kan også følges i vårt livesenter.