Her debuterer Ødegaard til «middels minus» for Castilla

Men nordmannen var nære på å servere målgivende på overtid.

Castilla-Bilbao Athletic 2-2

Et nytt kapittel i historien om Martin Ødegaard ble skrevet søndag ettermiddag.

Etter 70 spilte minutter av kampen mot Bilbao Athletic kom nordmannen innpå, og 16-åringen fikk dermed sin offisielle debut for Castilla, Real Madrids b-lag, etter å ha spilt 60 minutter av en treningskamp tidligere i uken.

Nordmannen la seg på høyresiden av Castillas midtbane og involverte seg fort i spillet, men klarte ikke å utgjøre den store forskjellen i løpet av sine drøye 20 minutter på banen. 16-åringen var farlig frempå et par minutter før slutt, men innlegget fra inne i 16-meteren, etter noen karakteristiske finter og dragninger, fikk ikke noe tellende resultat.

– Martin var «middels minus»
På overtid av overtiden slo han et godt hjørnespark som fort kunne ha gitt Castilla en avgjørende scoring, men det endte 2-2 mellom de to topplagene i Segunda B.

– Det virket litt som han strevde med å finne posisjonen sin, men det skjedde i alle fall noe når han hadde ballen - uten at vi kan si at han imponerte stort. Men det var et vanskelig tidspunkt å bli byttet inn på, i og med at Bilbao da var i ferd med å ta over mer og mer. Og kanskje var han litt nervøs, sa Ole Martin Årst i studio etter den TV 2-sendte kampen.

Mjøndalen-spiller Mads Hansen ga Ødegaard karakteren «middels minus», men mener at man ikke kunne ha forventet stort mer.

– Man ser at man har noe med seg på alle toucher, og han prøvde jo å være kreativ, men vi forventer for mye om vi krever at han skal dominere kampen på så få minutter, sa han.

Bendik Eftang, redaktør for www.realmadrid.no, var en av mange nordmenn som gjerne skulle sett Ødegaard spille mer enn bare de drøye 20 minuttene han fikk.

– Jeg var selv litt nervøs, og det er deilig å ha fått debuten unnagjort. Nå kan det kanskje roe seg litt. Han fikk ballen et par ganger, gjorde en liten «frekkis», men utenom det så fikk vi ikke se noe særlig til ham. Man ser jo at det er noe ekstra ved ham, men jeg skulle gjerne ha sett ham i mer enn 20 minutter, sa Eftang.

Ødegaard startet på benken for redusert Castilla
Spådommene til spansk media i dagene før kampen viste seg å være riktige: Ødegaard startet på benken. Spådommene om et fullsatt Estadio Alfredo di Stéfano var imidlertid alt annet enn riktige - cirka 3000 hadde tatt turen for å bivåne kampen.

Castilla var uten sine to kanskje største stjerner i Raul de Tomás og Álvaro Medrán, men stilte likevel med et slagkraftig lag med lovende spillere som Burgui og Torró på midten, og Diego Llorente i midtforsvaret. 

Bilbao på sin side stilte uten sine to mestscorende spillere i Williams og Sabín, men stilte med Lekue, spilleren det kanskje stilles høyest forventninger til i baskernes akademi, på midtbanen.

Begge lagene gikk offensivt til verks og sørget for en relativt underholdende førsteomgang.

To mål på fire minutter
Hjemmelaget var farlig frempå flere ganger det første kvarteret. Nærmest var Sergio Aguza med et skudd fra utenfor 16-meteren etter knappe tre minutter, men Remiro tippet skuddet til 22-åringen over tverrliggeren.

Deretter tok gjestene over. Først prøvde Mikel Vesga seg fra distanse, før Gorka Santamaría sendte den påfølgende corneren i mål fra kloss hold etter at Castilla-forsvaret ikke klarte å få ballen unna. Nettkjenning, Santamarías åttende for sesongen, 

Ledelsen ble av det korte slaget. Mindre enn fire minutter tok det før lagene var like langt, etter at gjestenes kaptein, Egoitz Magdaleno, kneet ballen i eget mål etter en dødball.

Hjemmelaget styrte det meste av spillet etter utligningen, men Burguis lekre, lille raid og påfølgende blokkerte skudd syv minutter før pause var det nærmeste de kom før hvilen.

Ødegaard-byttet
Begge lagene skapte store sjanser like etter hvilen, men det var hjemmelaget som først fikk betalt. 

Timen var akkurat passert da Burgui, førsteomgangs kanskje beste spiller, på karakteristisk vis dro seg inn fra venstrekanten og sendte i vei et skudd som gikk via en Bilbao-spiller og i mål.

Ikke lenge etterpå, etter at kampuret akkurat hadde passert 70 minutter, skjedde det hele stadion og halve Norge ventet på.

Ut gikk Álvaro Jiménez, og inn kom Ødegaard til sin offisielle debut for Castilla.

Nordmannen la seg til høyre på midtbanen, og involverte seg tidlig. Nordmannen fikk også ansvaret for flere dødballer, og var nære på å notere seg for en målgivende med en corner tre minutter på overtid, men han klarte ikke å vippe kampen hjemmelagets vei.

Castilla styrte det meste i andreomgang og så ut til å ha kontroll på kampen, men et lekkert brassespark av Santamaría, hans andre for dagen, sørget for at det ble 2-2 og poengdeling på Alfredo di Stéfano.

Med uavgjort beholder Castilla ledelsen i Segunda B, og leder nå to poeng foran Huesca. Bilbao ligger fortsatt på fjerdeplass, og er stadig tre poeng bak dagens motstander.

Slik startet lagene:
Real Madrid Castilla: Yáñez - Varela, Derik, D. Llorente (Jaime, 58.min), Noblejas - Aguza, Muñoz - Torró, Álvaro Jiménez (Ødegaard, 70.min), Burgui - Narváez

Bilbao Athletic: Remiro - Etxeberria, Magdaleno, Gil, Bilbao (Juaristi, 78.min) - Undabarrena (García, 70.min), Lecue, Vesga, Santamaría, Bengoa - Seguín (Salinas, 90.min)