Jensen om hevnmotiv:
– Gjengmiljøet glemmer aldri 

I september 2013 ble Eirik Jensen observert sammen med narkobaronen Gjermund Cappelen på Ekeberg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et avslørende bilde tatt i smug som viser politirådgiver Eirik Jensen og narkosmugler Gjermund Cappelen under et hemmelig møte havnet i hendene på kriminelle. Jensen frykter bilde kan ha blitt brukt i et spill for å stemple han som korrupt.

Gjennom over 30 år i politietaten har Eirik Jensen skaffet seg fiender i noen av de tyngste kriminelle miljøene i Norge.

– Selv om de lover at de skal glemme, så gjør de ikke det. Dette bilde kan være en gratisinngang til … på en måte payback, sier Eirik Jensen til TV 2.

Bildet, et fotografi tatt med en mobiltelefon, som Jensen sikter til, ble tatt i smug av en tidligere småkriminell da Jensen og Cappelen hadde et av sine mange møter. Politioverbetjent Eirik Jensen jobbet som rådgiver for politimesteren på den tiden møtet fant sted. TV 2 har tidligere beskrevet hvilken arbeidsavtale Jensen hadde som politirådgiver og som ble formalisert 30.oktober 2013. 

Hemmelig møte

TV 2 har i flere måneder forsøkt å finne ut hva som skjedde i kjølvannet av møte mellom Jensen og Cappelen, et møte som først ble omtalt av Nettavisen.

Nå forteller Eirik Jensen hva som skjedde på Ekebergslette om ettermiddagen den 10. september 2013, noen måneder før hasjimperiet til Cappelen ble avslørt og Jensen deretter ble siktet for grov korrupsjon og medvirkning til hasjsmugling.

Ifølge Jensen mottok han en SMS fra Cappelen der han ba om et møte på et angitt sted til et bestemt klokkeslett. Om ettermiddagen den 10.september 2013 skulle de møtes på en parkeringsplass ved Ekeberghallen.

Var truet

Det var Cappelen som hadde bedt om møtet fordi han, ifølge Jensen, befant seg i en situasjon med vedvarende trusler fra to ulike tunge kriminelle miljøer. Det ene miljøet som fremsatte trusler skal ha bestått av folk fra Oslo som hadde tapt store summer på Cappelens firma «Pure Nordic». Et firmaet som skulle importere og deretter selge rimelig snus gjennom de store matvarekjedene. Avtalen med kjedene gikk i vasken og dermed smuldret forretningsideen opp. Ifølge TV 2-kilder hadde en rekke investorene, også fra det kriminelle miljøet, tapte store beløp etter at firmaet gikk konkurs 21. juni 2013. Noen av investorene følte seg lurt, og ville ha pengene sine igjen.

De andre truslene som Gjermund Cappelen mottok i denne tiden kom fra et av de tyngste kriminelle miljøene i Sverige. Truslene fra svenskene skal ifølge TV 2s kilder ha vært knyttet til pengeinnkreving.

Cappelen skal i avhør ha innrømmet at det var to «situasjoner» han drøftet med Eirik Jensen på denne tiden, men avvist at de var spesielt truende. Jensen sier han ikke kjenner bakgrunnen for truslene men han kjenner godt til miljøet som sto bak truslene:

– Han var veldig pressa og redd. Og da ba han om råd. Dette har skjedd før også. Han ønsket å vite hvor farlig det han var utsatt for nå var, sier Jensen til TV 2.

Ble avslørt

Eirik Jensen ankom parkeringsplassen ved Ekeberghallen noen minutter før Cappelen. Like i nærheten ligger det et ridesenter som også har ponnier på beite. Jensen gikk ut av bilen for å vente.

– Jeg gikk bort for å se på småhestene, sier han til TV 2.

Mens Jensen sto å så på hestene kjørte en mann inn på parkeringsplassen. Mannen
som er straffedømt flere ganger vil ikke snakke med TV 2, men har i avhør med Spesialenheten for politisaker fortalt at han fikk øye på Eirik Jensen og fikk «en ryggmargsfølelse av at Jensen ventet på noen». Han plasserte derfor sin bil slik at han kunne observere Jensen.

Etter noen minutter kom det en sølvfarget BMW X3 kjørende og parkerte sin bil ved siden av den sivile politi-Volvoen til Eirik Jensen. Mannen i BMW-en var Gjermund Cappelen som den småkriminelle også visste hvem var. Klokka 15:26 tok han opp sin iphone og tok bilde av de to, før han forsvinner uten at Jensen eller Cappelen har lagt merke til hva som har skjedd.

Skrev ikke rapport

– Hva tenker du som erfaren politimann at dette møte ble observert og også fotografert?

– Det er ikke bra. Det åpner jo for mange muligheter dersom det blir misbrukt. Dersom en person jeg møter ikke ønsker å vise at han har noen relasjon til politiet så er det uheldig. Det kan være direkte livsfarlig. For dette miljøet går ikke i dybden og sjekker. Det er klart dette kan brukes som indikasjon på noe, selv om det i dette tilfellet var et uskyldig møte.

– Du la ikke merke til noe?

– Nei.

– Burde det ha vært skrevet en rapport om dette møte som var sporbart i politiregistrene?

– Ja, det kan man jo si nå i ettertid. Men på det tidspunktet så var det ikke snakk om noen form for informasjonsutveksling eller noe som har nytteverdi for oss. Her var det rett og slett et personlig anliggende hvor han ville ha råd fra en person som kjente miljøet.

Stemplet politityster

Nettavisen har tidligere skrevet at det «ikke tok ikke lang tid før Gjermund Cappelen ble konfrontert med at han var observert sammen med en «snut-topp», uten at han ble forelagt at det fantes bilder. Cappelen benektet imidlertid det hele. Kilder sier til Nettavisen NA24 at etter dette, var tilliten brutt»

TV 2 har fått bekreftet de samme opplysningene.

Cappelens problemer løste seg

Cappelen var altså stemplet som politityster samtidig som han skylde store summer til kriminelle. I tillegg var han ifølge TV 2s kilder utsatt for harde trusler fra svenske yrkeskriminelle.

I løpet av høsten skal problemene for Cappelen plutselig forduftet.

Både truslene og polititysterstempelet forsvant. Han kunne igjen oppta sin hasjimport og smuglet flere hundre kilo inn til Norge i ukene før han ble arrestert.


Det store spørsmålet for Eirik Jensen er hvorfor problemene for Gjermund Cappelen forsvant høsten 2013.

Ble bilde og informasjonen om møte på Ekebergsletta den 10.september 2013 brukt som betalingsmiddel i en slags kriminell transaksjon, lurer Jensen på nå. 

Cappelen var, ifølge Nettavisen og TV 2s egne kilder, stemplet som politityster. Jensens teori er at mannen han har kjent i 20 år kan ha kjøpt seg ut av den svært kritiske situasjonen ved å la han få rollen som «forretningspartner» – altså korrupt. Etter flere års kamp mot de kriminelle gjengene i Oslo har Eirik Jensen skaffet seg mange fiender.

– Med min kjennskap til gjengmiljøet så glemmer jo de aldri. Selv om de lover at de skal glemme så gjør de ikke det. Og dette bilde kan være en gratisinngang til … på en måte payback.., sier Jensen til TV 2.

Bildet havnet hos Spesialenheten

Bildet av Eirik Jensen og Gjermund Cappelen, som sitter i Cappelens sølvfargede BMW, ble gitt til Spesialenheten for politisaker fire dager etter at Jensen ble arrestert den 24. februar 2014.

De som leverte bilde har i avhør innrømmet at motivet for å levere det fra seg, var å skade Eirik Jensen mest mulig.

Gjermund Cappelens advokat, Benedict de Vibe, vil ikke å kommentere TV 2s opplysninger. Cappelen har tidligere, gjennom sin advokat, avvist alle påstander om at han hadde et kildemessig forhold til Eirik Jensen.

Har du tips om denne saken? Da vil våre journalister snakke med deg. Tips oss på epost eller sjekk ut hvordan man kan kontakte oss kryptert her.