Kvinne fradømt til å ha hund i Norge – tiltalt for dyreplageri i Sverige

En kennel-eier i Hedmark mistet retten til å ha hunder på livstid etter å ha blitt dømt i en av Norges verste hundemishandlingssaker. Men kvinnen flyttet bare virksomheten til Sverige.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nå er kvinnen tiltalt i Sverige. For ulovlig salg av hunder og dyreplageri.

Senterpartileder Trygve Slagsvold Vedum forstår ikke at det går an.

– Dette er forferdelig. Slike mennesker bør ikke ha dyr, sier han til TV 2, og ber samtidig om handling fra regjeringen for å innføre fellesnordiske regler.

TV 2 har laget en rekke saker om virksomheten til hundeoppdretteren. For fem år siden troppet politiet opp ved gården hennes i Hedmark. De måtte da bryte opp døren for å redde ut en hund.

Dyrevernsnemda og Mattilsynet avslørte gang på gang at hun vanskjøttet hunder. De fant 15 døde valper i fryseboksen hennes og det ble gravd opp flere titalls hunder på gårdsplassen. Det endte med at hun ble dømt og fratatt retten til å ha hunder i Norge.

Etter dommen flyttet kvinnen til Strømsund, nord for Østersund i Sverige. I 2010 oppsøkte TV 2 småbruket der hun holder til. Da ble hun anklaget for å ha brent en omplasseringshund med en lighter.

– Har du mishandlet hunder i Sverige?

– Jeg har ikke mishandlet hunder noen steder, var det eneste hun svarte.

Nå er hun altså tiltalt for omfattende ulvolig salg av hunder og dyreplageri i Sverige.

– Landbruksministeren bør nå ta kontakt med svenskene og se om det kan innføres et felles regelverk og informasjonsutveksling. Bare slik kan vi få stoppet de som bruker grensen for å operere kriminelt på den ene eller andre siden, sier Trygve Slagsvold Vedum.

Kvinnen står ifølge avisen Østlendingen tiltalt for å ha utsatt to hunder for unødige lidelser, gjennom å la hundene være uten nødvendig mat, vann og tilsyn i seks dager. Flere tiltalepunkter mot kvinnen er behandlet i retten, men saken som gjelder dyreplageri er ikke berammet ennå.

TV 2 har forsøkt å få kontakt med kvinnen, men har ikke lykkes.