Svensk politi la ut et bilde på Twitter da de brukte såkalte crusing lights i Stockholm første gang. Nå kan dette bli vanlig også i Norge. Foto: Svensk Politi, Twitter
Svensk politi la ut et bilde på Twitter da de brukte såkalte crusing lights i Stockholm første gang. Nå kan dette bli vanlig også i Norge. Foto: Svensk Politi, Twitter

Se hva svensk politi har funnet på

Snart kan det komme til Norge også.

Laster inn forumet...

For politiet er det viktig å være godt synlig i trafikkbildet. For ikke så lenge siden fikk de uniformerte bilene ny dekor – og nå pågår det et prosjekt som skal ta for seg bruken av såkalte "cruising lights", får Broom.no bekreftet. 

Det betyr kort og godt at politiets uniformerte biler kjører rundt med blålysene på. Ikke blinkende og med full styrke, men bare slik at bilen blir lettere å oppdage.

Målet er at dette skal ha en preventiv effekt og fortelle både publikum og trafikanter at politiet er på plass, om det skulle være noe.

HER er en politibil som er godt synlig!

Har ikke vikeplikt

Svenskene har nettopp satt i gang dette i praksis. Crusing lights kan for eksempel brukes i forbindelse med tilstedeværelse ved stengetid på barer og uteplasser, demonstasjoner eller på landeveien, bare å være synlig, uten å provosere.

Når politibilen bare har blålysene på, uten sirene og uten å blinke, betyr det at du i utgangspunktet ikke trenger å ta noen forholdsregler, men bare kan kjøre og oppføre deg som normalt.

Les også: Folk bråbremser når de ser Runes politibil

Synlighet viktig

- Man bruker det blålyset bilen har, men lar det lyse svakt hele tiden, uten å pulsere. Funksjonen kan slås av og på. Hensikten er å vise bilister og ikke minst publikum tydelig at her er det en politibil, men som ikke trenger fri bane, har politiinspektør og ansvarlig for trafikale spørsmål i Politidirektoratet, Jan Morgan Guttormsen uttalt til VG. Guttormsen var ikke tilgjengelig for kommentar for Broom.no.

Det er såvidt Broom.no kjenner til ikke bestemt at når testingen skal starte, men det jobbes forløpende med et prosjekt som skal se på denne problemstillingen.

Les også: Stemmer det at gamle politibiler går som et uvær?

Sende meldinger

Det er ikke lenge siden vi omtalte at politiet også skal teste ut en lystavle hvor de kan sende en melding til trafikanter om hva de ønsker at de skal gjøre. Her kan det stå for eksempel "Følg meg" eller "Stopp".

Ifølge et brev fra Vegdirektoratet som BergensAvisen har fått tilgang til, må politiet informerer publikum før dette prosjektet settes i gang.

Les også:  Denne ble kåret til den beste politbilen noensinne