EKSTREMVÆR: Ole kommer til å føre med seg både sterk Storm og Orkan utsatte steder.
EKSTREMVÆR: Ole kommer til å føre med seg både sterk Storm og Orkan utsatte steder.

Nå bryter ekstremværet «Ole» løs! 

Meteorologen: – Dette skal man ikke kimse av! Politiet: – Hold dere inne!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er utrolig mange som vil bli påvirket av dette ekstremværet, sier Ina Wollertsen, vakthavende meteorolog ved Storm.

Og det er nå i morgentimene den økende vinden virkelig vil begynne å vise seg frem.

– Fra kl. 07.00-10.00 på lørdags morgen vil det begynne å bli skikkelig ille, det vil blåse opp mot sterk storm på de mest utsatte stedene. Utover formiddagen kan det blåse opp til orkan styrke, sier Wollertsen.

– Hold dere innendørs!

Akkurat hvor senteret av værsystemet skal treffe er ikke mulig å spå med hundre prosent sikkerhet, men det skal bli verst i Lofoten, Vesterålen og Bodø. Det lille øysamfunnet Givær utenfor Bodø har blitt evakuert i påvente av ekstremværet.

I Nordland oppfordrer politiet rett og slett folk til å holde seg hjemme.

– Vi har rådet publikum til å holde seg innendørs hvis man ikke har noe presserende å gjøre ute, sier operasjonsleder Espen Fagervold i Salten politidistrikt til NTB.

Han forteller at politiet har jobbet intenst det siste døgnet med å forsikre seg om at særlig løse gjenstander på byggeplasser er forsvarlig sikret og vil tåle den voldsomme vinden som er ventet.

– Vi har hatt noen runder rundt på byggeplasser og sett at ting er sikret. Det er gjort veldig mye godt arbeid av både offentlige og private, sier operasjonslederen.

I løpet av natten har allerede vinden begynt å ta seg skikkelig opp langs kysten av Møre og Romsdal og Sør-Trøndelag. Den har etterhvert også begynt å nå Nordland.

– Fra rundt kl. 05.00 nå i morgentimene blåser det opp mot full storm fra Møre og oppover, forklarer Wollertsen.

Meteorologen forteller likevel at de lenger sør ikke skal føle seg for trygge. Særlig i fjellene i Sør-Norge vil det blåse friskt, men også på Østlandet skal man være obs på sterke vindkast.

«Ole» knuser myte

Ekstremvær navngis annenhver gang med herre- og damenavn. Lenge har det eksistert en myte om at uværene med herrenavn alltid viser seg å være betraktelig mindre ille enn dem som blir oppkalt etter kvinner.

– Den myten har jeg hørt, men jeg tror vi med god sikkerhet kan si at den vil bli knust av «Ole», humrer meteorolog Wollertsen.

– Jeg kan love at dette ekstremværet blir skikkelig hissig. «Ole» er absolutt ikke en man skal ta lett på, eller kimse av.


Blir verre enn «Nina»

Det forrige ekstremværet her til lands - «Nina» - som blåste inn over Vestlandet for under en måned siden skapte store problemer. Ikke bare førte uværet med seg mange ødeleggelser, det slo også ut strømmen på flere steder i lang tid.

Men selv om Storm-meteorologen synes det er vanskelig å sette slike ekstremvær opp mot hverandre, mener hun bestemt at «Ole» kommer til å bli betraktelig verre enn «Nina» var.

–  Prognosene har vært sikrere for «Ole» enn «Nina». Vi ser en mye høyere gjennomsnittsvind her enn vi gjorde med «Nina», avslutter Wollertsen.