BØLGER: Det er ventet at signifikant bølgehøyde vil komme opp i 12–14 meter i Vestfjorden, Lofoten og Vesterålen. Enkeltbølger kan bli opptil 25 meter høye. Arkivfoto: Robert Kleiven / Scanpix
BØLGER: Det er ventet at signifikant bølgehøyde vil komme opp i 12–14 meter i Vestfjorden, Lofoten og Vesterålen. Enkeltbølger kan bli opptil 25 meter høye. Arkivfoto: Robert Kleiven / Scanpix

Ekstremværet Ole: Meteorologene advarer mot kjempebølge

Ekstremværet «Ole» kan by på orkan, storm og heftige bølger flere steder.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Natt til lørdag kommer et stormsenter inn mot Lofoten og Vesterålen.

I Trøndelag, Nordland og Troms har Meteorologisk institutt varslet ekstremvær. Det kan i tillegg bli en heftig værhelg andre steder i landet.

Mulig sterk storm i Trøndelag

Ekstremværet har fått navnet «Ole». I Trøndelag er det ventet at vinden vil øke til nordvestlig full storm lørdag. 

– Det kan også bli sterk storm, og vindkastene kan komme opp i 30–40 m/s, sier vakthavende meteorolog Signe Røysland Sørlie ved Meteorologisk institutt i Tromsø til TV 2.

– Kan bli orkan

Også i Nordland og Troms må befolkningen forvente full storm eller sterk storm lørdag morgen. Vindkastene kan bli enda kraftigere enn i Trøndelag. 

– Det kan bli perioder med orkan utsatte steder i Salten, Lofoten, Vesterålen og Sør-Troms, fortsetter meteorologen. 

Hun advarer mot høye bølger fra lørdag ettermiddag ved Vestfjorden, Lofoten og Vesterålen. I kombinasjon med flo kan dette føre til ekstremt høy vannstand lokalt. 

Enkeltbølger kan bli opptil 25 meter høye, selv om såkalt signifikant bølgehøyde trolig «bare» vil bli opptil 14 meter. 

– Man må sikre alt av løse gjenstander, også båter og naust. Man må for all del ikke bevege seg ned i strandområdene for å se på bølgene. Disse bølgene kan slå kraftig innover land, sier Signe Røysland Sørlie.

– Ikke gå for nærme

Også Storm-meteorologene advarer mot høye bølger. 

– Det kan være spennende å se på bølgene, men man bør ikke gå for nærme. Plutselig kommer det bølger som er dobbelt så høye som de andre, sier meteorolog Frode Håvik Korneliussen i StormGeo.

Han advarer i tillegg mot kraftig vind.

– Det første man må gjøre er å sikre løse gjenstander, men det har vært litt uvær i vinter. Folk har gjerne festet det som kan festes, eller så har gjenstandene blåst vekk allerede. 

Droppe byturen?

Korneliussen anbefaler at du holder deg innendørs hvis du bor i områdene som blir hardest rammet.

– Det kan være greit å holde seg hjemme, sier han.

– Bør man droppe byturen?

– Man må i hvert fall se det an. Vinden er kraftigst tidlig på kvelden, og den vil avta utover natten. Men det vil fortsatt blåse godt, sier Storm-meteorologen. 

Heftig værhelg andre steder

Også andre steder i landet går en heftig værhelg i møte. I Sør-Norge blir det stiv og sterk kuling fra nordvest, med liten og full storm nord i fjellet. På ettermiddagen lørdag kan det komme kraftige vindkast. Også i Møre og Romsdal er det ventet svært kraftig vind. 

Det blir nedbør fra Finnmark i nord til Lindesnes i sør.