Nybakt far fikk fryktelig dilemma: Måtte velge mellom kona eller babyen

Far ville ikke gi opp sønnen med Downs syndrom. Da krevde kona skilsmisse. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Meningen var at det skulle bli noe av det største han hadde opplevd, men dagen til Samuel Forest ble alt annet enn han så for seg.

Forest, som er fra New Zealand men bor i Armenia, hadde gledet seg så lenge til å bli pappa, men dagen det endelig skulle skje gikk alt galt. 

Til ABC News forteller han om det som skjedde 21. januar: 

– Sykepleieren kom ut av fødestuen med en liten bunt i armene. Det var Leo. Hun hadde dekket til ansiktet hans, og sykehusledelsen ville ikke at verken jeg eller kona se den lille gutten. Da legen til slutt kom ut, sa han: «Det er et problem med sønnen din».

NYFØDT: Lille Leo fikk på seg en gul lue etter at han kom til verden 21. januar. Foto: Samuel Forest
NYFØDT: Lille Leo fikk på seg en gul lue etter at han kom til verden 21. januar. Foto: Samuel Forest

Han fikk vite at lille Leo hadde Downs syndrom. I Armenia beholder man ikke barn som har Downs. Vanligvis blir de plassert på barnehjem.

Samuels forteller at hjertet hans smeltet da han fikk holde sønnen.

– Jeg så ned på den lille karen og tenkte at han er skjønn, han er perfekt. Jeg visste at jeg – uten tvil – ville beholde ham, sier han.

Kona hadde bestemt seg

Samuel pratet med den armenske kona, som allerede hadde bestemt seg. Han måtte velge mellom Leo eller henne.

– Umiddelbart ble jeg presentert for et ultimatum. Hun fortalte at hvis jeg ønsket å måtte beholde Leo, så ville hun skilles. Hun hadde allerede bestemt seg, sier han. 

Han hadde også bestemt seg Han forlot sykehuset med Leo i armene, og har siden da ikke pratet med kona. Ei uke etter fødselen begjærte kona skilsmisse. 

– Dette er selvsagt ikke det jeg ønsket og håpte på. Jeg har jo ikke engang hatt mulighet til å diskutere saken sammen med henne, sier han.

Reform for å inkludere

Etter at de armenske myndighetene i 2005 innledet en inkluderingsreform, har barn med et handikap i minkende grad blitt utskilt fra samfunnet.

Likevel meldte Unicef i februar i 2013 at ett av seks barn med handikap bor på barnehjem eller på spesielle internatskoler. 

Da inkluderingsreformen ble lansert, fikk 1700 barn med handikap mulighet til å gå på vanlige skoler. I 2013 begynte også armenske myndigheter å jobbe med en strategi som skal stanse diskrimineringen av handikappede barn som går på spesialskoler. 

Samler inn penger

Samuel ønsker nå å flytte tilbake til Auckland på New Zealand, og har derfor opprettet innsamlingssiden «Bring Leo Home» for å samle inn penger til hjemreisen og et nytt liv for gutten.

I skrivende stund er det blitt samlet inn utrolige 180.000 dollar, altså godt over én million kroner. 

– Jeg er ikke rik og jeg har ikke mange sparepenger. Målet er å samle inn nok penger til at jeg i ett år kan jobbe deltid og passe på Leo. Han har gått en del ned i vekt de siste to ukene siden fødselen. Det ville vært annerledes hvis han hadde moren sin her, sier han.

Å beskytte barn med Downs syndrom er nå blitt en fanesak for ham, og en del av overskuddet kommer han til å donere til hjelpemidler og programmer i Armenia som kan støtte fremtidige foreldre som velger å beholde barn som er født med et handikap.

Han ønsker også å gi penger til det eneste barnehjemmet i Armenia som tar imot barn med Down syndrom.

– Jeg kan ikke bare lene meg tilbake og se barn som Leo bli sendt på barnehjem. Barn med Downs blir fort stemplet. Men kan man se bak diagnosen, ser man at de er litt annerledes, men fortsatt normale mennesker som oss andre, sier han.

Leos mor ønsker ikke å kommentere saken overfor ABC News, men bekrefter overfor kanalen at hun har begjært skilsmisse fra Samuel.