Iskrigeren kom med bomskudd i sædtest

SpermCheck hevder den er like nøyaktig som en lab-test, men iskrigernes krutt viser at hjemmetesten kan gi villedende svar.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg er spent på om jeg klarer i det hele tatt.

Vålerenga-spiller Jonas Knutsen gliser smånervøst tilbake etter å ha blitt spurt om hvilke forventninger han har for dagen.

Han er en av de fire gutta fra TV 2-serien «Iskrigerne» som sporty stilte opp som testpanel da TV 2 hjelper deg kvalitetssjekket produktet SpermCheck Fertility, en hjemmetest som hevder å kunne gi en indikasjon på hvorvidt man kan få barn eller ikke.

Gir ikke et helhetsbilde

SpermCheck er et nytt produkt, som nå selges i norske apotek. Produktet retter seg mot par som ikke kan får barn, og på esken fokuseres det på at 50 prosent av fruktbarhetsproblemer skyldes mannen.

Produsenten lover et testsvar med over 98 prosents nøyaktighet, og sier testen er like presis som en laboratorietest.

Embryolog og laboratoriesjef på Fertilitetssenteret i Oslo, Mette Haug Stensen, stiller seg derimot tvilende.

Produsenten av SpermCheck lover et testsvar med over 98 prosents nøyaktighet, og sier testen er like presis som en laboratorietest. TV 2 hjelper deg har funnet ut at dette ikke stemmer. Foto: TV 2 hjelper deg
Produsenten av SpermCheck lover et testsvar med over 98 prosents nøyaktighet, og sier testen er like presis som en laboratorietest. TV 2 hjelper deg har funnet ut at dette ikke stemmer. Foto: TV 2 hjelper deg

– Den sjekker konsentrasjonen på sæden. Den sier ingenting om de andre parameterne som vi tester her som vi syns er minst like viktig hvis ikke enda viktigere, forteller Mette til TV 2 hjelper deg som sendes torsdag klokken 20.30 på TV 2.

SpermCheck gir et positivt svar hvis det er over 20 millioner sædceller per milliliter sæd. Hvis det er under får man et negativt svar. Testen måler ingen andre faktorer, og sier for eksempel ingenting om tilstanden på cellene.

– Andre faktorer vi ser på er motilitet (evne til å bevege seg), eller om det er noen antistoffer i spermen, eller om det er morfologi, altså hvis utseendet på spermen er unormal, sier Haug Stensen.

Haug Stensen er også kritisk til grenseverdien, som hun mener kan gi unødvendige skuffelser. Hjemmetestens grenseverdi ligger fem millioner over norske laboratoriers grenseverdi.

Dermed kan menn med helt normal sæd – bli fortalt at de ikke kan få barn.

Negativt testresultat

Da de fire testerne hadde levert fra seg sine prøver, ble sæden både undersøkt med hjemmetesten og under mikroskopet på laboratoriet. Resultatet viser at det er ulikheter mellom lab-testen og SpermCheck.

Hjemmetesten viste negativt resultat for en av Iskrigerne. Haug Stensen mener likevel det ikke er noen grunn til bekymring. For laboratorietesten viser at hockeyspilleren kan få barn.

– Vi har da telt i mikroskopet, og mener testen er over minsteverdi for normal konsentrasjon.

– Så den testen som er negativ på hjemmetesten, når dere ser på den så vil dere vurdere den som positiv?

– Ja, helt normal.

– Innen naturlige måleavvik

Et negativt testresultat med SpermCheck kan altså gi en falsk skuffelse. Selv om testen lover å svare på om man er fruktbar eller ikke, trenger ikke en negativ test bety at giveren er infertil.

Distributør av SpermCheck Bonaventura ønsket ikke å stille til intervju med TV 2 hjelper deg, men skriver i en email at de mener testen holder det den lover.

De skriver at testen er justert etter amerikanske retningslinjer, og mener ellers at resultatet i testen er et naturlig måleavvik.

TV 2 hjelper deg sendes torsdag klokken 20.30 på TV 2.