Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På de fleste pakkene med bacon i butikken er det tydelig merket at kjøttet kommer fra sideflesket på grisen, men på Smårettbacon fra Gilde står det at kjøttet kommer fra svin.

Så hva er egentlig smårettbacon laget av?

Sideflesk

– Det smaker egentlig som kokt skinke, sier slakter hos Strøm-Larsen, Jan Strøm-Larsen etter at «Matkontrollen» har latt han smake på Smårettbacon-pakken.

– Om jeg skulle tippe hva dette er, så vil jeg si at det minner mer om bog enn sideflesk, sier Strøm-Larsen til TV 2-programmet Matkontrollen som sendes torsdag klokken 20.00.

Strøm-Larsen forteller at det går an å lage bacon av bog, om man salter og røker den skikkelig, men at smaken vil likevel være bedre om man bruker sideflesket.

For på sideflesket er det fettmarmorering i kjøttet, mens på bogen ligger fettet som oftest på utsiden av kjøttet. Men Strøm-Larsen mener likevel at det blir feil å kalle bog for bacon.

KRITISK: Slakteren Jan Strøm-Larsen mener Gilde villeder kundene ved å kalle det Smårettbacon. Foto: Matkontrollen.
KRITISK: Slakteren Jan Strøm-Larsen mener Gilde villeder kundene ved å kalle det Smårettbacon. Foto: Matkontrollen.

– Det er villedende, siden de fleste oppfatter sideflesket som bacon, sier han.

Skulle ligne

Informasjonsdirektør i Nortura, som eier Gilde, Elin Ytterdahl Tohje kan fortelle at Smårettbacon er et produkt som Gilde begynte å produsere for 25 år siden, da de skulle lage et produkt som skulle fungere som bacon.

Men det er ikke bacon som er i pakkene.

– Det er blant annet svinebog. Og det er fordi da vi laget dette produktet så var det fokus på å ha magre produkter, sier Ytterdahl Tohje.

ENDRER NAVN: Gilde skal sommeren 2015 endre navnet på Smårettbacon, ifølge informasjonsdirektør i Nortura, som eier Gilde, Elin Ytterdahl Tohje. Foto: Matkontrollen
ENDRER NAVN: Gilde skal sommeren 2015 endre navnet på Smårettbacon, ifølge informasjonsdirektør i Nortura, som eier Gilde, Elin Ytterdahl Tohje. Foto: Matkontrollen

Bytter navn

Ytterdahl Tohje skjønner at noen kan reagere på at de kaller et produkt for bacon, når det ikke er samsvar med innholdet i produktet.

– Bruksområdet var ment å være som bacon, men et magrere alternativ. Og derfor ble det hetende bacon. Men vi ser nå, etter 25 år, at vi skal bytte navn. Vi er opptatt av å være skikkelig og ordentlig, og folk skal vite hva de kjøper når de kjøper et produkt fra oss. Og dette produktet samsvarer ikke med inneholder, seier Ytterdahl Tohje.

Ytterdahl Tohje sier til «Matkontrollen» at innen sommeren 2015 så skal Smårettbacon fra Gilde få et nytt navn, som stemmer overens med innholdet i produktet.

Matkontrollen sendes på TV 2 torsdag klokken 20.00.