VILLE TA SITT EGET LIV: Clarke Carlisle, her avbildet med TV 2s Davy Wathne under VM i fjor sommer, snakker ut om depresjonen. Bildet var en hilsen til Carlisles gamle lagkamerat Christian Kalvenes. Foto: John Carew.
VILLE TA SITT EGET LIV: Clarke Carlisle, her avbildet med TV 2s Davy Wathne under VM i fjor sommer, snakker ut om depresjonen. Bildet var en hilsen til Carlisles gamle lagkamerat Christian Kalvenes. Foto: John Carew.

Tidligere Premier League-spiller: – Jeg hoppet foran en lastebil fordi jeg ville dø

Clarke Carlisle forteller om depresjonen etter fotballkarrieren.

Clarke Carlisle spilte Premier League-fotball for Burnley sammen med Christian Kalvenes i 2009-10-sesongen. Midtstopperen ble med klubben ned i Championship, men etter det gikk karrieren i utforbakke for Carlisle. En rekke skader gjorde at 35-åringen måtte legge opp som fotballspiller i mai 2013.

Også i privatlivet møtte Carlisle motgang. Allerede i 2001, da Carlisle spilte for Queens Park Rangers, var han i trøbbel. Han møtte full på kampdag, og ble kastet ut av troppen av manager Ian Holloway. Carlisle dro rett til puben og så laget sitt i aksjon mens han drakk en flakse vin med sugerør.

– Alle alkoholikere har et bunnpunkt. Det var mitt, har Carlisle tidligere sagt.

Fikk hjelp på klinikk
I 2000 grunnla Tony Adams Sporting Chance Clinic. Klinikken hjelper idrettsutøvere som sliter med avhengighetssykdommer som alkoholisme, narkotikabruk, gambling og spiseforstyrrelser, samt problemene som gjerne følger med dette - som angst og depresjon. Carlisle fikk hjelp på Sporting Chance-klinikken, men det var bare begynnelsen på et langt mareritt.

Seinere ble han tatt for fyllekjøring. Men Carlisles bunnpunkt var ikke episoden i 2001. I desember i fjor var han så langt nede at han ville ta sitt eget liv. Han hadde nettopp blitt tatt for fyllekjøring for andre gang. Carlisle var fast bestemt på at slutten var kommet.

Kastet seg foran lastebil
22. desember kastet midtstopperen seg foran en lastebil, og kun tilfeldigheter gjør at han fortsatt er i live. Carlisle tilbragte seks uker på sykehus etter episoden.

– Å kaste seg foran en lastebil er vanskelig ting å gjøre. Jeg så den store lastebilen og gikk bort til autovernet. Jeg tok to skritt inn på veien og kastet meg foran lastebilen. Jeg kan huske kollisjonen. Bang. Så forsvant lyset, sier Carlisle ifølge The Sun.

35-åringen var bevisstløs i flere minutter. Så våknet han.

– Jeg åpnet øynene mine. Jeg så blod dryppe fra hendene mine og tenkte: Du tuller med meg.

På 1. juledag ble han lagt inn på en psykiatrisk klinikk i Harrogate. Der ble han passet på 24 timer i døgnet.

Carlisle er ikke den første fotballspilleren som har møtt veggen etter endt fotballkarriere. En rekke idrettspersonligheter er blitt hjulpet ved Sporting Chance-klinikken, blant annet Joey Barton, Paul Gascoigne, Matthew Etherington og Claus Lundekvam.  

Wathne møtte Carlisle
Davy Wathne og John Carew møtte Carlisle under fotball-VM i Brasil. Da jobbet Carlisle som ekspert for en britisk tv-kanal. Wathne beskriver Carlisle som en svært oppegående og filosofisk mann.

– Jeg fikk et kjempeinntrykk av ham. Han var glad i Christian Kalvenes. De hadde gjensidig respekt for hverandre, sier Wathne.

– Vi spiste lunsj med ham en dag. Det kom frem at han var kompis med Kalvenes. Da snakket vi også litt om det som hadde skjedd med Claus. Carlisle var en oppegående og filosofisk fyr. Han var blant annet hovedtillitsvalgt i spillerorganisasjonen i England, sier Wathne, som sendte en bildehilsen til Kalvenes. 

TV 2-profilen sperret opp øynene da han så oppslagene i britisk presse i morges.

– Jeg kvapp da jeg så saken i morges. Vi har dette i vår nærhet med Claus Lundekvam. Det å være stjerne den ene dagen og glemt den andre dagen er åpenbart et problem for mange fotballspillere. Argumentasjonen hans var den samme som argumentasjonen til Claus. Det er først etter karrieren man skjønner hvor stor og viktig del fotballen er av livet, sier Wathne og legger til:

– De har ikke trent på å være en av mange, som folk flest. Det er en kjempeutfordring. Carlisle var en varm og trivelig person. Jeg håper det går bra med ham, sier han.