Carl I. Hagen blåste damp i diesel-debatt:

– Klima-hysterikerne, som tror at CO2 har noe med klima å gjøre,  må dempe seg

Frp-nestoren mener helsegevinsten ved å forby dieselbiler er sterkt overdrevet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Neste vinter kan dieselbiler bli nektet å kjøre i storbyene når luftkvaliteten er på sitt verste. Det får gruppeleder i Oslo Frp, Carl I. Hagen, til å se rødt.

– Jeg var blant de som lot seg lure til å kjøpe dieselbil for noen år siden, og jeg blir temmelig forbannet hvis man nå plutselig skal hindre alle de som har kjøpt dieselbiler i å bruke dem. Særlig når det har en helt minimal, nesten ikke målbar, virkning på luftkvaliteten, sier Hagen til TV 2.

Frp-nestoren var altså en av mange som kjøpte dieselbil på bakgrunn av de rødgrønnes insentiv i 2007. Den gang ønsket regjeringen å få ned CO2-utslippene ved å få flere til å kjøpe dieselbil, men tok ikke hensyn til varsler om at disse forårsaker mer lokal luftforurensning enn bensinbiler. 

Bryter EUs krav til luftkvalitet

Luften i norske storbyer har de siste årene vært så dårlig at EØS-avtalens overvåkingsorgan, ESA, vil stevne Norge for brudd på EUs luftkvalitetsdirektiv.

I dag behandler Stortingets energi- og miljøkomité et forslag fra Venstre om å endre vegtrafikkloven, slik at kommunene får myndighet til å stenge ute de mest forurensende bilene fra indre by, gjennom bruk av såkalte lavutslippssoner.

Venstres forslag får støtte av Høyre og Arbeiderpartiet, og vil etter all sannsynlighet bli vedtatt av Stortinget i løpet av våren. Oslo og Bergen har allerede varslet at de vil benytte seg av de nye mulighetene, og innføre restriksjoner for dieselbiler.

– Jeg forstår veldig godt at folk føler seg lurt, men jeg mener hensynet til folks helse må komme først. Jeg vil ikke styre en by der vi er nødt til å anbefale astmatikere, allergikere og hjertesyke å holde seg inne enkelte dager på vinteren, sier byråd for miljø og samferdsel i Oslo, Venstres Guri Melby, til TV 2. 

Miljøbyråden presiserer at det ikke er snakk om noe totalforbud, men et forbud som er ment å tre i kraft på de aller verste dagene.

– Vi har ingen virkemidler på disse dagene i dag, og det å ha muligheten til å iverksette et slikt akuttforbud noen få dager i året vil gi oss i hvert fall ett virkemiddel, sier Melby.

– Vil gi minimale reduksjoner

Hagen nekter å gå med på at forurensning fra biler fører med seg så omfattende helseproblemer som flere forskere og politikere vil ha det til. 

– Helsesituasjonen er meget, meget sterkt overdrevet. Uansett vil det å innføre restriksjoner for dieselbiler gi minimale reduksjoner i utslippene, selv med de kraftigste tiltak. Nytteverdien ved disse restriksjonene står ikke i forhold til ulempene, sier Frp-gruppelederen.

– Det er viss forurensning, men mye mindre enn før. Alle biler er blitt renere, og det går stadig i riktig retning. Grenseverdiene man måler etter blir jo stadig satt ned. Jeg synes klima-hysterikerne, som jeg kaller disse som går rundt og tror at CO2 har noe med klima å gjøre, de må nå dempes noe ned, for de kommer til å gjøre det veldig vanskelig for folk flest, sier Hagen.

Han mener staten ikke kan være bekjent av å åpne for dieselbil-forbud.

– Hvis et privat firma først hadde lokket deg til å kjøpe en vare, og etterpå sagt at du ikke får lov å bruke den, da hadde du hylt om erstatning og lureri. Hadde private oppført seg slik staten nå gjør, så hadde de fått erstatningsansvar.