BILLIGERE: Frukt og grønt er billigere i små, uavhengige butikker enn de store butikkjedene. Foto: Matkontrollen
BILLIGERE: Frukt og grønt er billigere i små, uavhengige butikker enn de store butikkjedene. Foto: Matkontrollen

Småbutikker slår Rema og Kiwi på frukt og grønt

Matkontrollens prissjekk viser at de store kjedene er klart dyrere enn de små, uavhengige butikkene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I de små butikkene kan du får agurker ned mot 4,90 per stykk.

Handler du hos Kiwi eller Rema 1000 må du ut med mer enn det dobbelte.

Ti småbutikker testet

Matkontrollen har undersøkt prisene på ti vanlige varer i frukt- og grøntdisken. Prisene er sjekket i ti ulike frukt- og grøntbutikker, flere steder i landet. Vi har også sjekket prisene hos både Kiwi og Rema 1000.

Her har vi valgt det billigste alternativet når det var mulig, Best pris hos Rema 1000 og First Price hos Kiwi.

Poteter hos de aller billigste frukt- og grøntbutikkene koster 6, 90 per kilo, mens det koster over det dobbelte hos Rema 1000 og Kiwi. Mye å spare er det også på røde druer. Disse kostet i snitt 34,20 i de små butikkene, mens Rema tar nesten 40 og Kiwi 43,50.

Klart billigere

Pristesten «Matkontrollen» har gjort viser at de ti uavhengige frukt- og grøntbutikkene i gjennomsnitt er ti prosent billigere enn Rema og Kiwi. De aller billigste butikkene er over 20 prosent billigere enn billigkjedene Rema 1000 og Kiwi.

Butikkeieren Heidari Shadust påstår at varene han selger er mye billigere enn hos de store kjedene. Foto: Matkontrollen.
Butikkeieren Heidari Shadust påstår at varene han selger er mye billigere enn hos de store kjedene. Foto: Matkontrollen.

Da vi sammenlignet priser hos de små butikkene, tok vi også turen innom Aria daglivare på Strømsø i Drammen, som er en uavhengig butikk.

Presses på pris

Butikkeieren, Heidari Shadust, påstår at varene han selger er mye billigere enn hos de store kjedene.

– Det har blitt altfor mange små butikker. Vi blir presset på pris hvert år, sier Shadust til Matkontrollen som sendes på TV 2 torsdag klokken 20.00.

Rema 1000 og Kiwi gjør enorme innkjøp av frukt og grønt. Likevel viser testen at småbutikkene, inkludert den Shadust driver, klarer å holde lavere priser enn både Kiwi og Rema 1000.

– Jeg vet at de tjener gode penger, jeg forstår ikke hvorfor prisene er så høye i forhold til våre priser.

– De små konkurrer mer

Men selv om han er opptatt av å selge billig, er han nøye på at kvaliteten på det han selger skal være god.

– Grønnsaker og frukten må ikke være skadet. Den må blant annet ikke ha forandret fargen. Jeg går ofte i norske butikker og ser at mine varer ofte er mye bedre enn det de har der, sier han.

– Noe av det mest overraskende med dette er at småbutikkene faktisk klarer å få tak i frukt og grønt uten å gå via mellomledd som Bama og selge det så billig, sier Øystein Foros, professor ved Norges Handelshøyskole (NHH).

Men likevel tror han at Rema 1000 og Kiwi konkurrerer på frukt og grønt.

– Men det at små helt uavhengige butikker kan selge dette så mye billigere, indikerer kanskje at de konkurrerer enda mer, sier Foros.

Konkurrentene eier leverandør

Norges største frukt og grøntleverandør, Bama, eies av de to største konkurrentene i norsk dagligvarebransje. NorgesGruppen, som eier Kiwi, eier ca. halvparten. Rema 1000 eier 20 prosent.

– I teorien kan det altså være sånn at NorgesGruppen kan tjene penger på et eple som selges på Rema 1000 og det er klart det kan påvirke iveren etter å konkurrere, sier han.

– Når det gjelder frukt og grønt er kvalitet, opprinnelse og sporbarhet av produktene minst like viktig som prisen, sier Kine Søyland, Kommunikasjonssjef i NorgesGruppen.

Konkurransen er sterk

Søyland mener at det ikke alltid er fordel å være størst.

– Vi må kjøpe inn store partier av god kvalitet som skal transporteres rundt til 600 Kiwi-butikker over hele landet. Det stiller veldig store krav til at vi har en jevn og god kvalitet på produktene. Da kan vi ikke gå inn og kjøpe de aller billigste druene som vi finner, fordi vi vet at de ikke har god nok kvalitet over tid, sier hun.

– Kiwi er en stor dagligvarekjede, og som er den del av NorgesGruppen, som er den aller største aktøren innenfor dagligvarebransjen i Norge. Dere må jo forhandle fram til de aller beste innkjøpsprisene?

– Vi opplever at vi har konkurransedyktige og gode priser på frukt og grønt. Når du kjøper produkter av den gode kvaliteten som vi ønsker å ha så er det ikke nødvendigvis noe du får rabatt på når du kjøper i store kvanta, sier hun.

NorgesGruppen er ikke enig i at konkurransen mellom Rema 1000 og Kiwi er mindre hos dem enn hos de små butikkene.

– Konkurransen er intens og sterk i norsk dagligvarebransje, spesielt på frukt og grønt, sier Søyland.

Rema 1000 ville ikke til intervju, og begrunner det slik:

– «Vi mener testen er gjort på feil sammenligningsgrunnlag, fordi det ikke er tatt hensyn til opprinnelsesland, modenhet og type frukt og grønnsak.»

>

Matkontrollen sendes på TV 2 torsdag klokken 20.00.