TV 2 i Ukraina: – Boligområder har blitt en slagmark

FN kritiserer ukrainske soldater og pro-russiske styrker for å drive bakkekrig på skoler, sykehus og busstopp. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Byen Debaltseve i Ukraina er beleiret, etter at konflikten mellom Ukraina og pro-russiske separatister ble trappet kraftig opp de siste dagene.

Ukrainere som TV 2 har snakket med, sier de er ekstremt engstelige og redde for at konflikten skal bli enda verre. Tirsdag formiddag roet krigshandlingene seg litt, men folk frykter at det bare er stille før stormen. 

Boligområder som slagmark

FN kritiserte begge parter i konflikten for å gjøre bussholdeplasser, skoler, markeder og selv sykehus til slagmarker, hvor sivile blir drept. 

– Boligområder har blitt slagmark, et soleklart brudd på internasjonale humanitære regler, sa FNs høykommisær for menneskerettigheter, Zeid Ra'ad Al Hussein, ifølge nyhetsbyrået AP.

Mer enn 5000 døde

Han sier de høye tapene skyldes en «ukritisk bombing av boligområder», både i ukrainsk-kontrollerte områder og steder der soldater har tatt kontrollen. 

Minst 224 sivile ukrainere er drept i løpet av de siste tre ukene. Konflikten mellom ukrainske og pro-russiske soldater har til sammen kostet mer enn 5000 menneskeliv. 

Etter en måned med relativt fredelige tilstander, gjenopptok partene krigshandlingene i januar. Fredssamtalene brøt sammen lørdag. Begge parter beskylder hverandre for å forlenge krigen. 

Russiske styrker

Separatistene retter seg mot byen Debaltseve. Byen ligger midt mellom Luhansk og Donetsk, som separatistene kontrollerer. 

De sier de ikke vil storme byen, nettopp av hensyn til sivile. 

En talsmann fra Nato sa tirsdag at de har sett indikasjoner på at regulære russiske soldater har strømmet inn over grensen til Ukraina. 

Dette er forsterkninger. Fra før er det kjent at rundt 9000 soldater fra det russiske militære, mer enn hundre stridsvogner og pansrede personellkjøretøy er inne i Luhansk og Donetsk.