Stekt skrei

Wenche hadde besøk av fiskeriminister Elisabeth Aspaker, og de lagde stekt skrei servert med brandad og rødløkkompott!

Stekt skrei servert med brandad og rødløkkompott

Brandad er potetmos laget med mandelpotet eller gulløye og avskjær av skrei, eventuelt utvannet klippfisk.

Dette trenger du:

Ca 1 kg benfri ryggfilet av skrei (150-200g skal brukes til brandad)
Salt
Nøytral olje + smør til steking

STEKT SKREI: Herlig middag på en tirsdag.  Foto: TV 2
STEKT SKREI: Herlig middag på en tirsdag.  Foto: TV 2

Brandad:
150-200 g avskjær fra skrei eller utvannet klippfisk (uten skinn og ben)
4-5 Gulløyepoteter
2-3 fedd hvitløk
ca 1 ½ dl olivenolje eller 75 -100 g smør
Eventuelt litt varm melk
Salt og pepper
Eventuelt finrevet muskatnøtt

Rødløkkompott:
3-4 rødløk
3 ts brunt sukker
Balsamico eddik eller 1 ts rødvinseddik
Salt og pepper

Slik gjør du:

Dryss skreifilet i porsjonsstykker med salt og la den ligge med saltet i 15 -20 min før det skylles av.
Mens skreien ligger med salt fortsett med tilbehøret.

Skrell og del poteter i biter.
Kok potetene sammen med hvitløk i usaltet vann.
Trekk skreiavskjær/utvannet klippfisk i biter i vann.
Hell kokevannet av potetene, mos potetene og rør inn smør eller olivenolje.
Vend inn 150-200 g av den kokte skreien/klippfisken, smak til med salt, pepper og eventuelt muskatnøtt.

Rødløkkompott:
Skjær 3-4 rødløk i tynne skiver og stek ved middels varme i smør i ca 10 min.
Dryss over 3 ts brunt sukker og la det smelte inn i løken. Smak til med 1 ss balsamico eddik eller 1 ts rødvinseddik, salt og pepper.

Steking av skrei:
Skyll og tørk godt av skreifileten.
Varm olje i pannen, tilsett smør og la smøret bruse og slutte å bruse før fisken legges i pannen.
Stek ved middels varme 3-4 min på hver side, avhengig av tykkelse på fiskestykkene.
Øs over stekefett mens fisken stekes.

Tips:
Brandad kan også servers på en toast/flatbrød som en forrett.