– Andreas spurte meg flere ganger, men jeg syntes han var for ung. Så begynte jeg å tenke på at det måtte finnes alternativer. Plutselig en kveld poppet både konseptet og navnet Kuddle ned i hodet på meg, sier gründer og pappa Ole Vidar Hestås.

Dette er Kuddle:

  •  En barnevennlig versjon av bildedelings-appen Instagram.
  • Lar barna dele foto og tegninger
  • Har et antimobbefokus, da det ikke er mulig å kommentere på bildene, og antall liker kun telles, men man kan ikke se hvem som har likt
  • Hver gang barnet legger ut et bilde blir det sendt en kopi av bildet som ble lagt ut til mor og/eller far.
  • Det er til nå skrevet 40 000 artikler og blogginnlegg om Kuddle på verdensbasis.
  • Appen har vært omtalt tre ganger i New York Times, og den vokser hver dag.
  • Det er til nå cirka 29 000 norske nedlastninger, og de vil mest sannsynlig nå 1 million nedlastninger på verdensbasis i løpet av mars.

Han ringte til to kamerater som var god på programmering, koding og design. Med det var appen et faktum.

Mobbefri app

En av de viktigste premissene for appen Ole Vidar skulle lage var at den skulle være mobbefri.

– Derfor tok vi vekk muligheten til å kommentere på bildene, samt at man kun kan se hvor mange som liker bildet, men ikke hvem som har likt det, forklarer han.

Et godt alternativ

KODI KUDDLE: Alle som er medlem på Kuddle har en fast følgesvenn som heter Kodi Kuddle. Han gir diverse råd og vink om hvordan man skal bruke appen. Foto: Faksimile fra Kuddle
KODI KUDDLE: Alle som er medlem på Kuddle har en fast følgesvenn som heter Kodi Kuddle. Han gir diverse råd og vink om hvordan man skal bruke appen. Foto: Faksimile fra Kuddle

Selv om Ole Vidar lagde Kuddle, er han for at barn skal klare seg uten sosiale medier. Samtidig så han behovet.

– De unge ser opp til de eldre, og de kommer seg inn på disse plattformene uansett, forklarer han.

Medieekspert i Barnevakten ser også nytten av en slik applikasjon.

– Vi er i utgangspunktet veldig positive. Mange barn tar i bruk disse sosiale-medie-plattformene uansett, og foreldrene føler ofte et voldsomt press til å tillate det. En slik plattform kan bidra til at barn lærer hvordan dette fungerer i et tidlig stadium, sier Torgeir Frøystein.

Liker å like bilder

Andreas Hestås (8) likte å like bilder, og da pappa sa nei, ble han litt skuffet. Men nå som han og flere av vennene hans på skolen har egne profiler på Kuddle, er han veldig fornøyd.

– Jeg synes det er gøy å legge ut bilder av at jeg tegner fjes på fingrene mine, og noen ganger av ting jeg gjør også, men det morsomste er å like bilder – det er så gøy å dobbeltklikke, konstaterer 8-åringen.