UDI ville stanse barneutsendelser – ble stoppet av Anundsen

Anders Anundsen grep inn å stoppet praksisendringen da UDI bestemte at det var for farlig for asylbarn å bli sendt til Afghanistan.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Utlendingsdirektoratet bestemte seg i fjor for sommer for å stoppe utsendelsene av barn til internflukt i Afghanistan, fordi de mente det var humanitært utilrådelig. Nå får TV 2 bekreftet at justisministeren grep direkte inn og stoppet UDIs praksisendring.

Sendes ut av Norge, – blir flyktninger i eget land

11 år gamle Fatema Rahimi er kastet ut av Norge. Familen kan ikke dra tilbake til området de kom fra på grunn av Taliban, og bor i Kabul. De er flyktninger i eget land, såkalte internflykninger.

Familiens advokat, Jostein Løken, sier justisdepartementets opptreden er skandaløs.

– Det er en skandale i strid med det UDI skrev i et notat 7. juli hvor man beskriver at retursituasjonen er utilrådelig, sier Løken.

Ville stoppe utsendelse av barn

UDI bestemte seg nemlig i fjor for å stoppe retur av barnefamilier til internflukt, og orienterte Justisdepartementet om den nye praksisen i et brev 7. juli.

Men, da TV 2 tok med seg brevet til Justisdepartementet fredag, måtte justisministerens nære medarbeider Gjøran Kallmyr ta en timeout.

Kallmyr gikk inn på kontoret for å sjekke brevet TV 2 hadde med seg, kom ut igjen - og sjekker en gang til om skrivet er det han tror det er.

Sier praksisen er endret

Kallmyr gir uttrykk for at praksisen er innført, og forklarer at ordningen med å sende barnefamiliene til internflukt er endret.

– Hvis de ikke ikke har et nettverk i Kabul eller ressurser til å kunne klare seg da bør man ikke sende dem tilbake til Kabul sånn som situasjonen er nå, sier han. 

Men TV 2 kan avsløre at Justisdepartementet tvert i mot overkjørte UDI og stoppet praksisendringen. Ifølge UDI ble saken lagt på is.

«Vi fikk et brev fra departementet med beskjed om å avvente praksisendringen, samt at de ønsket å instruere oss om praksis. Vi endret ikke praksis, men avventet nærmere beskjed fra departementet», skriver UDI til TV 2.

Kom med ny instruks

Noen timer etter at TV 2 tok brevet med til Kallmyr fredag forrige uke, kom Justisdepartementet med en instruks om at UDI skal starte praksisen de selv laget for et halvt år siden.

Dermed får Justisministeren nok en sak å svare for i høringen om asylbarn Storingets kontrollkomité fredag.

Arbeiderpartiet: – Foruroligende

Arbeiderpartiets Jette Christensen mener saken er foruroligende av to årsaker.

– For det første så er det blitt styrt under det inntrykk om at det har kommet en endring som ikke har kommet, for det andre  kommer den endringen først når pressen etterspør dem sier Christensen, som sitter i kontroll og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

Statsekretær Jøran Kallmyr har avslått gjentatte henvendelser fra TV 2 om intervju.