FRASTJÅLET: Stadig flere unge jenter blir frastjålet sine dyre designvesker. Illustrasjonsfoto: Kaja Kirkerud
FRASTJÅLET: Stadig flere unge jenter blir frastjålet sine dyre designvesker. Illustrasjonsfoto: Kaja Kirkerud

Unge ned i 11-årsalderen melder om frastjålne designvesker til flere tusen kroner

Jenter ned i barneskolealder eier vesker til 5.000 kroner, og stadig flere melder inn tyveri av eiendelene til forsikringsselskapene. 
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 fortalte tirsdag om norske jenter som har designervesker til en verdi av mange tusen kroner. 

11 år og eier av designerveske

Forsikringsselskapet Frende Forsikring forteller TV 2 at de ser en markant økning i innmeldte tyverier av dyre designervesker. Og det er unge jenter helt ned i 11-årsalderen som eier veskene. 

– Vi merker godt at det er trendy med disse veskene, og det meldes stadig oftere inn tyveri av dyre designervesker, sier kommunikasjonssjef Heidi Tofterå Slettemoen. 

Hun sier tyveri av vesker dekkes av reiseforsikringen, og at det ofte er foreldrene som melder inn de unges tap. Frem til ungdommene er 20 år dekker foreldrenes forsikring tyveri av barnas dyre eiendeler. 

– Vi ser at det er jenter ned i barneskolealder som har blitt frastjålet vesker som er verdt opp mot 5.000 kroner, sier Slettemoen. 

Tall fra forsikringsselskapet viser at én av seks kunder meldte fra om reiseskade i 2014. Jo yngre kunden som meldte inn skaden var, jo større del av skadene er knyttet til tap av personlig eiendeler. 

Selskapet får flest tyverimeldinger fra tenåringsjenter med vesker fra merkene Michael Kors og Marc Jacobs, som ligger i prisklassen 2.500-5.000 kroner. 

– Vi har også utbetalt totalbeløp på 7-8.000, hvor vesken har inneholdt lommebok av samme merke, sier hun. 

Lett bytte

Norske ungdommer har både sko, jakker og vesker til stor verdi. De bruker det på skolen, på skoleturer og i skibakken. Slettemoen ser også at det er her de dyre tingene blir stjålet. 

Hun mener unge mennesker kan være et enkelt bytte for tyvene. 

– Har du med deg en dyr veske har andre lett for å tro at du har ting av verdi oppi vesken også. Fristelsen eller misunnelsen kan fort bli for stor, og resultatet er at vesken blir borte, sier Slettemoen. 

Jakke til 15.000 

Bjarne Rysstad, informasjonssjef i Gjensidige sier til TV 2 at de åpenbart har sett en utvikling de siste årene. 

– Erfaringsmessig gjelder dette de unge, som blir frastjålet dyre vesker eller jakker. Vi ser en økning i denne typen saker, sier Rysstad.

Han sier Gjensidige først og fremst har tall som viser en økning i antall tyveri blant kvinner mellom 20-40 år.

I tillegg at unge jenter blir frastjålet dyre designervesker blir gutta frastjålet de dyre jakkene. Gjensidige har nylig fått meldt inn en stjålet jakke til en verdi av 15.000 kroner.

– De blir frastjålet veskene og jakkene på utesteder eller hjemmefester. Det forsvinner ofte ting til store verdier, sier Rysstad. 

Gjensidige har de siste årene opplevd en kraftig økning i stjålne dunjakker, og anslår at det årlig stjeles et tusentalls jakker til en verdi av flere millioner kroner.

– Det er nok fortsatt en vis grad av naivitet, og tyvene vet hva de ser etter, sier han.